26 Nisan 2024 Cuma

Erdoğan-Merkel görüşmesi: Basın ve hukuk konularında fikir ayrılıklarımız var

Almanya Başbakanı Angela Merkel, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'la görüştükten sonra ortak basın toplantısında konuştu. Türkiye ile basın özgürlüğü ve hukuk konularında fikir ayrılıkları olduğunu belirten Merkel, Can Dündar'ın basın toplantısına katılmaması kendi kararı olduğunu söyledi.
Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Almanya Cumhurbaşkanı Frank Walter Steinmeier tarafından Bellevue Sarayı'nda askeri törenle karşılandı. Erdoğan, Steinmeier ile görüşmesinin ardından Almanya Başbakanı Angela Merkel ile bir araya geldi. Ardından Erdoğan ve Merkel ortak basın toplantısı düzenledi.
 
ERDOĞAN: CAN DÜNDAR BİR AJANDIR
 
Erdoğan, Almanya'da yaşayan gazeteci Can Dündar ile ilgili gelen bir soruya "Can Dündar'ın bir ajan olduğunu, devletin sırlarını ifşa ettiğini ve 5 yıl 10 aya mahkum olduğunu biliyorsunuzdur. Bu kişi kaçıp Almanya'ya gelmiştir. Bu şekilde başka kişi olsa ve Almanya istemiş olsa ben iade ederim. Olayın aslı budur. Bilmenizde fayda var." şeklinde cevap verdi.
 
Merkel ise Can Dündar konusunda Erdoğan'la aralarında ihtilaf olduğunu söyledi. Merkel, "Basın toplantısına katılmaması tamamen Can Dündar'ın kendi kararıdır." dedi.
 
Merkel, gazetecilerden Gülen Cemaatine ilişkin gelen soruya Almanya'da terör örgütü kabul edilen PKK ile aynı şekilde değerlendirilmeleri için "daha fazla bilgi ve kanıta ihtiyaç duyduklarını" belirterek cevap verdi. Merkel, "PKK, Almanya'da yasaklıdır. Gülen Cemaati konusunda daha çok nesnel bulguya ihtiyacımız var. PKK ile aynı katagoride değerlendirmemiz için daha çok bilgiye ihtiyacımız var. Araştırmalarımız devam ediyor." ifadelerini kullandı.
 
ERDOĞAN: TÜRK YARGISINI ELEŞTİRMEYE HAKKINIZ YOK
 
Merkel ve Erdoğan, Türkiye'de tutuklu Alman vatandaşlarının durumu konusuna da değindi. Erdoğan, "Türkiye'de yargı bağımsızdır." diyerek Alman gazetecilere "Türkiye yargısını eleştirme hakkınız yok." dedi. Erdoğan, "Bazen benim de hoşuma gitmeyen kararlar oluyor ama kabul ediyorum. Saygı duyarsınız duymazsınız o ayrı bir konu." şeklinde konuştu. Yargı kararlarını kabul etmenin demokrasinin gereği olduğunu kaydetti.
 
Merkel ise "Tutuklu Alman vatandaşları ile ilgili toplam beş vaka var. Somut olarak bu konuları ele alıyoruz." ifadelerini kullandı. Şansölye, bu konuların çözülmesi için yarın tekrar görüşeceklerini dile getirdi.
 
Merkel'in konuşmasının satırbaşları şöyle:
 
