19 Mayıs 2024 Pazar

Erdoğan 'ucube' dedi AYM 'hak ihlali'

Erdoğan'ın 'ucube' diyerek kaldırttığı heykel hakkında AYM 'hak ihlali' kararı verdi. Mahkeme, heykeltıraş Mehmet Aksoy'a ise 20 bin TL tazminat ödenmesini hükmetti.

Anayasa Mahkemesi (AYM), heykeltıraş Mehmet Aksoy tarafından Kars'ta yapılan ve dönemin Başbakanı olan Tayyip Erdoğan'ın "ucube" diyerek, kaldırttığı heykel hakkında "hak ihlali" kararı verdi. AYM, 2011 yılında Kars Belediyesi'nin aldığı yıkım kararının ifade özgürlüğünü ihlal ettiğine hükmetti. Mahkeme, Aksoy'a 20 bin TL tazminat ödenmesine karar verdi.

Mezopotamya Ajansı'nın haberine göre dönemin AKP'li Kars Belediyesi'nin kararı doğrultusunda Heykeltraş Mehmet Aksoy, 2006'da kenti kuşbakışı gören Üçler Tepesi'ne İnsanlık Anıtı yaptı. 2011'de Kars'a gelen Erdoğan, heykele "ucube" dedi ve anıtın yıkılması talimatını verdi. Alınan yıkım kararına karşı idare mahkemesi yürütmeyi durdurma kararı verdi; ancak bölge idare mahkemesi bu kararı kaldırdı ve heykel 272 bin liraya ihale edilen işlem sonucunda yıkıldı. 2014 yılında heykeltıraş Aksoy, Anayasa Mahkemesi'ne bireysel başvuruda bulundu. Yüksek mahkeme, başvuruyu 5 yıl sonra gündemine aldı.

AYM Genel Kurulu, heykelin yıkılması nedeniyle Aksoy'un ifade ve sanat özgürlüğünün ihlal edildiğine karar verdi ve 20 bin TL tazminat ödenmesine hükmetti. Karar, 6 ret oyuna karşı 8 kabul oyla alındı.