3 Mayıs 2024 Cuma

Erdoğan'ın talimatıyla Halk TV ve Fox TV?ye rekor cezalar

RTÜK, Fatih Portakal'ın sunduğu Fox Ana Haber bültenine 3, Halk TV'deki Halk Arenası programına 8 kez program durdurma cezası verdi.
Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın Fatih Portakal'ı "bilmezsen haddini, millet patlatır enseni", Müjdat Gezen ve Metin Akpınar'ı da "Kalkacaksın sen bu ülkenin Cumhurbaşkanını ipte sallandıracaksın, şimdi git yargıda bedelini öde" açıklamasıyla tepki göstermesinin ardından Erdoğan'ın avukatı Hüseyin Aydın RTÜK'e şikayette bulundu.
 
Başvuruyu değerlendiren RTÜK, Fatih Portakal'ın sunduğu Fox TV Ana Haber bültenine 3 kez, Uğur Dündar'ın sunduğu ve Müjdat Gezen ile Metin Akpınar'ın konuk olduğu Halk TV'deki Halk Arenası programına 5 kez program durdurma cezası verdi. Sunucu Uğur Dündar, bu cezaya ek olarak Yılmaz Özdil'in konuk olduğu program nedeniyle de Halk Arenası'na 3 hafta program durdurma cezası verildiğini duyurdu.
 
RTÜK, program durdurma cezalarının yanı sıra Halk TV'ye kasım ayı reklam gelirlerinin yüzde 5'i, Fox TV'ye kasım ayı reklam gelirlerinin yüzde 3'ü oranında para cezasına hükmetti.
 
Halk TV ve Fox TV'ye jet hızıyla kesilen ceza bir yayın kuruluşuna verilen en ağır ceza olan "Tekrarı halinde lisans iptali" maddesinden verildi. Bu maddeye göre, her iki TV kanalı, bir kez daha aynı cezayı alırsa, lisansları iptal edilecek.
 
Sanatçı Müjdat Gezen ve Metin Akpınar hakkında, Halk TV'deki programda sarf ettikleri sözler nedeniyle İstanbul Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından soruşturma açılmıştı. Başsavcılığa ifade veren Gezen ve Akpınar adli kontrol şartıyla serbest bırakılmıştı. Yurtdışına çıkışı yasaklanan iki sanatçı, haftada bir gün karakola gidip imza verecek.