3 Mayıs 2024 Cuma

Erciyas ve Omca Kalıp'ta TİS imzalandı

Birleşik Metal-İş, Kocaeli ve Gebze'de örgütlü olduğu Erciyas ve Omca Kalıp'ta toplu iş sözleşmelerini imzaladığını duyurdu.

Birleşik Metal-İş  Kocaeli ve Gebze'de örgütlü olduğu işyerlerinde toplu iş sözleşmesini imzaladı.

Kocaeli'de bulunan Erciyas Çelik Boru Sanayi AŞ işletmesinde 17 Ekim 2023 tarihinde başlayan toplu iş sözleşmesi görüşmeleri, 14 Ocak 2024 tarihinde uyuşmazlıkla neticelenmiş, arabulucu raporunun tebliğinin ardından sendika, 31 Ocak 2024 tarihinde greve başlamıştı.

14 gün süren grevin ardından toplu iş  sözleşmesinin imzalandığını duyuran Birleşik Metal-İş, iki yıllık toplu iş  sözleşmesini şöyle açıkladı:
🔹"Ücret zam dönemleri 6 aylık olarak belirlenmiştir.
🔹Ücret zammı ortalama ücrette yüzde 111'lik bir artış sağlanmıştır.
🔹2.3 ve 4. altı aylarda enflasyon + 3 puan
🔹Asgari ücret koruması toplu iş sözleşmesinde toplu iş sözleşmesinde yer almıştır.
🔹Sosyal ödeme ve ödenekler bayram, izin ve yakacak ödeneğinde ortalama yüzde 250 artış sağlanmıştır.
🔹İşyerinde sözleşmenin 2. altı ayından itibaren her ay  bin 100 lira tutarında erzak paketi alınmıştır.
🔹İdari maddelerde de mali haklarda da yeni kazanımlar elde edilmiştir."

Sendikanın greve başlarken toplu iş sözleşme teklifi ise şu şekildeydi:
1 Ocak 2024 tarihinden itibaren; saat ücretleri 65 TL'nin altında olan üyelerimizin saatlik ücretleri 65 TL'ye çıkarılacak, üzerine seyyanen 77 TL zam yapılacak. Her kıdem yılı için saatlik ücretlere 2,5 TL (37,5 TL/saat'i geçmemek üzere) eklenecek. Buna göre, ilk 6 aylık dönem için talebimiz, yüzde 121 artıştır. Bu işyerinde ortalama net ikramiyeli ücret 17 bin 595 TL'dir. Talebimiz, ortalama net ikramiyeli ücretin 36 bin 590 TL'ye çıkarılmasıdır. Ayrıca asgari ücret koruması, geçen dönem kayıpların telafi edilebilmesi için 1 maaş zamlı ücretin prim olarak işçilere verilmesi, fazla çalışma ücretlerinin artırılması, gelir vergisi kesintisinin telafisi için temmuz ayından itibaren erzak fişinin kıdeme göre sözleşmede yer alması taleplerinde bulunduk. Diğer 6'şar aylık dönemler için ise talebimiz 6'şar aylık enflasyonun üzerine 4 puan refah payı konulmasıdır. Bu teklifimize karşılık işverenin son ücret zammı teklifi ise yüzde 85 oranındadır."

Ortalama ücretin 82 lira olduğu Gebze 1 Nolu şubeye bağlı Omca Kalıp'da da tis verileri şöyle:
🔹"İlk 6 ay 70 lira altındaki ücretler 70 lira iblağ
🔹Tüm ücretlere ilk 6 ay yüzde 102 zam.
🔹Her kıdem yılına 2 lira zam alınmıştır.
🔹Bu sayede ortalama ücretlere İlk 6 ay yüzde 121 oranında zam alınmıştır; 2. 6 ay enflasyon + 2 3. 6 ay enflasyon + 6 4. 6 ay enflasyon + 6
🔹Sosyal haklar bayram, izin, yakacak vs... yüzde 160 ile yüzde 200 arası zam almış olup 2. Yılında enflasyon + 6 refah payı alınmıştır. Erzak ve ayakkabı yardımı adı altında her ay bin 300 TL net sosyal yardım anlaşılmıştır.
🔹Geçen dönem hayata geçirdiğimiz sağlık sigortası eş ve çocukları kapsayacak şekilde devam edecek olup sözleşmemiz 2 yıllık imzalanmıştır."