18 Nisan 2024 Perşembe

'Enkazı kaldırıp eşit, özgür ve yaşanacak bir dünya kuracağız'

İzmir'de yüzlerce kadın Alsancak'ta yürüş yaptı. Sokakları terk etmeyeceklerini vurgulayan kadınlar, AKP'nin iktidar, sermayenin de kar hırsı nedeniyle ülkenin enkaza dönüştüğüne dikkat çekti, "Biz kadınlar bu enkazı kaldırıp, yerine eşit, özgür, insanca yaşayacağımız bir dünya kuracağız" dedi.

İzmir Kadın Platformu, 25 Kasım dolayısıyla yüzlerce kişinin katılımı ile yürüşü yaptı.

Alsancak Kıbrıs Şehitleri Caddesi'nde toplanan kadınlar, alkışlar, zılgıtlar ve sloganlarla Türkan Saylan Kültür Merkezi'nin önüne yürüdü. Meşalelerle yürüyen kadınların isyanı da coşkusu da alana sığmadı. Katledilen kadınların anıldığı yürüyüşte, "Kadın cinayetleri politiktir", "İstanbul Sözleşmesinden vazgeçmeyeceğiz", "Yaşasın kadın dayanışması", "Jin jiyan azadi" sloganları atıldı.

Yürüyüşün ardından açıklama yapıldı. Açıklamanın Türkçesini Nuray Öztürk ve Nazlıcan Özdemir, Kürtçesini ise Jiyan Akan okudu. Türkiye'de kadınların şiddete uğramadığı, vahşice katledilmediği, evde, işyerlerinde, sokakta şiddet görmediği, çocukların istismara maruz kalmadığı tek bir günün bile olmadığı hatırlatılan açıklamada, "ekonomik kriz, savaş, pandemi ve deprem... Her yeni gelişmeyle kadına yönelik şiddet katlanarak artıyor" denildi.

Kadınların en yakınındaki erkekler tarafından katledildiğini, LGBTİ+'ların, cinsel yönelimleri ve nefret söylemleri nedeniyle şiddet gördüğü, katledildiği anımsatılan açıklamada, iktidarın bunu engellemek, şiddeti önleyecek mekanizmalar ı kurmak yerine kazanılan haklara göz diktiği ifade edildi.

İZMİRLİ KADINLARA ÇAĞRI: MÜCADELEYİ BÜYÜTELİM
İstanbul Sözleşmesi'ne sahip çıkan kadınların polis saldırısı ile gözaltına alındığı ve haklarında dava açıldığı belirtilen açıklamada, "Ancak bunların hiçbiri biz kadınları mücadeleden geriye düşüremeyecek. Biz kadınlar bugün olduğu gibi mücadele etmeye devam edeceğiz. Buradan tüm İzmirli kadınları mücadeleyi büyütmeye çağırıyoruz" denildi.

30 Ekim'de İzmir'de yaşanan depremde, alınmayan önlemler, denetimsizlik ve rant nedeniyle 115 kişinin yaşamını yitirdiği hatırlatılarak, şunlar belirtildi: "Depremden en çok etkilenenler yine kadınlar ve çocuklar oldu. Birçoğu zaten işsiz olan kadınlar, çocuklarını bırakabilecekleri güvenli yerlerin olmaması ve açıklanan yardımların sadece evi yıkılan ve ağır hasarlı olanları kapsadığı için tüm kaygılarıyla beraber evlerine geri dönmek zorunda kaldı."

'ÖZGÜR, İNSANCA YAŞANACAK BİR DÜNYA KURACAĞIZ'
Kadınlar, deprem vergilerinin nereye harcandığını sordu ve ekledi: "Deprem mağduru İzmirlilerin tüm kayıplarını derhal karşılayın. Okulları, iş yerlerini ve devlet kurumlarına ait binaları denetleyin. Biz biliyoruz ki deprem öldürmüyor sizin kar hırsınız öldürüyor.  Tıpkı depremde yıkılan binalar gibi AKP'nin iktidar, sermayenin kar hırsı yüzünden ülke, tepemize çöken bir enkaz yığını. Biz kadınlar bu enkazı kaldırıp, yerine eşit, özgür, insanca yaşayacağımız bir dünya kuracağız."

KEMALBAY: BİZ DÜNYANIN YARISIYIZ VE KADIN DEVRİMİ İSTİYORUZ
Açıklamanın ardından HDP İzmir Milletvekili Serpil Kemalbay konuştu. "Tüm dünyada bugün Mirabel kardeşlerin ayak sesleri duyuluyor" diyen Kemalbay, dünyanın yarısı olan kadınların, dört bir yanda sokaklarda olduğunu söyledi. 

Kemalbay, şöyle devam etti: "Biz dünyanın yarısıyız ve bir kadın devrimi istiyoruz. Biz sadece erkek şiddetine karşı değil bunu besleyen devletlere karşıda direniyoruz. Onları tanıyoruz. İpek Er'in katili sokakta dolaşıyorsa, Pınar Gültekin'in katili korunmaya çalışıyorsa, Nadira'yı katleden, Gülistan'ı kaybedenler korunuyorsa kadınlar isyan ediyor. Bizler birlikte olduğumuz için biliyoruz ki, bu yüzyıl kadınların yüzyılı olacak. Biz erkek ve devlet şiddetine karşı omuz omuza olmaya devam edeceğiz. Depremde de, pandemi de de işsizlikte de yoksullukta da birbirimize güç olacağız."

Eylem Tiyatro Sardunya ve İzmir Müzisyenlerinin performanslarının ardından sona erdi.