18 Nisan 2024 Perşembe

Erdoğan kendisini protesto eden HDP'ye çattı: Onların yeri sokak

Yeni yasama döneminde konuşan AKP'li Cumhurbaşkanı Erdoğan, kendisini dinleme yerine protesto eden HDP için "Varlığıyla yokluğu belli olmaz, onların yeri sokaklardır" dedi.

AKP'li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Meclis'in 27. dönem 4. yasama yılına ilişkin Genel Kurul'da konuştu.

Erdoğan, dünyanın yeni krizlerle karşılaştığını belirterek, salgın sürecinin bunu daha da açığa çıkardığını söyledi. Erdoğan, "BM'den başlayarak sorumlu kurumlar tıkanmıştır. Dünyanın karşılaştığı yeni krizler, yeni ihtiyaçlar konusunda bu kurumlar kırılganlığı artırıyor. Bu çarpık düzenin aynı şekilde devam etme şansı kalmamıştır. Bir süredir her platformda dile getirdiğimiz 'Dünya 5'ten büyüktür' ifadesinin bunun gerçeğidir. Ya mevcut kurumlar yeniden yapılanacak, ya da bu ihtiyacı karşılayacak yeni kurumlar inşa edilecek" dedi.

AZERBAYCAN-ERMENİSTAN ARASINDAKİ ÇATIŞMA
Azerbaycan ve Ermenistan arasındaki çatışmalara değinen Erdoğan, şunları söyledi: "Azerbaycanlı kardeşlerimizin yanlarında olduğunu belirtmek istiyorum. Minsk-3'lüsü denilen ülkelerin 30 yıla yakın zamandır bu sorunu ihmal ettikleri için bu olumsuz gelişmeler karşısında ateşkes arayışı içinde olmaları kabul edilebilir değil. Bir şey mi istedin, işgalcilerin bu topraklardan çıkmaları gerekir ki bir çözüm olsun. Azeri kardeşlerimiz topraklarına döneceği günü bekliyor. Önce bunu masaya yatırın. Bunları Sayın Putin, Sayın Macron'la görüştük. Oturdular, konuştular netice yok. Şimdi netice zamanı. Azeri kardeşlerimiz de kendi göbeklerini kesmenin adımını attılar."

DOĞU AKDENİZ
Türkiye'nin dış politikasını değerlendiren Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü: "Irak'ta Körfez Savaşı'ndan beri süren istikrarsızlıklar en çok ülkemize zarar vermiştir. Bölücü terör örgütü kanlı eylemler yapmıştır. Son dönemde Irak sınırındaki örgüt yuvalarını ortadan kaldırıyoruz. Bu fitne çukurlarını bitirene kadar operasyonlarımız sürecektir. Bağdat yönetiminin Türkmen kardeşlerimizin haklarını da gözeterek toprak bütünlüğünü sağlaması en büyük temennimizdir. Suriye krizi en trajik, en kanlı meseledir. Bu meselenin her boyutu bizi çok yakından ilgilendiriyor. Türkiye sınır güvenliğini korumak için her türlü operasyonu sürdürecektir. Doğu Akdeniz'deki gelişmeler, Türkiye'nin denizlerde verdiği en önemli mücadeledir. Türkiye olarak Akdeniz'de çatışma, haksızlık, hukuksuzluk peşinde değiliz. Ülkemizin haklarına, hukukuna saygı gösterilmesidir. Türkiye'nin önünde kendi politikaların hayata geçirme dışında bir seçenek kalmamıştır."

'İDAMI SEVE SEVE ONAYLARIM'
Erdoğan konuşmasının ardından kendisine gazeteciler tarafında yöneltilen idam cezası ve Anayasa Mahkemesi'nin yapısının değiştirilmesi konularında, "Meclis'te idamla ilgili olumlu karar verildiğinde onaylarım" dedi. Erdoğan Anayasa Mahkemesi konusundan da parlamentoda çalışma olursa seve seve onaylayacağını söyledi. AKP Genel Başkanı, HDP'nin Genel Kurula katılmamasıyla ilgili ise "Varlığıyla yokluğu belli olmaz, onların yeri sokaklardır" diye konuştu.