2 Mayıs 2024 Perşembe

'Engellilerin eğitim hakkı engelleniyor'

Eğitim hakkına erişemeyen engellilerin durumuna dikkat çeken HDP Milletvekili Dersim Dağ, Milli Eğitim Bakanı Özer'in yanıtlaması istemiyle Meclis'e soru önergesi verdi. 

Akranlarıyla aynı koşullarda eğitim alamayan engelliler, hastaneler ve istenilen birimlerden gerekli raporları aldıktan sonra evde eğitim hakkına erişmek için ailelerine devlet tarafından maaş bağlanmasına rağmen yeterli miktarı karşılamıyor. 

Özellikle zihinsel engelliler grubu dışında kalan diğer kişilerin eğitim hakkından yararlanmamasının bir diğer nedeni de okulların mimari yapısı. Halkların Demokratik Partisi (HDP) Diyarbakır Milletvekili Dersim Dağ, eğitim hakkından yoksun kalan engellilere ilişkin Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer'in derhal yanıtlaması için Meclis'e soru önergesi verdi. 

Dağ, şu soruları yöneltti: 
"2019 – 2021 eğitim öğretim yılında ilk ve ortaöğretim düzeyinde kayıtlı kaç adet yürüme engelli öğrenci vardır? Bu öğrencilerin kaçı tekerlekli sandalye ile okula gelmektedir?
Bu öğrencilerin okul içinde rahat ulaşım sağlayabilmeleri, ihtiyaçlarını karşılayabilmeleri için gerekli fiziki ortamı sağlanmakta mıdır? Sağlanıyor ise ne gibi düzenlemeler yapılmıştır?
Yapılan düzenlemelerin fiziki şartlara uygunluğu ve kullanılabilirliği denetlenmekte midir?
Evlerinden çıkıp okula gidemeyen engelli çocuklar için var olan evde eğitim hakkını kullanarak evde eğitim alan kaç adet öğrenci vardır?
Öğrenciler, eğitimciler ve yardımcı personeller engelli öğrencilere destek olunması konusunda bilinçlendirilmekte midir? Bunun için ne gibi faaliyetler yapılmaktadır?"