18 Mayıs 2024 Cumartesi

Enerji tekellerine halkın cebinden 3 milyar TL pandemi hibesi

İşçi ve emekçileri, küçük esnafı, çiftçileri, açlığa mahkum eden AKP iktidarı, bir kez daha sermayedarların çıkarlarını gözetiyor. Salgın döneminde zarar ettiğini öne sürdüğü enerji tekellerine 3 milyar TL hibe edilecek. Devlet hibe parasını elektrik faturalarına yansıtarak halkın cebinden alacak.

İşçi ve emekçileri açlığa sürükleyen AKP iktidarı, bizim adımıza, bizim cebimizden çıkmak üzere enerji tekellerine 'pandemi yardımı' yapma kararı aldı. Enerji tekellerine 3 milyar TL ödeme yapılacak ve bu faturalarımıza yansıtılacak.

Türkiye Elektrik İletim Anonim Şirketi'nin (TEİAŞ) gelir tavanına eklenecek para 4 ithal doğalgaz, 1 de ithal kömür santrali olan enerji tekellerine hibe edilecek. Gelir tavanındaki harcamalar ise elektrik faturaları aracılığıyla halka yansıtılacak. Bu harcamalar daha önce iletim sistemi kullanım bedeli olarak faturalarda görünüyordu ancak halk tepki göstermesin diye bu harcamalar dağıtım giderlerinin içine konduğu için artık faturalarda yer almıyor. Enerji tekellerine hibe edilecek 3 milyar TL faturalarımıza yansıtılacak.

Enerji tekellerine 'kapasite mekanizması' adı altında 2018 yılından bu yana halkın cebinden ödeme yapılıyor. Bu yolla 2018 yılında 1.4 milyar, 2019 yılında 2 milyar, 2020 yılında ise 2.2 milyar lira ödendi. Bu yıl 2.6 milyar lira ödeme planlanmıştı. Büyük sermayedarlar söz konusu olduğunda pandemi bahanesiyle pek çok olanak sağlayan faşist saray rejimi, bu yıl yapılacak ödeme miktarını 3 milyar liraya çıkardı. Gerekçe olarak ise enerji tüketiminin azaldığı, elektrik üretim fiyatlarının düştüğü, bu nedenle de santrallerin zor durumda kalması.