8 Mayıs 2024 Çarşamba

Erkan Baş: Kürt sorunu ciddiyetle ele alınmalı

TİP Genel Başkanı Erkan Baş, açlık grevlerinin sonlanmasıyla taleplerin ne kadar meşru ve haklı olduğunu gösterdiğini belirterek, Kürt sorununun ciddiyetle ele alınması gerektiğini belirtti.
Türkiye İşçi Partisi (TİP) Genel Başkanı ve İstanbul Milletvekili Erkan Baş, Meclis'te gündeme ilişkin basın toplantısı düzenledi.
 
Baş, Türk-İş'in Mayıs ayı için açıkladığı açlık ve yoksulluk rakamlarına değinerek, "Asgari ücretin 2 bin 20 lira olduğu bir ülkede yaşıyoruz. Ve bu 2 bin 20 lira asgari ücret belirlenen bir ülkede Türk-İş'in açıkladığı verilere göre 4 kişilik bir ailenin açlık sınırı 2 bin 124 lira. Bu, Türkiye'de asgari ücretle yaşayan milyonlarca emekçinin aslında açlık sınırının altında bir yaşama mahkum edildiği anlamına geliyor" dedi.
 
'SOMUT ÇÖZÜM ÖNERİLERİ'
 
Baş, Türkiye'de emekçilerin insanca yaşayabilecekleri bir ücret almasının yanı sıra yaşamlarını sürdürebilecek asgari koşullara bile ulaşamamasının utanç verici olduğunu söyledi. Baş, ekonomik krize bağlı olarak yoksulluğun derinleşmesine ve işsizliğin artmasına dönük TİP olarak somut çözüm önerileri sundu. Baş, şöyle devam etti: "Yapılması gereken öncelikli olarak haftalık çalışma saatlerinin mutlak olarak azaltılması, iş saatlerinin azaltılması sonucunda ortaya çıkacak boşluğunda yeni insanların işe alınarak karşılanması olmalı. TİP olarak önümüzdeki dönem en temel mücadele başlıkları olarak şöyle formüle ediyoruz. İş saatlerinin azaltılması için bir mücadele hattı çizilmeli, insanlar insanca çalışma koşullarına sahip olmalılar, insanca yaşayacakları bir ücret talebinin yükseltilmesi gerekiyor, eşit işe eşit ücret verilmesi gerekiyor ve herkesin çalışma hakkının güvence altına alınması gerekiyor. Her isteyenin işe alınmasının devlet sorumluluğunda yerine getirilmesi gereken bir görev olduğunu ifade etmek istiyoruz. EYT'lilere emeklilik haklarının verilmesi önemli bir diğer başlık."
 
'TÜRKİYE ÜÇÜNCÜ SIRADA'
 
Baş'ın gündeminde çocuk cinayetleri ve istismarı da vardı. Türkiye'nin çocuklara karşı cinsel istismar ve tacizlerde dünyada üçüncü sıraya yükseldiğini hatırlatan Baş, "Türkiye, çocuklarının geleceğini garanti altına alamayan bir ülke haline gelmiş durumda" dedi.
 
ŞABAN VATAN'ININ MECLİSE GİRMESİ YASAKLANDI
 
Baş, geçtiğimiz hafta TİP Hatay Milletvekili Barış Atay ile birlikte basın toplantısı düzenleyen Rabia Naz Vatan'ın babası Şaban Vatan'ın Meclis'e girmesinin yasaklandığı bilgisini paylaştı. Baş, "Çocuklarını koruyamayan bir rejim yıkılmaya mahkumdur. Rabia Naz Vatan'ın babası Şaban Vatan'ın misafir ettik ve onun çok uzun süredir neredeyse tek aşına sürdürdüğü o adalet arayışını bir de parlamento çatısı altında ifade etmesinin olanaklarını yarattık. Cinayet ile ilgili somut bir adım atılmamış olmasını bir kez daha gündeme taşımak istiyoruz" diye konuştu.
 
