24 Nisan 2024 Çarşamba

Erdoğan: En uygun vakitte kara harekatını başlatacağız

Doğu ve Kuzey Suriye'ye dönük havadan gerçekleştirilen işgal saldırıları için "sadece başlangıç" diyen Erdoğan, bir kez daha kara harekatı sinyali vererek, operasyonlar için çok haklı gerekçeleri olduğunu öne sürdü.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan AKP'nin Meclis'teki grup toplantısında konuştu.

İstiklal Caddesi'ndeki bombalı saldırı gerekçe gösterilerek Doğu ve Kuzey Suriye'ye başlatılan operasyonu meşrulaştırmaya çalışan Erdoğan, kendilerinin Suriye'ye ilişkin "kendi başlarının çaresine bakma hakkına" sahip olduklarını söyledi. Operasyon için çok haklı gerekçeleri olduğunu iddia eden Erdoğan, "Uçaklarla, toplarla, SİHA'larla yaptığımız operasyonlar sadece başlangıçtır" dedi.

Türkiye'nin güney sınır şeridini uçtan uca güvenlik şeridi ile kapatacaklarını dile getiren Erdoğan, sınır ötesi operasyonlarla bu şeridin bir kısmının oluşturulduğunu, Tel Rıfat, Minbiç, Kobanê gibi yerlere dönük saldırılarla bu şeridi devam ettireceklerini kaydetti.

"Hava harekatlarımızı kesintisiz sürdürürken bizim için en uygun olan vakitte karadan da teröristlerin tepesine tepesine bineceğiz" tehdidinde bulunan Erdoğan, bu operasyonların Irak ve Suriye'nin toprak bütünlüğünü de güvenceye alacağını öne sürdü ve Irak ve Suriye yönetimlerinin operasyonlardan rahatsızlık duymaması gerektiğini vurguladı.

ABD'yi bir kez daha "terör örgütlerine destek vermekle" suçlayan Erdoğan, "Bunlar, ülkemizin kendi siyasi ve ekonomik kararlarını özgürce vermesinden kendi çıkarlarını cesaretle savunmasından rahatsızlar. Bunlar, ülkemizin küresel krizleri fırsata dönüştürmesinden rahatsızlar. Bunlar, Türkiye'nin bölgesel liderliğini güçlendirmesinden rahatsızlar" dedi. Tüm dünyanın Türkiye'yi "dize getirmeye" çalıştığını iddia eden Erdoğan, "Köhnemiş küresel yönetim ve ekonomi sistemini yaşatmak için kendilerine kurban arayanlara inşallah 2023'te de aradıkları fırsatı sandıkta benim milletim vermeyecek" dedi.

‘ESAD VE SİSİ'YLE GÖRÜŞME OLABİLİR'
Erdoğan, grup toplantısı sonrası gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Geçmişte defalarca "Katil" ve "Asla görüşmem" dediği Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es Sisi'yle Katar'da düzenlenen 2022 FIFA Dünya Kupası'nın açılışında görüşen Erdoğan, Sisi'yle tekrar bir görüşme olup olmayacağına ilişkin soruya "Olabilir" yanıtını verdi.

Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad'la da görüşüp görüşmeyeceği sorulan Erdoğan, "Esad ile görüşme olabilir. Siyasette küslük dargınlık olmaz, eninde sonunda adımlarımızı atarız" ifadelerini kullandı. Erdoğan, G20 Zirvesi sonrasında yaptığı açıklamada da Esad için, "Siyasette ebedi olarak dargınlık, kırgınlık, küslük olmaz. Haziran seçiminden sonra bir sil baştan yapabiliriz" demişti.

AP: ERDOĞAN ESAD'A MESAJ GÖNDERDİ
Öte yandan ABD merkezli Associated Press (AP), Erdoğan'ın Esad'a bir mesaj göndererek, Suriye ordusunun Kürtlerin kontrolündeki bölgelere dönmesi, Kürt savaşçıların Suriye doğalgazını ve petrolünü kullanmasının engellenmesi adına harekete geçilmesi ve Suriyeli mültecilerin Suriye'ye geri gönderilmesi için çağrıda bulunduğunu iddia etti.

Mesajın İran üzerinden Esad'a iletildiği belirtilirken, Erdoğan'ın aynı zamanda Ankara'dan yetkilileri Şam'a göndermeye hazır olduğunu söylediği de aktarıldı. İddiaya göre Esad bu teklifi reddetti ve yetkililerin "üçüncü bir ülkede" bir araya gelmesini önerdi.

Üst düzey bir Türk yetkili ise İran'ın arabuluculuk yaptığı yönündeki iddiayı yalanladı. Yetkili, Türkiye'yi "uzlaşmaya itenin" Rusya olduğunu ancak "hiç ilerleme kaydedilmediğini" söyledi.