-Camilere yapılan saldırılar kabul edilemez. Karşılıklı güven ortamını daha da sağlamlaştırmak niyetindeyiz.
-Türkiye'de tutuklu Alman vatandaşları var. Bu konuların çözülmesi için yarın tekrar görüşeceğiz.
-Ekonomik açıdan istikrarlı bir Türkiye istiyoruz.
-Göç konusunu ele aldık. Türkiye olağan üstü bir performans sergiliyor.
-İdlib'de kırılgan bir durum var. Ekim ayının ortasında 4'lü zirve yapmayı düşünüyoruz.
-Belli konularda farklı görüşlerimiz var. Ben konuşulması taraftarıyım. Bu sorunlar konuşarak çözülebilir.
-PKK, Almanya'da yasaklıdır. Gülen Cemaati konusunda daha çok nesnel bulguya ihtiyacımız var. PKK ile aynı katagoride değerlendirmemiz için daha çok bilgiye ihtiyacımız var. Araştırmalarımız devam ediyor.
-Tutuklu Alman vatandaşları ile ilgili toplam beş vaka var. Somut olarak bu konuları ele alıyoruz.
-Can Dündar konusunda ihtilafların olduğu ortada. Basın toplantısına katılmaması tamamen Can Dündar'ın kendi kararıdır.
 
Erdoğan'ın konuşmasının satırbaşları şöyle:
 
-Merkel'le görüşmemizde bir süredir çalışmayan işbirliği mekanızmalarını yeniden çalıştırmayı ele aldık.
-Ekonomimizin sağlam temeller üzerinde olduğunu Merkel'e ifade ettim. Ekonomi alanında gelecek tehditleri bertaraf etme gücündeyiz.
-Almanya ile "kazan-kazan" anlayışıyla ekonomik ilişkilerimizi sürdürmeyi istiyoruz.
-Terör örgütleriyle mücadelede iş birliğimizin güçlenerek devam etmesini istiyoruz. Hukukun üstünlüğü ve bağımsız yargıya saygı çerçevesinde mahkemelerimizin aldığı kararlara saygı demokrasiye saygının gereğidir.
-FETÖ'nün yüzlerce mensubu buralarda bulunuyor. Birbirimize olan öz güvenle kimi yakalıyorsak bunu teslim etmemiz işimizi kolaylaştıracaktır. Aramızda suçluların iadesi anlaşması var. Burdan hareketle ülkelerimizin huzuru için güvenlik noktasında çok büyük önem arz ediyor.
-Türkiye yargısını eleştirme hakkınız yok. Bazen benim de hoşuma gitmeyen kararlar oluyor ama kabul ediyorum. Saygı duyarsınız duymazsınız o ayrı bir konu.
-Enver Altaylı ismini verdiniz. Ben sorsam Enver Altaylı'yı tanır mısınız diye sorsam, bilir misiniz ? Türk yargısı acaba bu kişiyi niçin tutuklamış ? Onun için yargıya saygı durmak zorundayız.
-Ekonomi, dijital teknoloji, savunma sanayi konusunda atacağımız ortak adımlar var.
-Can Dündar'ın bir ajan olduğunu. Devletin sırlarını ifşa ettiğini ve 5 yıl 10 aya mahkum olduğunu biliyorsunuzdur. Bu kişi kaçıp Almanya'ya gelmiştir. Bu şekilde başka kişi olsa ve Almanya istemiş olsa ben iade ederim. Olayın aslı budur. Bilmenizde fayda var.
 
BASIN TOPLANTISINDA BİR GAZETECİ ÇIKARILDI
 
'Gazetecilere özgürlük' yazılı tişört giyerek basın toplantısına katılan Avrupa Postası Genel Yayın Yönetmeni Adil Yiğit, fotoğraf çekmek isteyince polis tarafından salondan çıkarıldı.
 
Alman polisinin bir müddet gözaltında tuttuğu gazeteci Adil Yiğit'i daha sonra serbest bırakırken Yiğit'e Alman polisinden önce Türk polislerinin müdahalede bulunmak istediği bildirildi. Ancak Alman polisinin buna müsade etmediği ve Yiğit'i salondan çıkarırken ona "Gözümüz üzerinizdeydi" dediği ifade edildi.
 
Gazeteci Adil Yiğit'in fotoğraf çekerken basın toplantısından çıkarılması salonda bulunan diğer gazetecilerin de tepkisini çekti.