4 Mayıs 2024 Cumartesi

'Engellilerin toplumsal yaşama katılımı için önce erişilebilirliği sağla'

Ulaşım araçlarının engelliler için erişilebilir hale getirilmesi zorunluluğunu 3 yıl  daha erteleyecek AKP'nin torba yasasını protesto eden Engellilerin Ulaşımda Hakları Platformu, herkes gibi engelli bireylerin yaşamın tüm alanlarına katılımı için toplu taşıma araçlarının eşilebilirliğinin şart olduğunu söyledi. 

Engellilerin Ulaşımda Hakları Platformu, Meclis'in Milli Hakimiyet Parkında yaptıkları açıklama ile ulaşım araçlarının engelliler için erişilebilir hale getirilmesi zorunluluğunu 3 yıl daha erteleyen AKP'nin torba yasa tasarısını protesto etti.

Söz konusu tasarı onaylandığı takdirde, 9'dan fazla koltuğu olan minibüslerin, şehirlerarası otobüslerin, turizm amaçlı araçların ve gemilerin engelliler için erişilebilir hale getirilmesi zorunluluğunun 3 yıl daha ertelenecek. Bu, 2018'deki 3 yıllık ertelemenin ardından ikinci erteleme olacak.

Teklifin geri çekilmesi talebiyle bir araya gelen platform üyeleri, uluslararası sözleşmelerin çiğnendiğine dikkat çekti. "Dur! Engellilerin toplumsal yaşama katılması için önce erişilebilirliği sağla!" yazılı pankartla yapılan açıklamada, basın metnini Turhan İçli okudu.

"Herkes gibi engelli bireylerin yaşamın tüm alanlarına katılımı için toplu taşıma araçlarının erişilebilirliği şart" diyen İçli, "Engelliler Hakkında Kanun'da yapılan değişiklikle erişilebilirliğin sağlanabilmesi için yapılacak yükümlülüklerin Covid-19 salgını sebebiyle yerine getirilememesi nedeniyle ilk kez denetlenerek eksikliği olduğu tespit edilenler ile daha önce süre verilenlere, yükümlülüklerinin maliyet ve niteliğine göre ilave süre verilebilecek. Buna göre; denetim sonucunda ilgili belediye ve kamu kurum ve kuruluşları ile umuma açık hizmet veren her türlü yapıların ve açık alanların malikleri ile toplu taşıma araçlarının sahiplerine eksikleri tamamlaması için kanunda belirtilen sürenin bitiminden itibaren üç yıl daha ek süre verilebilecek."