27 Nisan 2024 Cumartesi

Erkek yargı Anlak'ın katilini aklamaya çalışıyor

Bir kadın katliamı davasında daha mahkeme katil erkekten yana tutum aldı. Mahkeme heyeti, Tuğba Anlak'ın katili Murat Uslu'nun avukatlarının taleplerini kabul etti, Anlak'ın avukatlarının taleplerini reddetti. Karara tepki gösteren abla İlknur Anlak, "Türkiye'de adalet yok. Bir canın kıymeti bu kadar mı" dedi.

İstanbul Arnavutköy'de 31 Temmuz tarihinde Tuğba Anlak'ı katleden Murat Uslu'nun yargılandığı davanın duruşması İstanbul Adliyesi 3'üncü Ağır Ceza Mahkemesi'nde görüldü.

Tutuklu sanık Murat Uslu duruşmaya, Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) ile katılırken, taraf avukatları hazır bulundu. Duruşmaya ayrıca, Önce Çocuklar ve Kadınlar Derneği avukatları ile Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı vekili müdahil olarak katıldı.

BASIN DIŞARI ÇIKARILDI
Mahkeme heyetinin değiştiği duruşmada, Kadın Derneği Başkan'ı Avukat Yasemin Bal'ın dernek adına yaptığı müdahillik talebi reddedildi. Ayrıca davayı takip etmek isteyen basın mensupları ve Kadın Meclisi üyesi mahkeme salonundan çıkarıldı.

Müdafi avukatı, önceki celsede Anlak'ın kızının ifadesinin Mahkeme Başkanı'nın baskısı altında ve uygun olmayan şekilde alındığını belirterek, pedagog eşliğinde ifadesinin alınmasını ve tekrar dinlenmesini talep etti. Ayrıca, tutuksuz yargılanan "Sarı" lakaplı sanık Mustafa Ünver'in ifadesinin yeniden alınması için mahkemeye dilekçe sundu.

Anlak'ı öldüren Murat Uslu'nun avukatları mahkemeyi yanıltmaya çalışırken, katil zanlısı Uslu da, silahı Tuğba Anlak'ın verdiğini iddia etti, nasıl ateş aldığını bilmediğini söyledi. Sanık ayrıca olay yerinden kaçarak uzaklaşmasını da yaşadığı "paniğe" bağladı.

Anlak'ın avukatları, sanık avukatlarının talep ettiği raporların mahkeme sürecine etki etmeyeceğini belirterek, Adli Tıp Raporu ve olayın nasıl gerçekleştiğine dair görüntülerin mevcut olduğunu, bu nedenle bir an önce karar verilmesini istedi. Avukatlar ayrıca davaya sanık Mustafa Ünver'in de tutuklu yargılanması talebini dile getirdi.

ÇOCUĞUN YENİDEN DİNLENME TALEBİNE RET
Mahkeme heyeti, sanık avukatlarının sunduğu "bilimsel" olduğu iddia edilen mütalaaya ilişkin süre verilmesine, kullanılan silah ve mermi çekirdeğinin Gaziosmanpaşa Cumhuriyet Başsavcılığı'na yazı yazılarak mahkemeye iletilmesine, dosyadaki delillerin tekrar incelenmek üzere İstanbul Adli Tıp Kurumu'na gönderilmesine, merminin nereden geldiğinin incelenerek raporlanmasına karar verirken, Tuğba Anlak'ın çocuğunun tekrar dinlenmesi talebini reddetti.

Murat Uslu'nun tutukluluk halinin devamına karar verilen duruşma 9 Mart 2021 tarihine ertelendi.

TÜRKİYE'DE ADALET YOK
Duruşma sonrası, Anlak'ın avukatları, ailesi Çağlayan'da bulunan İstanbul Adliyesi önünde açıklama yaptı.

Anlak'ın ablası İlknur Anlak, emsal olacak nitelikte bir ceza istediklerini ve cinayetin hiçbir gerekçesinin olmadığının altını çizdi. Anlak, "Türkiye'de adalet yok. Bir canın kıymeti bu kadar mı? Benim ciğerim bir yıldır yanıyor. Türkiye'de adalet nerede" diye sordu.