18 Nisan 2024 Perşembe

Erdoğan: Fırat'ın doğusuna operasyonu bekletiyoruz

Erdoğan, Trump'la yaptığı görüşme sonrasında, Fırat'ın doğusuna yönelik askeri harekatı beklemeye alma kararı aldıklarını söyledi.
Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, ABD Başkanı Donald Trump'la yaptığı görüşme sonrasında, Fırat'ın doğusuna yönelik askeri harekatı beklemeye alma kararı aldıklarını söyledi.
 
The Grand Tarabya Otel'de düzenlenen Türkiye'nin 500 Büyük Hizmet İhracatçısı Ödül Töreni'nde konuştu. Erdoğan, tesis ettikleri istikrar ve güven ortamı sayesinde Türkiye'nin adeta küllerinden yeniden doğduğunu iddia etti.
 
2013 yılında IMF'ye olan borcun ödendiğini ve IMF ile bu noktada herhangi bir ilişkilerinin kalmadığını söyleyen Erdoğan, ABD'li danışmanlık şirketi McKinsey ile yaptıkları anlaşmadan bahsetmedi.
 
Türkiye demokrasisiyle, ekonomisiyle, güvenliğiyle hedeflerine doğru ilerlediğini ifade eden Erdoğan, "Türkiye'nin yönetimi, Türkiye'nin iktidarı, dış politikada destan yazmaktadır, destan. Hem diplomatik anlamda, hem askeri anlamda hem de sınırlarımızın güvenliği anlamında bunu başarmış olan bir Türkiye var" dedi.
 
Türkiye'nin Suriye'nin topraklarında gözünün olmadığını söyleyen Erdoğan, Efrîn'i işgalinin ardından şimdi de Kuzey ve Doğu Suriye'yi işgal tehditlerini yineledi. Erdoğan, "Suriye'den bize gelecek terör saldırılarına karşı tavrımız kesindir. Bölgenin güvenliği bizim için esastır. Gerek Rusya gerek İran'la birlikte bölgede attığımız adımların hedefi, güvenliği tesis etmektir" diye konuştu.
 
Erdoğan, "Suriye topraklarını huzura kavuşturma işini bizzat üstlenmek mecburiyetinde kaldık. Rusya'yla tesis ettiğimiz yakın ilişki ve gerçekleştirdiğimiz operasyonlar Fırat'ın batısını istikrara kavuşturmamızı sağladı. Suriye krizinin başından beri Amerika'yla yürüttüğümüz diplomasi trafiği sonuçları itibariyle maalesef istediğimiz noktaya gelmemişti. Ama şimdi o da arzu edilen seviyeye geliyor. Özellikle Obama döneminde yaşanan sorunlar kötü bir miras olarak Trump'a kaldı. Yüz yüze veya telefonla yaptığımız görüşmelerde kişisel olarak Sayın Trump'la Suriye meselesinde pek çok noktada aynı kanaatleri paylaştığımızı gördük. Ancak bu görüş birliğinin sahaya yansıması oldukça geç oldu ama oldu" dedi.
 
Erdoğan konuşmasının devamında şunları söyledi:
"Sayın Trump'la yaptığımız telefon görüşmesi, gerek diplomasi ve güvenlik birimlerimizin temasları, gerekse Amerikan tarafından yapılan açıklamalar, bizi bir müddet daha beklemeye yöneltti, tabi bu ucu açık bir bekleme süreci değildir.
 
"Önümüzdeki aylarda Suriye sahasında hem PKK/PYD unsurlarını hem de DEAŞ kalıntılarını ortadan kaldıracak bir harekat tarzı izleyeceğiz. Bunun bilinmesi lazım.
 
"Nihayet geçtiğimiz günlerde bu konuda şu ana kadar ki en açık ve ümit verici sözleri Amerikan yönetiminden duymayı başardık. Atalarımız, 'Sütten ağzı yanan yoğurdu üfleyerek yermiş' der. Biz de geçmişteki kötü tecrübelerimiz sebebiyle bu sözleri memnuniyetle bir o kadar ihtiyatla karşılıyoruz."