20 Mayıs 2024 Pazartesi

Engelliler iş talebiyle mücadeleye hazırlanıyor

Engelliler Konfederasyonu, işsiz engellilerin işe alınması talebiyle Devlet Personel Başkanlığı önünde basın açıklaması yaptı. Açıklamada, 2500 kişi yerine 8-10 bin kişinin işe alınmaması durumunda çetin bir mücadeleye girişileceği vurgulandı.
Türkiye'nin dört bir yanından gelen işsiz engelliler, Devlet Personel Başkanlığı önünde basın açıklaması yaptı.
 
Engelliler Konfederasyonu tarafından düzenlenen eylemde "Sadaka değil iş istiyoruz", "5500 dediniz yarısını yediniz", "Yaşasın onurlu mücadelemiz" dövizleri taşındı.
 
22 Nisan'da gerçekleştirilecek Engelli Kamu Personeli Seçme Sınavı'na (EKPSS) dikkat çekilen açıklamada, sınava çeşitli engel guruplarından 90 bine yakın kişinin gireceği belirtildi. Açıklamada, "Sınav soruları son derece basitti ve ancak zihinsel engellilere sorulabilecek nitelikteydi. Bu durum, herkesi yüksek puan düzeyinde eşitleme sonucunu yaratacak; sınavın, eleme sınavı olma özelliğini ortadan kaldıracaktır" denildi.
 
Öte yandan, ilk partide alınacak engelli kamu personeli sayısının 2500 olarak açıklandığı, bu sayının hemen hemen bugüne dek açıklanan en düşük istihdam sayısını olduğu vurgulanan açıklamada, "Bu rakam, belki bir sınav döneminde yapılan üçüncü parti atamaları için hoş görülebilir. Ancak, yeni dönemin ilk ataması olarak lanse edilmesi halinde engellilerle dalga geçmek anlamına gelmektedir" diye belirtildi. Sınava girecek engellilerin sadece yüzde 2,8'i yani 36'da birinin işe gireceği anlamına geldiği ifade edilen açıklamada "Bu sonuç, hangi adalet duygusunu tatmin edebilir; hangi vicdanı yatıştırabilir?" denildi.
 
AKP/Saray iktidarına seslenilen eylemde "2500 sayısı, sınava giren 90 bin dolayındaki engelli yurttaşımızın hangi yarasına merhem olacaktır?" diye soruldu.
 
Başbakan Binali Yıldırım'ın 2018 yılında toplam 5000 engelli kamu personeli alınacağını ifade ettiği hatırlatılan açıklamada, "EKPSS'den önce Mart ayında yapılan 2500 dolayındaki atama geçen EKPSS döneminin üçüncü ataması mıdır; yoksa yeni dönemin birinci ataması mıdır? Eğer üçüncü atama ise Sn. Başbakanımızın açıkladığı 5000 rakamı neyin nesi oluyor? Üçüncü atama olarak yapılan 2500 kişilik atama sonrasında, yeni sınava girenler için sadece 2500 engelli kamu personeli ataması mı yapılacaktır?" sorularını sordu.
 
Bu durumu engellilerin kabul etmesinin olanaksız olduğunun altı çizilen açıklamada, bu rakamların 8-10 bin seviyesine çekilmemesi durumunda çetin bir mücadeleye girişileceği vurgulandı.