20 Nisan 2024 Cumartesi

Erdoğan'dan ekonomi yorumu: Türkiye adeta bir uçuşun içerisinde

Ayasofya'da kıldığı cuma namazının ardından gazetecilere açıklamalarda bulunan AKP'li Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Türkiye adeta bir uçuşun içerisinde" dedi.

AKP'li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Ayasofya'da kıldığı cuma namazının ardından açıklamalarda bulundu, ülke ekonomisinin iyi bir noktada olduğunu iddia etti, "Türkiye adeta bir uçuşun içerisinde" dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, ekonomideki durumun iyi olduğu iddiasını 2002 ile 2019 ve 2020 yılları arasındaki otomobil, buzdolabı ve çamaşır makinesi satışlarını kıyaslayarak desteklemeye çalıştı. Erdoğan, "Dışarıda zaten düşmalarımız var, içerideki düşmanlarımız da onları destekliyor. Ancak Türkiye adeta bir uçuşun içerisinde, bunu görmek istemiyorlar" dedi.

Erdoğan'ın açıklamalarından öne çıkarılabilecek başlıklar şöyle:
Dünyadaki ekonomik gelişmelere de bakacak olursanız ABD, Rusya ve Avrupa ülkeleri çok ciddi zikzaklar yaşıyor. Zaten dışarıdaki düşmanlar bize yetiyor ama içeridekiler de bunları pompalıyor. 2002 yılında göreve geldik, 2002'de mili gelir 206 milyar dolardı. Şimdi milli gelirimiz 750 milyar dolara çıktı. O zaman 3581 dolar fert başı gelir vardı, bu 9127 dolara çıktı. 2002'de otomobil satışı 91 bindi,  2019'da ise 387 bin oldu. Buzdolabı şatışları 1 milyon 88 bindi. 2019'da 2 milyon 406 bin oldu. Türkiye adeta bir uçuşun içerisinde, bunu görmeyenler var.
Bazı sıkıntılar yok değil ama Türkiye adeta bir uçuşun içerisinde. Basit bir şey söyleyeyim, Türkiye'nin 23.5 milyar IMF'ye borcu vardı, 2013'te biz sıfırladık. Döviz rezervi 27.5 milyar dolardı, şu anda 105 milyar dolar. Dünden daha güçlüyüz, yarın daha güçlü olacağız.
Ekonomide söylenenlerin hepsi bir tarafa. Benim Hazine ve Maliye Bakanımla ilgili sosyal medyada yaptıkları karalamalar, bunların hepsi, bunlar yetişemedikleri üzüme koruk diyor.
Lübnan'da Beyrut Limanı'nda meydana gelen patlama sonrası kardeş Lübnan halkının, Lübnan yöneticilerinin bizlere vereceği bilgileri önemle takip ediyoruz. Her şeyimizle Lübnan'ın yanında olacağız, Beyrut'un yanında olacağız, Lübnan halkının da yanında olacağız.
Libya'yla yaptığımız anlaşmayı kararlılıkla sürdürüyoruz, sürdüreceğiz. Yunanistan'la Mısır arasında yapılan bu anlaşmanın hiçbir kıymetiharbiyesi yok. Özellikle deniz yetki alanlarında hiç hakkı, hukuku olmayanlarla buraları görüşmeye bile gerek duymuyoruz.
MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener’e yönelik daveti doğrusu benim yadırgadığım bir davet değil. Temenni ederim ki birlik beraberliğin tesisine yönelik inşallah bir adım olabilir.
Muharrem Bey'in parti kurma girişimi tabii ki en doğal, en tabii hakkıdır.