17 Mayıs 2024 Cuma

'Erkek egemen faşist düzen kaybedecek'

Düzenlenen ev baskınlarında 15 kadının gözaltına alınması birçok kentte protesto edildi. Yapılan eylemlerde, kadın özgürlük mücadelesinin engellenemeyeceği kaydedildi. 

Batman'da dün sabah saatlerinde eş zamanlı olarak gerçekleştirilen ev baskınlarında aralarında siyasetçilerinde bulunduğu 15 kadının gözaltına alınması birçok kentte protesto edildi.

MARDİN 
Mardin'de, Halkların Demokratik Partisi (HDP) İl Örgütü binası önünde açıklama yapan kadınlar, "Kadın iradesi ve mücadelesi ile faşizmi yıkacağız" pankartı taşıdı. Açıklamayı yapan TJA Mardin Sözcüsü Eylem Amak, gözaltına alınanların kadın mücadelesinin yürütücüleri olduğunu belirterek, "Siyasi iktidar, kendi maşası haline getirdiği yargı eliyle kadınları demokratik siyasetten tasfiye etmeyi, kadın kazanımlarını yok etmeyi, kadınları eve hapsetmeyi amaçlamaktadır. Biz kadınlar, tüm bu tutuklamalara, rehin almalara, kadın düşmanlığına ve yapılan bu saldırılara karşı en güzel cevabı örgütlü mücadeleyi büyütmekle veriyoruz. Bu sindirme politikaları dün işe yaramadı bugün asla işe yaramayacaktır" dedi.

Kadınların mücadeleden vazgeçmeyeceklerinin altını çizen Amak, şöyle devam etti: "Bugün de hukuk tanımayan bu sisteme itaat etmeye zorlayan bu iktidar aklına karşı direnmeye, mücadeleyi büyütmeye devam edeceğiz. Kadın özgürlükçü bir dünya inşa etmek için çalışmaya, emek vermeye devam edeceğiz. Kadınlardan korkun. Çünkü biz kadınlar bu erkek egemen faşist düzeni değiştirecek olanlarız ve siz kaybedeceksiniz."

BATMAN 
HDP Batman İl Örgütü 'de parti binası önünde gerçekleştirdiği açıklamayla gözaltılara tepki gösterdi. Açıklamaya, HDP Batman Milletvekilli Necdet İpekyüz, Özgür Kadın Hareketi (Tevgerê Jinên Azad-TJA), Barış Anneleri Meclisi, il, ilçe yöneticileri ile gözaltına alınan kadınların yakınları katıldı. "Kadın mücadelesi engellenemez" pankartının taşındığı açıklamada, HDP İl Eşbaşkanı Hürriyet Kaytar konuştu.

AKP-MHP iktidarının yok oluş süreci yaşadığı için saldırıları arttırdığını belirten Kaytar, "Yöneticilerimize, seçilmişlerimize ve özellikle demokratik siyasetin en güçlü yürütücüsü olan kadınlara dönük geliştirilen bu saldırılar, iktidarın yaşadığı korkunun yansımasıdır" dedi. Kaytar, baskı politikalarına rağmen büyük bir inanç, cesaret ve emekle büyüttükleri demokrasi ve özgürlük mücadelesinin önüne hiç kimsenin geçemediğini söyledi.

Ardından konuşan HDP'li vekil Necdet İpekyüz, kadınların yaşamın her alanında direndiğini ve bundan korkan iktidarın bu nedenle kadınları hedef aldığını söyledi. İpekyüz, şöyle devam etti: "Batman da yapılan olay siyasi bir soykırımdır. Gözaltına alınan arkadaşlarımız kadın mücadelesinin sesidir. Hukuku iki de bir siyasi bir araç olarak önümüze koyanlar bilsinler ki hiçbir zaman sonuç alamayacaklar. Kadın arkadaşlarımızın en yakın bir zamanda bırakılmasını bekliyoruz. AKP-MHP iktidarı gidecek. Sonları yakındır."

Konuşmaların ardından açıklama, "Jin jiyan azadî" ve "Baskılar bizi yıldıramaz" sloganlarıyla son buldu.

URFA
Urfa'da da TJA aktivistleri, Batman'da 15 kadının evlerine yapılan baskınla gözaltına alınmasını HDP İl binası önünde yaptığı açıklamayla protesto etti. HDP Urfa İl Örgütü Eşbaşkanı Çiğdem Karakeçili, kadınların ev baskınları sırasında fiziksel ve psikolojik şiddete maruz bırakıldıklarını  ifade etti. İktidarın, 2015 yılından itibaren şiddete dayalı politikalar geliştirdiğini söyleyen Karakeçili, "Sivil alanda demokratik faaliyet yürüten kadınlar hedef haline getirilmektedir. İktidarın, toplumu kutuplaştıran, şiddeti artıran, korku iklimi yaratma çabalarına karşı, direnen, cesur demokratik siyasettin en güçlü yürütücüsü olan biz kadınlara dönük bu saldırıların temel nedeni kadınlardan duyulan korkunun yansımasıdır" diye konuştu.

Siyasi iktidarın kadınları hedef haline getirdiğini belirten Karakeçili, devamında şunları söyledi: "İktidarın bu baskıcı politikalarına rağmen, barışı, adaleti, özgürlüğü, eşitliği ısrarla savunuyor. Dilimize, kimliğimize yaşam tarzlarımıza, tercihlerimize, doğamıza çocuklarımızın yarınına, emeğimize, farklılıklarımıza, barışa ve demokrasiye sahip çıkma adına tüm toplumu birlikte mücadele etmeye ve büyütmeye çağırıyoruz."

Açıklama "Baskılar bizi yıldıramaz" sloganlarıyla sona erdi.

VAN 
Van'da, HDP il binasında düzenlenen açıklamaya milletvekili Muazzez Orhan, Barış Anneleri Meclisi üyelerinin yanı sıra çok sayıda kadın katıldı. Kürtçe ve Türkçe "Kadın mücadelesi yargılanamaz" yazılı pankartın taşındığı açıklamayı TJA aktivisti Şehriban Elsayar okudu. Batman'da yapılan operasyonda 17 aktivistinin hukuksuz bir şekilde gözaltına alındığını hatırlatan Elsayar, "Batman kadın şiddetinin en yoğun yaşandığı kentlerden biri olmasına rağmen kadına şiddet uygulayan öldüren, tecavüz eden faillere dönük gerçekleşmeyen operasyonların kadınlara yöneltilmesindeki amaç son derece aşikardır. Erkeği koruyan, aklayan, cezasızlık zırhıyla cesaretlendiren akıl, kadınların her türlü talebini ve eylemini terörize ederek bastırmaya ve geri adım attırmaya çalışmaktadır. Gözaltındaki kadınların bir an önce serbest bırakılmasını istiyoruz" dedi.

Açıklama alkış, zılgıt ve "Baskınlar bizi yıldıramaz", "Kürdüz kadınız, buradayız", "Bijî Berxwedana Jinan" sloganlarıyla son buldu.