23 Nisan 2024 Salı

Erdoğan, yangında sorumluluğu belediyelere attı

AKP'li Cumhurbaşkanı Erdoğan yangınlara ilişkin açıklamasında muhalefeti ve belediyeleri suçladı. Erdoğan, "Yerleşim bölgelerindeki bu tür yangın vesairelerin sorumluluğu büyükşehir belediyelerinin" dedi.

AKP'li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, canlı yayında salgın, orman yangınları ve gündeme dair konularla ilgili gazetecilerin sorularını yanıtladı.

15 noktada orman yangınlarının devam ettiğini söyleyen Erdoğan, "15 noktada devam eden yangınları kontrol altına alma çalışmaları da sürüyor. Örneğin burada şu anda ülkemizin önemli iş adamlarından birkaçının sahibi olduğu termik santral var ki bu termik santral adeta yanma tehdidiyle karşı karşıya" diye belirtti.

Erdoğan yangınlara ilişkin açıklamasında Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli gibi belediyeleri suçlayan ifadeler kullandı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Devlet olarak bizim görevimiz birinci derecede tarım, orman, hayvancılık, yani bütün bu ormanların bakımı, ıslahı ve yangınlar olduğu zaman bu yangınların söndürülmesi birinci derecede bizim sorumluluğumuz. Ama yerleşim bölgelerindeki bu tür yangın vesairelerin sorumluluğu büyükşehir belediyelerinin. Antalya Büyükşehir Belediyesi Antalya'da birinci derecede şehir merkezinde bu işin sorumlusudur. Muğla Büyükşehir Belediyesi birinci derecede onun sorumluluğundadır. İzmir, Aydın, Denizli aynı şekilde sorumluluğundadır. Onlar burada acaba ne tür bir imkan seferber ettiler, şu an ne yapıyorlar? Biz devlet olarak ormanda mücadelemizi sürdürüyoruz" dedi.

Yanan orman arazilerinin imara açılacağına ilişkin de konuşan Erdoğan, "Ben dikey mimariye karşı olduğunu söyleyen bir insanım. Betona nasıl olur da ben sahip çıkarım? Böyle bir şey kesinlikle söz konusu değil. Buradaki belediyeler CHP'li. CHP'li belediyeler olarak buralarda imar planlamalarını yaparken buraları ormandan yerler vermek suretiyle buralarda inşaatlar yapılmışsa bunun sorumlusu zaten senin belediyelerin" diye konuştu.

THK'nın yangın söndürme uçaklarının kullanılmamasına iişkin de konuşan Erdoğan "Kurum 6 uçakla oradan hizmet alımı yapıyor. 3 tane daha uçak var ki bu uçaklar da adeta pert olmuş vaziyette" diye belirtti.