9 Mayıs 2024 Perşembe

'Enes'in sorunları binlerce öğrencinin sorunlarıdır'

İHD Ankara Gençlik Komisyonu, Enes Kara'nın intihara sürüklenmesiyle tekrar gündeme gelen barınma sorununa ilişkin basın toplantısı düzenledi. Toplantıda, barınma sorunu binlerce öğrencinin paylaştığına ve iktidarın bu sorun karşısındaki çözümsüzlüğüne dikkat çekildi.

İnsan Hakları Derneği (İHD) Ankara Gençlik Komisyonu, Enes Kara'nın intihara sürüklenmesiyle tekrar gündemleşen barınma problemlerine dair basın toplantısı düzenledi. İHD Ankara Gençlik Komisyonu üyesi Tuna Gözlügöl, Enes Kara'nın paylaştığı videoda anlattığı sorunların binlerce öğrencinin sorunu olduğuna işaret etti.

Derinleşen ekonomik kriz, iktidarın yürüttüğü politikalar ve eğitimin niteliksizleşmesi gibi birçok sorunun öğrencileri geleceksizleştirdiğine dikkat çeken Gözlügöl, bununla mücadele eden öğrencilerin üzerine yüklenen yarış halini almış eğitim yükünün öğrencileri kıskacı altına aldığını belirtti. Gözlügöl, öğrenciler bütün bu sorunlarla uğraşırken iktidarın çözüm bulmak bir yana cemaat yurtlarına hibe yaptığını söyledi.

'CEMAAT YURTLARI ÖĞRENCİLERİN HAYATINI ÇALIYOR'
Cemaat yurtlarının barınma ihtiyacının çok ötesinde bir misyonu olduğunu dile getiren Gözlügöl, "Zorla yürütülen dini faaliyetler öğrencilerin özgür iradelerini çiğnemektedir ve Enes'in bahsettiği gibi akademik eğitim dışında kalan hayatını deyim yerindeyse adeta çalmaktadır. Ekonomik kriz ile derinleşen yoksulluk öğrencileri cemaat yurtlarına çekerken ücretsiz, nitelikli, sağlıklı barınma isteyen öğrenciler gözaltına alınmaktadır. Daha geçtiğimiz gün Ankara'da 'Enes'in katili cemaat yurtlarıdır' diyen 15 genç ters kelepçeyle, tehditle gözaltına alındı. Böyle bir durumda açıkça görülmektedir ki iktidar yurt politikasını misyoner bir alana çekmektedir. Öğrencilerin en temel hakkı olan barınma haklarını kısıtlamakta ve dahi gasp etmektedir" dedi.

'ÜCRETSİZ BARINMA HAKTIR' 
Gözlügöl, nitelikli, sağlıklı, ücretsiz barınmanın hak olduğunu ifade etti ve tarikat yurtlarına hibe edilen imkanların KYK yurtlarında niteliği arttırmaya ve daha çok barınma imkanı sağlamaya kullanılması gerektiğini söyledi. Gözlügöl, "Bunlar karşılanmadığı koşulda anayasal hakları bu taleplerini dile getirmelerini hukuki düzlemde; öğrencilerin haklılıkları da toplumsal düzeyde bu dile getirmeyi meşru kılmaktadır" diye belirtti.

Gözlügöl, bir genç daha kaybetmemek adına bu meşru zeminin yanında olacaklarını ve öğrencilerin taleplerini dile getireceklerini söyledi.