29 Mart 2024 Cuma

'Erkek devlet şiddetine karşı direnişteyiz, alanlardayız'

25 Kasım'a ilişkin açıklama yapan HDK Kadın Meclisi, direniş ve mücadelenin önemli bir durağı olan bugün de hakları, hayatları ve geleceği için tüm kadınları birlikte mücadeleye çağırdı. 

Halkların Demokratik Kongresi (HDK) Kadın Meclisi, 25 Kasım'a ilişkin açıklama yaptı. 25 Kasım'ın tarihçesinin hatırlatıldığı açıklamada, baskı ve zor politikalarına boyun eğmeyen Mirabel kız kardeşlerin direnişinin bugün de devam ettiği kaydedildi. 

Açıklamada, "Tüm yaşam alanlarımıza sirayet eden toplumsal cinsiyet eşitsizliği, sosyal, siyasal ve ekonomik zeminlerde tarihsel ve güncel olarak deneyimlediğimiz erkek egemenliği, kadınların ve LGBTİ+'ların yaşam hakkına gasp eden erkek-devlet aklı, cezasızlık politikalarıyla hakim kılınan erkek adalet, iş yerlerinde yaşanan cinsel şiddet ve mobbing, kadınların eşitlik ve özgürlük mücadelesine karşı geliştirilen saldırılar olmakla birlikte toplumu dizayn etmeninde önemli bir aracı haline getirilmiştir" denildi. 

Pandemiyel birlikte artan sömürü, şiddet ve yoksulluğun en fazla kadınları hedef aldığı kaydedilen açıklamada, Kadın beyanını ve toplumsal cinsiyet eşitliğini esas alan İstanbul Sözleşmesini kendisine en büyük tehdit olarak gören iktidar bloğu, kendi yararlılığını toplumun yararlılığı olarak ilan etmiş ve pratiği olarak sözleşmeden çekilmiştir. Kadın cinayetlerinde erkeklere verilecek ceza ve yaptırımları kendilerine verilmiş bir ceza olarak tanımlayan devletler/ iktidarlar bunun pratiği olarak cezasızlığı bir politika haline getirmiştir. Akp/Mhp iktidar bloğunun çeteler eliyle Afrin ve Rojava'da yürüttüğü erkek devlet şiddeti, kadın devrimine ve tüm kadınlara mal olan kazanımlara dönük bir saldırıdır. Yine Cezaevlerinde kadın tutuklulara dönük yaşanan çıplak arama, taciz, tecavüz ve saldırılar, erkek egemenliğinin kadın mücadelesi ile yürüttüğü savaşın sınırlarını tarif etmede önemli bir işaret" ifadeleri kullanıldı.

Uzun yıllar kadın özgürlük mücadelesinde aktif rol oynayan TJA Sözcüsü Ayşe Gökkan'a verilen 30 yıllık cezanın iktidarın kadın düşmanlığını gözler önüne serdiği vurgulanan açıklamada, yine özsavunma hakkını kullandığı için Çilem Doğan'a verilen ceza da bu politikaya örnek gösterildi. 

HDK Kadın Meclisi'nin açıklaması şöyle devam etti: "Tüm bu saldırılar karşısında kadınların en önemli dayanağı/ öz savunması elbette ki tarihsel olarak yarattığı ortak mücadele zeminidir.  Kadınların eşitlik ve özgürlük mücadelesini her türlü şiddet yöntemi ile bastıran, erkek yasalarla kendi şiddetini ve geleceğini güvence altına almaya çalışan erkek egemen sistem, hakları ve hayatları için yeni mücadele yöntemleri ile sokakları terk etmeyen kadınların direnişinin yeni yaşamın, eşit ve özgür bir yaşamın habercisi olduğunu biliyor. Ve tüm saldırılarını bu bilgi üzerine inşa ediyor.  Halkların Demokratik Kongresi Kadın Meclisleri olarak kadınların direniş ve mücadelesinin önemli bir durağı olan 25 Kasım'da haklarımız, hayatlarımız ve geleceğimiz için tüm kadınları hep birlikte alanlarda olmaya yeni yaşamın yürütücüsü olmaya çağırıyoruz."