20 Nisan 2024 Cumartesi

Erdoğan'dan Merkez Bankası'na düşük faiz baskısı

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Merkez Bankası faiz kararı öncesinde faizlerin düşürülmesi gerektiğini söyledi. Açıklama sonrası Türk Lirası değer kaybetti. Gözler ise Merkez Bankası'ndan çıkacak kararda.
Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, TESK Olağan Genel Kurulu'nda yaptığı konuşmada faiz, Merkez Bankası'nın bağımsızlığı ve enflasyon konularında açıklamalarda bulundu.
 
Açıklamalar Merkez Bankası Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısından çıkacak faiz kararından birkaç saat önce geldi. Piyasada Türk Lirası'ndaki (TL) değer kayıpları ve Ağustos ayı enflasyonunun 15 yılın zirvesine yükselmesi sonrası Merkez Bankası'nın faiz artışı yapması yönündeki beklentiler güçlenmişti.
 
Erdoğan konuşmasında "TÜSİAD kendileri söylüyorlar, faiz çok yüksek, ne kadar güzel tamam, işte ben de diyorum ki bu yüksek faizi düşürelim" dedi. Erdoğan, "Faiz konusundaki hassasiyetim aynıdır. Değişen birşey yoktur. Merkez Bankası bağımsız, dolayısıyla o kendi kararını kendisi alır, o ayrı" ifadelerini kullandı.
 
Erdoğan, Merkez Bankası'nı enflasyon konusunda da eleştirdi. Erdoğan "TCMB yıl sonu enflasyon tahminlerini açıklıyor, ben bugüne kadar tutturduğunu görmedim" şeklinde konuştu. Erdoğan önümüzdeki dönemde yeni adımlar atılacağını söyledi.
 
Açıklamalar sonrasında TL döviz kurları kaşısında yüzde 3 civarında değer kaybetti.
 
MERKEZ BANKASI'NIN ZOR KARARI
 
ABD ile Türkiye arasında Temmuz ortasında patlak veren rahip Brunson krizi sonrasında döviz kurları karşısında tarihi düzeyde değer kaybı yaşayan TL'ye ilişkin gerekli adımları atmamakla eleştirilen Merkez Bankası'nın bugün atacağı adım merakla bekleniyor.
 
Merkez Bankası Ağustos ayı enflasyonunun 2003 yılından bu yana en yüksek seviye olan yüzde 17,9'a çıkması sonrasında geçen hafta "parasal duruşun yeniden şekilleneceği" yönünde bir açıklama yaparak piyasada faizlerin yükseltilebileceği beklentisine yol açmıştı.
 
Ekonomistler döviz kurlarındaki artışın fiyatlar üzerindeki etkisinin artarak devam etmesini ve bu durumun da enflasyondaki artışı hızlandırmasını bekliyor ve faiz artışı yapılması gerektiğini söylüyor.
 
Ancak ekonomistlerin faiz artışı konusundaki tahminleri farklı. Merkez Bankası'nın ekonomik yavaşlama beklenen bir dönemde faiz artışını dengeleme baskısı altında olduğu değerlendiriliyor.
 
Reuters'ın yaptığı bir ankete katılan 11 ekonomistin hepsi faiz artışlı beklediklerini söylerken faiz artış oranı tahminleri 225 ile 725 baz puan arasında değişiklik gösteriyor.
 
Türkiye ekonomisi yılın ikinci çeyreğinde yüzde 5,2 büyüdü, ancak uzmanlar TL'deki değer kaybının henüz büyümeye yansımadığını, yılın ikinci yarısında yavaşlama beklediklerini belirtiyor.
 
Merkaz Bankası, Temmuz ayında faiz artışı beklentilerine rağmen politika faizini 17,75'te sabit tutmuştu.
 
Yatırımcılar Merkaz Bankası'nın faiz artışına direnmesini Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın para politikasında artan etkinliğinin bir göstergesi olarak yorumluyor. Erdoğan Mayıs ayında verdiği bir mülakatta 24 Haziran seçimleri sonrasında göreve gelmesi halinde para politikasında daha etkin bir rol oynayacağını söylemişti.
 
Erdoğan büyümeyi yavaşlatacağı ve yatırımları azaltacağı gerekçesiyle faizlerin yükseltilmesine karşı çıkıyor.
 
Merkaz Bankası faiz kararını bugün 14.00'te açıklayacak.