24 Nisan 2024 Çarşamba

'Engelli tutsaklar için hapishaneler işkenceye dönüştü'

Engellilerin yaşadığı sorunları hatırlatan İHD Diyarbakır Şubesi, hapishanenin tutsaklar için bir işkenceye dönüştüğünü kaydetti çözüm için mücadele çağrısı yaptı. 

İnsan Hakları Derneği (İHD) Diyarbakır Şubesi, 3 Aralık Dünya Engelliler Günü'ne ilişkin yazılı açıklama yaptı. Mevcut koşullarda engellilerin haklarının gasp edildiğini ve çok  sayıda sorun yaşadığı belirtilen açıklamada, hapishane koşullarının engelli tutsaklar için bir işkenceye dönüştüğü ifade edildi. 

İnsanlık onurunu rencide eden koşulların kuvvetli bir kamu idaresi ile hızlı bir şekilde ortadan  kaldırılması gerektiğinin altı çizilen açıklamada, "Sosyal devlet ve hukuk devleti olmanın engelli bireyler özelinde gerekleri, başta; engelli bireylerin sağlık ve eğitim hizmetlerinden faydalanmaları; iş hayatına katılımları, siyasi organizasyonlar ile kendi sorunlarını görünür hale getirecek ve çözüm üretecek girişimlerde bulunmaları; hareket alanlarını daraltan dış ortam ve ulaşım araçlarının uygun hale getirilmesi konularında acil çözümleri gerektirmektedir" denildi. 

İHD Diyarbakır Şubesi, engelsiz bir dünyanın inşası için sorunların çözümüne ilişkin çağrı yaptı.