2 Mayıs 2024 Perşembe

Erdoğan Cengiz Holding'e 1,6 milyar lira hibe etti

Erdoğan, 5'li çetesinde yer alan Cengiz Holding'e 1,6 milyar liralık devlet desteği verdi. Erdoğan 5'li çetesine 10 yılda 128 kez vergi, resim ve harç istisna belgesi indirimi yapmıştı.

Türkiye'de en fazla kamu ihalesi alan şirketler arasında bulunan ve 10 yılda aldıkları kamu ihalelerinin toplam büyüklüğü Ticaret Bakanlığı verilerine göre, 204 milyar dolara dayanan Cengiz, Limak, Kalyon, Kolin ve Makyol firmalarına  2010-2020 yıllarını kapsayan 10 yıllık dönemde toplam 128 kez vergi, resim ve harç istisna belgesi indirimi sağlandı.

2004 yılında özelleştirilerek Cengiz Holding'e devredilen Eti Bakır'ın Samsun'daki gübre üretim tesisine 1,6 milyar liralık proje bazlı devlet desteği verildi. İşçi ve emekçilerin cebinden alarak Cengiz Holding'e verilen hibe ile ilgili Cumhurbaşkanı Kararı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Kararda yatırımın başlangıç tarihi 1 Mart 2021 olarak belirlenirken, yatırım süresi başlangıç tarihinden itibaren 4 yıl olarak tespit edildi. Yatırımın öngörülen sürede gerçekleştirilememesi halinde, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından bu sürenin yarısı kadar ek süre verilmesi kararlaştırıldı.

Resmi Gazete'nin yayımlanan kararın ek kısmında proje kapsamında; gümrük vergisi muafiyeti, KDV istisna ve iadesi, vergi indirimi (vergi indirim oranı: yüzde 100, yatırım katkı oranı yüzde 80, yatırım katkı tutarının yatırım döneminde kullanılabilecek oranı yüzde 100), azami tutar sınırı olmaksızın 10 yıl süreli SGK işveren primi desteği, 10 yıl süreli gelir vergisi stopaj desteği, azami 20 milyon TL tutarında ve 5 yıl süreli nitelikli personel desteği, 75 milyon TL ile sınırlı 10 yıla kadar enerji tüketim harcamalarının yüzde 50 oranında enerji desteği ve yatırım yeri tahsisi hibe edilecek.

Cengiz Holding, AKP döneminde aldığı kamu ihaleleri yetmezmiş gibi sadece 2010 yılında 422 milyon TL'lik vergi borcu silindi.

Hayata geçirdiği projelerin pek çoğu doğanın talanına dayanan Cengiz Holding, aynı zamanda işçilerin emeğini sömürerek karına kar katıyor. Bu projelerin başında; İstanbul 3. Havalimanı, Karabiga Termik Santrali, Halilağa Altın Madeni, Murgul Bakır Madeni, Artvin Cerattepe Altın Madeni, Hüseyin Avni Paşa Korusu, Hasankeyf Ilısu Barajı, İkizdere Taş ocağı geliyor.

■ Cengiz Holding'in öne çıkan projelerinin ihale bedelleri ise şöyle: İstanbul Havalimanı: 58 milyar 890 milyon TL
■ İstanbul Avrupa Yakası Boğaziçi Elektrik Dağıtım: 3 milyar 626 milyon TL
■ İstanbul Taksim - 4. Levent Metrosu: 2 milyar TL
■ Ankara - İstanbul Hızlı Tren 2. Etap: 1 milyar TL
■ Kuzey Marmara Otoyolu: 13 milyar 600 milyon TL
■ Gayrettepe - İstanbul Metrosu: 4 milyar 845 milyon TL
■ Cengiz Holding  ne pahasına olursa olsun kar etme yatırımlarına saray güvencesinde devam ediyor.