28 Nisan 2024 Pazar

Ereğli Hapishanesi'nde tutsaklara işkence Meclis gündeminde

HDP Mersin Milletvekili Rıdvan Turan, Konya Ereğli Hapishanesi'nde siyasi tutsakların maruz kaldığı fiziki işkence ve tecrit uygulamalarını Meclis gündemine taşıdı.

HDP Mersin Milletvekili Rıdvan Turan, Konya Ereğli Kapalı Hapishanesi'nde yaşanan hak ihlallerini Meclis gündemine taşıdı.

Adalet Bakanı Abdülhamit Gül'ün yanıtlaması talebiyle soru önergesi veren Turan, Üniversite öğrencisi İbrahim Sütçü'nün 14 Şubat 2015'te Suruç'ta gözaltına alındığını ve hiçbir delil olmadan tutuklandığını hatırlattı. Sütçü'nün ailesinin, hukuksuz cezanın iptal edilmesi için Yargıtay'a başvurduğunu hatırlattı.

Osmaniye Hapishanesi'nde kalan Sürçü'nün ağır işkencelere maruz kaldığını, basına yansıması üzerine de bir çok hapishaneye sürgün edildiğini kaydeden Turan, Osmaniye Hapishanesi yönetimi hakkında ise herhangi bir soruşturma açılmadığını söyledi.

GÜNDE BİR KEZ HAVALANDIRMAYA ÇIKARILIYOR
26 Eylül'de çok sayıda tutsak ile birlikte Konya Ereğli Kapalı Hapishanesi'ne sürgün edilen Sütçü'nün o günden beri tek kişilik hücrede tutulduğunu bildiren Turan, "Günde sadece bir saat havalandırmaya çıkarılmaktadır. Sosyal hiçbir aktiviteye katılmasına izin verilmemektedir. İbrahim Sütçü'nün Konya Ereğli kapalı cezaevinde tecrit altında tutulmasına ilişkin verilen sayısız dilekçe karşılıksız kalmış ve avukatların girişimleri sonuçsuz kalmıştır" dedi. 

'HÜCREDE YALNIZ DEĞİL, PENCEREDEN İNSANLARI GÖREBİLİYOR'
Ereğli Kapalı Hapishanesi'nin daha önce de hak ihlalleriyle gündeme geldiğini hatırlatan HDP Milletvekili Turan, "Tutsakların isteklerini cezaevi müdürüne bizzat ilettiğimde cezaevi müdürü tarafından isteklerinin karşılanacağı söylenmişti. Fakat geçen bir seneye rağmen Ereğli kapalı cezaevinde hak ihlalleri devam etmektedir.

"Öyle ki İbrahim Sütçü'nün tecrit altında olmasının hiçbir hukuki dayanağının olmadığı ailesi tarafından cezaevi müdürüne söylendiğinde cezaevi müdürü tarafından alaylı bir üslupla 'İbrahim tecrit altında değil tek kişilik hücrede kalıyor. Hem yalnız değil pencereden insanları görebiliyor!' biçiminde cevap verilmiştir."

Turan, ayrıca   Efrinli tutsak Hasan Muhammed İbiş'in de ağır fiziki işkenceye maruz kaldığını ve bunun avukatları tarafından raporlaştırıldığını hatırlattı.

Turan, "İbrahim Sütçü, Hasan Muhammed İbiş ve siyasi tutsakların insan hakları açısından hiçbir dayanağı olmayan biçimde adeta işkencece maruz kalmasının ve cezaevi koşullarının cezaevi yönetimi tarafından keyfi olarak şekillenmesinin önüne geçmek amacıyla Adalet Bakanlığı tarafından cezaevindeki işkencenin açığa çıkartılması ahlaki ve vicdani zorunluluktur" dedi, Adalet Bakanı Gül'ün şu soruları yanıtlamasını istedi: 

-İbrahim Sütçü'nün 26 Eylül 2019 tarihinden itibaren tek kişilik hücrede tutulmasının gerekçesi nedir? Arkadaşlarıyla aynı hücrede kalması için bakanlığınız tarafından bir girişim olacak mıdır?

-Hasan Muhammed İbiş'in Ereğli kapalı cezaevinde işkence gördüğü ve avukatlar tarafından işkencenin raporlaştırılmasına rağmen bakanlığınız tarafından herhangi bir soruşturma açılmamasının nedenleri nelerdir?

-Hasan Muhammed İbiş'in maruz kaldığı işkence hakkında Ereğli kapalı cezaevi yönetimi hakkında bakanlığınız tarafından soruşturma açılacak mıdır?

-İbrahim Sütçü'nün tek kişilik hücrede tutulmasının önceki Osmaniye kapalı cezaevi yönetimin isteği olduğu iddiaları doğru mudur?

-İbrahim Sütçü'nün günlük bir saat havalandırma dışında sosyal aktivitelere katılmasının engellenmesinin gerekçeleri nelerdir?

-İbrahim Sütçü'nün maruz kaldığı psikolojik şiddet hakkında cezaevi yönetiminin aldığı keyfi tutuma karşı bakanlığınızın herhangi bir girişimi olacak mıdır?

-Konya Kapalı Cezaevi yönetiminin insan hakları konusunda bilgileri var mıdır? Eğer var ise insan haklarıyla bağdaşmayan uygulamalarının nedenleri nelerdir?

-Konya Ereğli kapalı cezaevi yönetiminin mahkûmlar üzerinde keyfi kararlar vermesini engellemek amacıyla bakanlığınız tarafından hangi prosedürler uygulanmaktadır? Bu prosedürlerin doğru biçimde uygulandığını düşünüyor musunuz?

-Ereğli Kapalı Cezaevi yönetimi hakkında İbrahim Sütçü'nün insan haklarıyla bağdaşmayan biçimde cezaevi koşullarına maruz bıraktığı için bakanlığınız tarafından herhangi bir soruşturma açılacak mıdır?"