5 Mayıs 2024 Pazar

Erdoğan'ın erkek şiddetinin üstünü örtme planı

Gece yarısı kararnamesiyle İstanbul Sözleşmesi'nden imzayı çekme kararı alan Tayyip Erdoğan, sözleşmeden kesin çekilme tarihi olan bugün "Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele 4. Ulusal Eylem Planı"nı açıkladı. Erdoğan adına plan dediği açıklamasında erkek şiddetini önleme adına hiçbir plan yoktu. Kadınların sokağa çıktığı gün açıklama yaparak şiddetle mücadele ettiği izlenimi vermeye çalıştı.

İstanbul Sözleşmesi'nden imzayı çekme kararının ardından erkek şiddeti ile mücadele ettikleri görüntüsü yaratmaya çalışan Tayyip Erdoğan, "Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele 4. Ulusal Eylem Planı"nı açıkladı. Erdoğan'ın 'milletin evi' diye tanımladığı sarayında yaptığı toplantıda salon dolmadı.

Farklı tarihlerde yaptığı açıklamalarda, "Kadın ile erkeği eşit konuma getiremezsiniz, o fıtrata terstir" şeklinde konuşan Erdoğan, İstanbul Sözleşmesi'nden çekilme kararının ardından gelişen tepkileri azaltma çabasına girdi. Kelime oyunları ile 'kadına yönelik şiddet' diye tanımladığı erkek şiddetiyle mücadele ettiklerini ileri sürdü.

Kadına yönelik şiddetin hassas bir konu olduğunu, bu konuda çözümler ürettiklerini iddia eden Erdoğan, ürettikleri çözümlere dahil hiçbir bilgi vermedi.

ERDOĞAN'A GÖRE SORUN ERKEKLERİN ÖFKELİ OLMASI
Erkek şiddetinin önlenmesi için alınması gereken tedbirlere değinmeyen Erdoğan, erkek şiddetinin nedenini öfkeye bağladı. Öfke kontrolü için eğitimler vererek erkek şiddetini önleyeceklerini savundu.

2002'den bu yana mücadele ettiklerini iddia eden Erdoğan, kadına yönelik şiddeti "insan hakkı ihlali" olarak tanımladı, eşitsizliği görmemek için 'kadınların insan olarak sahip oldukları haklarını kullanabilmesi'nden bahsetti.

MÜCADELE EDEN KADINLARI HEDEF ALDI
Erdoğan'ın hedefinde erkek ve devlet şiddetiyle mücadele eden, özgürlük mücadelesi yürüten kadınlar da vardı. Erkek egemen devletin, erkek şiddetini önlememek, kadın katillerini, taciz, tecavüz saldırısında bulunanları serbest bırakmak için harcadığı çabaları, yaptığı yasal düzenlemeleri görmezden gelen ve maniple eden Erdoğan, "Evvela kadına yönelik şiddetin ortaya çıkmasına neden olan faktörlerin incelemesi ve bertaraf edilmesi gerekiyor. Kadına yönelik şiddet, kadının hayatı başta olmak üzere kendini güvende hissetme, eğitim, iş ve sosyal süreçlere katılma gibi temel hakları kullanmasını da engelleyen bir sorundur. TCK'daki suç tipleriyle, ısrarlı takip, siber şiddet, zorla evlendirme gibi şiddet türlerinin yeniden değerlendirilmesini planlıyoruz. Uyuşmazlıklarda haksız tahrik ve takdiri indirim müesseselerinin nasıl uygulandığının analizlerini yaparak, gerekli değişiklikler için harekete geçilecek" dedi.

İÇERİKSİZ STRATEJİ
Erdoğan somut olarak açıkladığı planı '5 strateji' belirledik diye tarifledi. Erdoğan'ın erkek şiddetini önleme adı altında açıkladığı 'strateji' şunlardan oluşuyor:
1) Her düzeyde kamu personeline eğitim vermek;
2) İşbirliği protokoller, işbirliğinin geliştirilmesi, komite ve komisyonların hedeflerinin artırılması
3) Koruyucu hizmetlerin etkili sağlanması
4) Vaka bazlı özel müdahale programlarının hayata geçirilmesi
5) Kolluk programlarının etkisinin artırılması, sağlık erişiminin kolaylaştırılması, önleyici hizmetlerin hazırlanması.

Şiddete maruz kaldığı için koruma talebiyle karakol, adliyelere başvuran kadınlar, hiçbir önlem alınmadan şiddete maruz kaldıkları mekanlara geri gönderilirken, Erdoğan, ŞÖNİM'lerle, Şiddetle Mücadele İrtibat Noktaları ile soruna çözüm ürettiklerini iddia etti.

Günde en az üç kadının katledildiği gerçeğini görmezden gelen Erdoğan, "Şiddeti gerçekleşmeden durdurmayı biliyoruz" dedi, neden durdurmadıklarını açıklamadı.

Erdoğan'ın konuk evlerinde ise sadece kadınlara değil erkeklere de hizmet veriliyor. Kadınlara özel kurulmayan konuk evlerinden 7 ilde daha kuracaklarını açıklayarak övünen Erdoğan, erkek şiddetini, taciz ve tecavüzünü engellemezken, 183 destek hattının kadın ve çocuklar için psikolojik, hukuki ve ekonomik danışma hattı olarak hizmet verdiğini söyledi.