26 Nisan 2024 Cuma

Erdoğan OHAL'i kaldırmayı vadetti

İki yıldır ülkenin tamamında OHAL uygulayan Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Tayyip Erdoğan, seçim kampanyasında OHAL'i kaldırma vadinde bulundu.  Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Tayyip Erdoğan, CNN Türk-Kanal D ortak yayınında açıklamalarda bulundu.
 
İki yıldır ülkenin tamamında süren ve tüm hak ve özgürlüklerin rafa kaldırıldığı OHAL konusunda bir soruyu yanıtlayan Erdoğan, "Seçim sonrası OHAL'i masaya yatırıp onu kaldırma gibi bir durum söz konusu olabilir. Onun çalışmasını da yapmış olacağız" dedi.
 
Yeni sistemi anlatırken bakan sayılarının azalacağını söyleyen Erdoğan, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'nın birleştirileceğini bildirdi. Erdoğan, "tek adama" dayalı yeni yönetim sistemini seçimlerin son haftasında açıklayacağını söyledi.
 
KOALİSYON SİSTEMİ DEĞİLDİR
 
Erdoğan, yeni sistem ve kabineye ilişkin şunları belirtti: "Daha çok dışarıdan kabineye elemanlar almak sizi bu noktada daha da rahatlatacaktır. Parlemetonun sayısı bunu belirleyecek. Güçlü bir Meclis kurabilirsek bunu başarmamız lazım. Güçlü hükümet için. Cumhur İttifakı'nın herhangi bir kırılma yaşamasını, leke almasını asla arzu etmeyiz. Birileri bunu kurcalamak isteyebilir buna fırsat vermemeliyiz. Birlik, beraberlik, dayanışma içinde sürdürmemiz lazım. Yeni sistemi, rahmetli Özal, Demirel, Erbakan, Türkeş de savundu. Bu sistem koalisyon sistemi değildir, koalisyondan ayıklanma sistemidir. Bir teknokratlar kabinesi asla düşünmem. Çünkü biz bürokratik oligarşiden çok çektik. Bir ifadem vardı; devleti şirket gibi yönetmek. Bunu başarırsak netice alırız. Vizyon, sonuç odaklı bir kabine olacak" diye cevapladı. 
 
BEDELLİ ASKERLİK
 
Erdoğan, bedellik askerlikle ilgili bir soru üzerine de "24 Haziran'dan hemen sonra ilk işimiz budur diye girmek olmaz. Bu işe bakarken hassas bakmamız lazım. Çok ciddi bir birikim var. Ama bir tarafta Afrin, Cerablus var. Bir tarafta Kandil'i Sincar'ı konuşuyoruz. Bütün bunlar da ortada. Bütün bunların konuşulduğu bir dönemde hemen bedelliyi öne çıkarma noktasına gelirsek bu yanlış olur. Halkım bize bu noktada 'ne yapıyorsunuz?' der. Seçimi atlatalım seçimden sonra bu işin hem askeri boyutunu değerlendiririz. Kendi kabinemizle ortak aklı oluşturur ona göre inşallah adımı atarız" ifadelerini kullandı.  
 
KANDİL OPERASYONU
 
Cumhurbaşkanı Erdoğan, olası Kandil operasyonuna ilişkin bir soru üzerine de "Bağdat yönetimi 'çözemem' dediği takdirde kimseden icazet almayız, Sincar'ı da Kandil'i de vururuz. Hatta hatta Mahmur. Mahmur çok önemli. BM, şöyle, böyle demiş... Orası bir kuluçka yuvası. Çözülmediği takdirde gereğini yaparız. Kandil, Mahmur'dan besleniyor" dedi.