6 Mayıs 2024 Pazartesi

Erdoğan 'normalleşme' planını açıkladı

Erdoğan, kabine toplantısının ardından "normalleşme planını" açıkladı. 11 Mayıs'tan itibaren berber, kuaför ve AVM'ler açılabilecek, bu hafta sonundan itibaren 20 yaş altı ve 65 üstü olanlar belli saatlerden dışarı çıkabilecek.

Cumhurbaşkanı Erdoğan başkanlığında koronavirüs tedbirleri kapsamında Tarabya'daki Huber Köşkü'nde gerçekleştirilen kabine toplantısı sona erdi.

Erdoğan, toplantının ardından açıklama yaptı. Mayıs, Haziran ve Temmuz aylarında kademeli olarak normalleşme sürecine geçileceğini belirten Erdoğan, 65 yaş üstü ve 20 yaş altındakiler için uygulanan sokağa çıkma yasağında 4 saat esneklik uygulanacağını açıkladı. 

Buna göre 65 yaş üstünde olanlar bu hafta sonu Pazar günü 11.00 ile 15.00 arasında sokağa çıkabilecek. 

20 yaş altı için 0-14 yaş gurubu 13 mayıs Çarşamba günü 11-15 saatleri arasında, 15-20 yaş grubu ise 15 mayıs Cuma günü aynı şartlarda dışarı çıkabilecek. 

Erdoğan, Antalya Aydın Erzurum Hatay Malatya Mersin ve Muğla için seyahat kısıtlamasının kaldırıldığını, diğer 24 il için ise sürdüğünü söyledi.

Erdoğan'ın verdiği bilgiler şöyle:

– Üniversite sınavı 27-28 Haziran, LGS 20 Haziran'da yapılacak.

– Adliyeler ara verilen duruşma, keşif, yargı süreci, icra iflas takiplerinin durdurulması uygulamaları 15 Haziran'da sona erecek.

– Temizlik şartlarının sağlanması, randevu sistemi ile çalışılması ve koltuk sayısının yarısı kadar müşteriye hizmet verilmesi şartıyla berber, kuaför, güzellik salonu gibi işletmeler 11 Mayıs'ta faaliyete geçebilecek.

– Kurallara uyulması şartıyla AVM'ler 11 Mayıs'tan itibaren hizmet vermeye başlayacak.

– Cerrahi maske ve bez maske satışına izin vermeyi planlıyoruz. Maske satışı fiyat sınırıyla serbest.

– İstanbul, Ankara ve İzmir'deki ticari taksiler için tek-çift plaka uygulamasını, 5 Mayıs itibarıyla sona erdiriyoruz.

– Milli Savunma Bakanlığı'nın atama, görevlendirme ve personel temin faaliyetleri 1 Haziran'da, celp işlemleri 5 Haziran'da, bedelli askerlik işlemleri 20 Haziran'da yeniden başlayacaktır.