6 Mayıs 2024 Pazartesi

Erdoğan sokağa çıkanları hedef gösterdi

TRT ortak yayınında gündeme ilişkin konuşan AKP'li Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Faiz sebep, enflasyon neticedir" tezini tekrarlarken, TL'deki değer kaybına tepki olarak sokağa çıkanları da hedef gösterdi.

AKP'li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, TRT yayınında gazetecilerin ekonomi başta olmak üzere çeşitli gündemlerdeki sorularını cevapladı. Ekonomi yönetimine dair açıklamaların ağırlıkta olduğu programda Erdoğan, faiz düşürme politikasındaki ısrarını yineledi, zamlara karşı sokağa çıkanları tehdit etti. "Yüksek faizle sıcak para çekmeyi elimizin tersiyle itiyoruz" diyen Erdoğan, düşük faizli kredilerle ihracata yönelik sanayinin geliştirilmesi yoluyla cari açığın kapatılacağını ve fiyat istikrarının bu şekilde sağlanacağı iddiasını sürdürdü.

Program boyunca Kılıçdaroğlu'nun geçmişteki sözlerinden hazırlanan videolar yayımlanırken Erdoğan, videolardaki ifadeler üzerinden muhalefete yüklendi. Kılıçdaroğlu'nun videolarının yanı sıra "Ekonomi yönetimi gayet iyi ama dış güçler ekonomi kulvarından saldırıyor" benzeri ifadelerle hazırlanan sokak röportajı da dikkat çekti. Asgari ücret görüşmeleri öncesinde konuşan Erdoğan, iktidara geldikleri 2002 yılından bugüne kadar, asgari ücretin alım gücünün de yükseldiğini iddia etti. Alım gücü baz alındığında dünya genelinde ülke sıralamasında yükseldiğini de sözlerine ekledi. Erdoğan'ın hedefinde, TL'deki değer kaybına tepki olarak sokağa çıkanlar da vardı.

'FAİZ SEBEP, ENFLASYON NETİCE' SÖZLERİNİ TEKRARLADI
Program, faiz politikalarına dair açıklamalarla başladı. Erdoğan, faiz politikalarına dair faizi yükselterek kısa süreli döviz kuru dengeleme politikasını tercih etmediklerini ifade etti. "Faizi düşürmek suretiyle biz yatırım, istihdam, üretim ve ihracat ile büyümeyi sağlayacağız" diyen Erdoğan, sözlerine "Faiz sebep, enflasyon neticedir. Faizi şu anda düşürüyoruz ve enflasyonun da inşallah düştüğünü hep birlikte göreceğiz" diyerek devam etti.

"Yüksek faizle sıcak para çekmeyi elimizin tersiyle itiyoruz. Düşük faizle üretimi desteklemeye devam edeceğiz" diyen Erdoğan, ihracatçı sanayiyi destekleyerek cari açığı kapatacaklarını ifade etti. Erdoğan konuşmasını üçüncü çeyreğe ait büyüme verilerini sunarak sürdürdü. İhracatın artışına dikkat çeken Erdoğan, yapılacak destek paketiyle cari açığın kapatılmasına yönelik adımlar atacaklarını tekrarladı. Yıl sonu büyüme beklentisine ilişkin ise "Beklentimiz, 10'u bulacağız. Bizim tahminimiz asgari 10 ama üzerine de çıkabilir" dedi.

MGK BİLDİRİSİ
Erdoğan'ın gündeminde Milli Güvenlik Kurulu'nun ekonomi yönetimine dair ifadelere geniş şekilde yer verdiği bildirisi de vardı. Mevcut ekonomik durum için "ulusal güvenliğin bir parçası" diyen Erdoğan, MGK bildirisinde ekonomi yönetimine dair bu kadar ifade geçmesini eleştiren muhalefete "Orada konuşulmayacak da nerede konuşulacak?" diyerek yüklendi.

ERDOĞAN ASGARİ ÜCRETİN ALIM GÜCÜNÜN YÜKSELDİĞİNİ İDDİA ETTİ
Erdoğan, konuşmasında asgari ücrete de değindi. Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun ilk toplantısı öncesinde konuşan Erdoğan, iktidara geldikleri 2002 yılından bugüne kadar, asgari ücretin alım gücünün de yükseldiğini iddia etti. Alım gücü baz alındığında dünya genelinde ülke sıralamasında yükseldiğini de sözlerine ekledi. Kur farkına değinmeyen Erdoğan, 2002 yılından bu zamana kadar geçen süredeki nominal artışa vurgu yaptı.

ERDOĞAN'IN SOKAK KORKUSU SÜRÜYOR
Erdoğan, TL'deki değer kaybına tepki olarak sokağa çıkanları da hedef gösterdi. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun videosunun gösterilmesinin ardından Erdoğan "Küresel gelişmeler, döviz hareketlerini bahane ederek son olarak halkı sokağa çıkarmaya çağırdılar. Birkaç marjinal grubun çağrısına sağduyulu halkımız cevap vermediği gibi güvenlik kuvvetlerimiz gereken çalışmaları başlattı" dedi.