3 Mayıs 2024 Cuma

Erdoğan, Taliban ile yakınlaşmanın yolunu yapıyor

ABD ile yaptığı görüşmenin ardından Kabil Havaalanına yerleşmeyi planlayan Erdoğan, Taliban'dan aldığı ret yanıtının ardından bugün farklı bir açıklamada bulundu. Yönetimin devredilmesinin ardından Taliban'a destek açıklamaları yapan Erdoğan, Kabil Havaalanı'nı işletmek için Taliban'dan teklif aldıklarını söyledi.

Taliban Afganistan'ına ilk günden bu yana destek açıklamaları ve güzellemeler yapan Erdoğan, doğrudan işbirliği açıklamalarına başladı. Tayyip Erdoğan, Taliban'dan Kabil Havaalanı'nın işletilmesi için teklif aldıklarını açıkladı.

Bosna-Hersek ve Karadağ ziyaretleri öncesi İstanbul Atatürk Havaalanında basın toplantısı düzenleyen Erdoğan, "Kimlerin nasıl, ne tür eleştiriler yaptığını bilemem. Herkes istediği eleştiriyi yapabilir. Bizim de kiminle nerede, ne zaman, ne gibi görüşmeler yapacağımız için kimseden izin almak gibi bir lüksümüz de yoktur. Biliyorsunuz büyükelçiliğimizi Kabil Havaalanının içindeki askeri bölüme taşıdık. Bizim büyükelçiliğimiz bu tür faaliyetlerini sürdürüyor. Taliban'la ilgili olarak 3,5 saat süren görüşmeyi büyükelçiliğimiz nezaretinde orada arkadaşlarımız sürdürdü. Ondan sonraki süreçte de gerekirse burada yine bu tür görüşmeleri yapma fırsatımız olacak. Bu tür görüşmelerle süreci bir defa sağlıklı yürütmenin gayreti içindeyiz. Onların beklentileri nedir, bizim beklentimiz nedir, bütün bunları görüşerek yapacaksınız. Görüşmeden bu tür şeyleri yapmak mümkün değil. Bu bakımdan da diplomasi diyorsanız, bu insanlara şunu da söylemek lazım. İşte diplomasi budur" dedi.

Dışişleri Bakanlığı temsilcilerinin görüşmelere devam ettiklerini açıklayan Erdoğan, "Herkes Afganistan'ı terk ederken biz Afganistan'ı terk etmedik. Biz Afganistan'da Kabil Havaalanında kaldık, orada süreci de en ideal şekilde sürdürdük" diye konuştu.

Taliban'a yönetimin devredilmesinin ardından Afganistan'dan ayrılan mültecilere ilişkinde açıklamalarda bulunan Erdoğan, mültecilerden yana tutum alıyormuş gibi görünmeye çalıştı. Mültecileri uluslararası alanda koz olarak değerlendiren Erdoğan, Türkiye'de mültecilere sığınma hakkı dahi tanınmadığını görmezden geldi.

Göç konusunu Almanya Başbakanı Angela Merkel ile de konuştuklarını söyleyen Erdoğan, yol haritalarını gözden geçirdiklerini belirtti, görüşmenin ayrıntılarına dair bilgi vermedi.

Afganistan ciddi bir yönetim boşluğu olduğunu söyleyen Erdoğan, Taliban'a bir an önce yönetimi kurması yönünde önerilerde bulundu.

'TALİBAN'LA GÖRÜŞÜLDÜ YİNE GÖRÜŞÜLÜR'
"Taliban'ın Kabil Havaalanının işletilmesi noktasında teklifleri var" bilgisini paylaşan Erdoğan, görüşmenin Türkiye'nin Afganistan Büyükelçisi tarafından gerçekleştirildiğini açıkladı. Erdoğan, Taliban ile büyükelçilerininin 3,5 saatlik görüşme yaptığı bilgisini verdi, gerektiğinde yine görüşeceklerini söyledi.

Afganistan ile dil, din kardeşliği edebiyatı yapan Erdoğan, "İnşallah orası da selamete çıksın. Biz de adamlarımızı atalım" diye konuştu.