2 Mayıs 2024 Perşembe

'Erkek şiddetini tolere etmeyeceğiz'

İstanbul Sözleşmesinden Vazgeçmiyoruz İzmir Kampanya Grubu, Türkan Saylan Kültür Merkezi önünde her hafta yaptığı nöbet eyleminin 6'ncısını gerçekleştirdi. Kadınlar, son dönemde gündeme gelen devlet-mafya ilişkisine değindi, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Derya Yanık'ın şiddetin 'tolere' edilebileceği şeklindeki açıklamasına da tepki gösterdi, "Erkek şiddetini, kadın ve LGBTİ+ cinayetlerini tolere etmiyoruz" dedi.

İzmir'de kadınlar, 6 nöbetlerini gerçekleştirdi, "İstanbul Sözleşmesini savunmak, yaşamlarımızı savunmak için nöbetteyiz" dedi.

İstanbul Sözleşmesinden Vazgeçmiyoruz İzmir Kampanya Grubu, Türkan Saylan Kültür Merkezi önünde nöbet eylemlerini gerçekleştirdi. Eylemde Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Derya Yanık'ın şiddetin 'tolere' edilebileceği şeklindeki açıklamalarına tepki gösterildi, "Erkek şiddetini, kadın ve LGBTİ+ cinayetlerini tolere etmiyoruz" dedi.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun kadın cinayetlerinin abartıldığını iddia ederek üstünü örtmeye, gizlemeye çalıştığına dikkat çeken kadınlar, "Bir kişi daha eksilmeye tahammülümüz yok biz tolere etmeyeceğiz, size de ettirmeyeceğiz. Yok sayılan hayatlarımız, bedenimiz, hayallerimiz, arzularımız, yıllarca mücadele ederek kazandığımız haklarımız bizim" diye konuştu.

Eylemde, İpek Er'in uzman çavuş Musa Orhan tarafından tecavüz edildikten sonra intihara sürüklendiği hatırlatıldı, Musa Orhan tutuklanmazken, tecavüze ses çıkaran oyuncu Ezgi Mola hakkında dava açılmasına tepki gösterdi. Kadınlar eylemde, Ezgi Mola'nın sözlerini yineledi, "Tecavüzcüye tecavüzcü denir" dedi.

Eylemde, Rabia Naz, Feray Şahin, AKP Milletvekili Şirin Ünal'ın evinde öldürülen göçmen işçi Nadira Kadirova, üniversite öğrencisi Gülistan Doku, Ayşe Tuba Arslan, trans kadın Hande Buse Şeker ve kontrgerilla şefi Mehmet Ağar'ın AKP milletvekili oğlu Tolga Ağar tarafından öldürülen Yeldana Kaharman'ın hikayeleri okundu.

Kadınlar kadın katliamları ve kontrgerilla-mafya-devlet ilişkisi üzerine şunları söyledi: "Geçtiğimiz günlerde mafya suç örgütü lideri  Sedat Peker'in sözleri ile Yeldana cinayeti yeniden gündeme geldi. Biz kadınlar Yeldana'ya, Nadira'ya ne oldu diye sormaya devam edeceğiz. Soylu AKP döneminde faili meçhul cinayet yok diyor. Faillerimiz meçhul değil faillerimizi biliyoruz. Faillerimiz; mafya-kontrgerilla-devlet-milletvekili, asker, polis...."

Gezi direnişinin de hatırlatıldığı eylemde, "8 yıl önce Gezi direnişinde en ön safta olan kadınlar olarak bugün de alanlarda olmaya devam ediyoruz. Kırmızılı kadın, sapanlı teyzeden aldığımız güç, enerji ve öfke ile alanlardayız. Buradan Gezi direnişini ve Gezi'de direnen mücadele arkadaşlarımızı selamlıyor, Gezi şehitlerini anıyoruz" denildi.

Eylemde kadınlara, İstanbul Sözleşmesini savunma, öldürülen kadınların hesabını sorma, kadın isyanını büyütme ve 1 Temmuz'a kadar ve 1 Temmuz'da sokakta olma çağrısı yapıldı.

Eylemde, "Yaşasın kadın dayanışma", "Çocuk istismarını aklatmayacağız", "Erkek adalet değil, gerçek adalet", "Koruma aklama yargıla", "İstanbul Sözleşmesi bizimdir, vazgeçmiyoruz", "Devlet-mafya düzenine son", "Çocuk istismarını aklatmayacağız" sloganları atıldı.