'TSK'DA KADROLAŞMANIN ÖNÜNÜ AÇIYOR'
 
Milli Savunma Komisyonundan geçen 65 maddelik Asker Alma Kanunu'na da değinen Baş, kanunu "keyfiliğin ve eşitsizliğin yasallaştırılması girişimi" olarak değerlendirdi. Baş, "Asker alma kanununun temel mantığının yanlış olduğunu paylaşmak istiyoruz. Örneğin kanunun 45'inci maddesine göre AKP Genel Başkanına kendi gerekli gördüğü yerlerde görev yapan ve kendi belirlediği şartlara uyanları askerlikten muaf tutabilme hakkı getirilmektedir. Bu keyfiyetin dozunun artık iyice ifrada vardığının örneklerinden bir tanesi. Bize göre bu kanun ile birlikte TSK içindeki kadrolaşma çabalarının önü açılmak istenmektedir. TSK içinde iktidarın istediği kadrolaşmayı gerçekleştirebilmesinin yasal kılıfı hazırlanıyor. Bedelli askerlik ile ilgili olarak yoksul parası olmayan gencelin askere alındığı askerlik görevinin onlara zorunlu hale getirildiği fakat parası olanların ise göstermelik biçimde kamuflaj giydiği uygulamaların yanlış olduğunu düşünüyoruz" ifadelerini kullandı.
 
'KÜRT SORUNU CİDDİYETLE ELE ALINMALI'
 
PKK lideri Abdullah Öcalan'ın çağrısıyla sonlanan ve yaklaşık 7 ay süren açlık grevlerinin sonlanmasından mutluluk duyduklarını belirten Baş, "Bu süreçte yaşamını yitiren arkadaşlarımızı saygıyla anmak gerekiyor. Arkadaşlarımızın talebinin basit bir mevzuat değişikliğiyle kabul edilmiş olması, bu açlık grevinin talebinin ne kadar haklı, ne kadar iddia ettiğimiz gibi yasalara, anayasaya uygun ve meşru bir talep olduğunun aslında iktidar tarafından kabul edilmesi olarak değerlendirilmesi gerekir. Fakat bu vesileyle Türkiye'nin en önemli gündem maddelerinden bir tanesi olmaya devam eden Kürt sorununun da ciddiyetle ele alınması Türk ve Kürt emekçilerinin, Türk ve Kürt halklarının bir arada, eşit, özgür ve kardeşçe ülke mücadelesinin büyütülmesi gerektiğini de hatırlatmak isteriz" dedi.
 
İSTANBUL SEÇİMİ EMEKÇİLERİN GÜNDEMİNDE' 
 
23 Haziran İstanbul seçimlerine ilişkin ise Baş, şunları söyledi: "Sadece İstanbullar değil, tüm Türkiye hatta dünya AKP'nin YSK üzerinde kurduğu baskıyla haksız hukuksuz gayri meşru bir biçimde İstanbul seçimlerinin iptal edilerek yenilenmesi kararı alındığı kabul edilmiş durumda. 23 Haziran'daki seçimler sadece AKP ve CHP arasında İstanbul Büyükşehir Belediyesini kim yönetecek tartışmasından ibaret değildir. Bu seçim aynı zamanda haksızlığa, hukuksuzluğa, aleni gasp girişimlerine, tek adam rejimine karşı mücadele eden tüm halklarımızın, emekçilerin, yoksulların gündemindedir."
 
'PARAYLA SAADET OLMAZ'
 
İktidarın ciddi bir kaygı içinde olduğunu belirten Baş, "Üç kamu bankasının üst düzey yönetiminde önemli değişiklikler yapıldı. Ne tesadüftür ki her birisi AKP ilişkili bakanlık ve belediye başkanlığı  yapmış Abdülkadir Aksu, Mevlüt Uysal ve Faruk Çelik çeşitli bankalara atandılar. Diğer taraftan önemli bir seçim rüşveti olarak değerlendirilmesi, Bülent Arınç olmayan bir kurulun yönetimine atandı. Bu atamalar eski dostların satın alınması hamlesidir. Tayyip Erdoğan'a parayla saadet olmaz sözünü hatırlatmak istiyoruz" dedi.