26 Nisan 2024 Cuma

Engelli kadın ve çocuklar daha çok şiddete maruz kalıyor

HDP Milletvekili Semra Güzel, engelli kadın ve çocukları maruz kaldığı her türlü şiddetin araştırılması ve çözümü için meclis araştırma komisyonu kurulmasını istedi. 

İktidarın kadın ve çocuk düşmanı politikalarıyla, yargının cezasızlık politikaları sonucu kadına yönelik şiddet artarak devam ediyor. Birçok kadın saldırıya maruz kalırken, engelli kadın ve çocuklar çok daha korumasız olarak görülüp daha fazla şiddete uğruyor. Engelli kadınlar karşılaştıkları birçok güçlüğün yanında; fiziksel, duygusal ve cinsel her türlü istismara uğruyor. Cinsel şiddete uğrama oranlarının engelli olmayan kadınlardan daha fazla olduğu da biliniyor. 

Buna karşı engelli kadınlar genel olarak uğradıkları cinsel şiddeti ise bildiremiyor. Bakım verene bağımlı olmaları, kimi zaman kendini koruyacak fiziksel yeterliliklerinin olmaması, cinsel saldırıda bulunanları kimi zaman açıklayamamaları kendini ifade etmede güçlük çekmeleri gibi nedenlerle özellikle cinsel şiddet gizli kalıyor. Yapılan çalışmalarda engelli kadınlar arasında özellikle gelişimsel sorun yaşayanların ve fiziksel engellilerin daha çok cinsel şiddete maruz kaldıklarını belirtiyor.

Pandemide de engelli kadın ve çocukların yaşadığı sorunlar katlandı. Engelli Kadın Derneği (ENG KAD) tarafından pandemi sürecinde engelli kadınların yaşadıkları sorunlara dair hazırlanan raporda;
 "Engelli kadınların büyük çoğunluğunun pandemi öncesinde ve pandemi sürecinde hiç şiddete uğramadığını ifade etmesi Türkiye’de kadına karşı şiddet bulgularıyla çeliştiğinden, bu durumun, engelli kadınların özellikle sözel/psikolojik şiddetin kapsamı hakkında yeterince bilgi sahibi olmamasından kaynaklandığı ve engelli kadınların yaşadıklarını ifadede zorlandıkları,
Gerek pandemi öncesi gerek sonrası maruz kaldıkları şiddetten uzaklaşmak bağlamında engelli kadınların sistematik bir destekten mahrum oldukları,
Pandemi sürecine özel olarak başlatılan destek mekanizmalarından engelli kadınların haberdar olmadığı görülmüştür" denildi.

Dernek tarafından hazırlanan raporda engelli kadınların pandemi süreciyle birlikte özellikle fizik tedavi gibi hayati sağlık hizmetlerinden yararlanma seviyelerinin düştüğü ve fiziksel olarak da oldukça zorlandığı gözler önüne serildi. Bütün bu dezavantajlı durumlarla birlikte Türkiye’de engelli kadınların kamusal hataya katılımı, çalışma hayatında var olması, sosyal yaşama katılım gibi konularda da özgün politikaların üretilmediği, temel haklarından mahrum bırakıldıkları da ortada. 

Bu politikalardan kaynaklı şiddet de her geçen artıyor. Türkiye’de engelli kadın ve çocuklara yönelik gerçekleştirilen saldırıların araştırılması ve çözüm önerilerinin geliştirilmesi, eğitim alanında, iş hayatında, sosyal hayatta karşılaştıkları sorunlara dair çözümlerin üretilmesi ve gerekli politikaların planlanıp hayata geçirilmesi Halkların Demokratik Partisi (HDP) Diyarbakır Milletvekili Semra Güzel meclis araştırma komisyonu kurulmasını istedi.