18 Mayıs 2024 Cumartesi

Enerji-Sen üyesi işçiler: İşbaşı yapana kadar mücadele sürecek

Enerji-Sen üyesi işçiler direnişlerinin 50. gününde, Sabancı'yla yaptıkları görüşme sonrası Sabancı Kuleleri önünde buluştu. Görüşmenin ayrıntılarını aktaran işçiler işe geri alınana kadar mücadelenin sürecini belirtti. 

DİSK/Enerji-Sen'e üye EnerjiSA işçiler Sabancı Kuleleri önünde bir kez daha bir araya geldi. Direnişteki işçiler Sabancı'yla yaptıkları görüşmenin ayrıntılarını paylaştı. 

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Milletvekilleri Züleyha Gülüm ve Musa Piroğlu'nun da katıldığı eylemde, "İşimi geri ver Sabancı" dövizleri ve "EnerjiSA/Başkent İşçileri işi, ekmeği ve hakları için mücadele ediyor. Atılan işçiler geri alınsın" yazılı pankart taşındı. 

Enerji-Sen İç Anadolu Bölge Temsilcisi Osman Çokaman, Sabancı'nın görüşme talebinin olumlu bir adım olduğunu belirtti. İşçiler işbaşı yapına kadar mücadele edeceklerini söyleyen Çokaman, "Sonuna kadar götürmeye kararlı bir sendikayız mücadele tarihimiz bunun kanıtıdır" dedi. 

'GÖRÜŞMEYİ İYİ BİR ADIM OLARAK DEĞERLENDİRDİK'
"Atılan işçiler geri alınsın" sloganının atıldığı eylemde, görüşmeye katılan işçilerden Erdal Şener süreci aktardı. 50 gündür direnişlerinin sürdüğünü belirten Şener, "Görüşmeyi iyi bir adım olarak değerlendirdik. Arzu hanım işçilerle görüşün demiş" dedi. 

Bunun üzerine Ankara'da şirket yetkilileriyle görüştüklerini belirten Şener, bir saat 15 dakika boyunca neden direnişe geçtiklerini anlattıklarını kaydetti. "Bir suçum var mı" diye 6 kez sorduğunu ancak her defasında "estağfirullah" yanıtını aldığını söyleyen Şener, yalnız kaldıkları için ve EnerjiSen'e güvendikleri için sendikalı olduklarını ve mücadeleye başladıklarını dile getirdi. İşe geri alınana kadar mücadele edeceklerini söyledi. 

'ÖLENE KADAR MÜCADELE EDECEĞİM'
Direnişteki işçlerden Bekir Bayatlı da "neden bizi işten attınız diye sorduk, cevaplamadılar" dedi. Bu direnişi kazanana kadar sürdüreceğini belirten Bayatlı, "Ölene kadar mücadele edeceğim" diye konuştu.

GÜLÜM: ASIL GEREKÇE İŞÇİ ARKADAŞALRIN SENDİKALI OLMASI
Söz alan HDP İstanbul Milletvekili Züleyha Gülüm, işçilerin işten atılmasının asıl gerekçesinin işçilerin sendikalı olması olduğunu kaydetti. "Her ne kadar iş verenler işten atmalarda, 'sendikalı gerekçesi'ni yazamasalar da söylemeseler de asıl mesele örgütlenmekten kaynaklıdır" diyen Gülüm, sendikalı oldukları ya da patronların istediği sendikayı reddettikleri için işçilerin işten çıkarıldıklarını belirtti. 

'İKTİDAR, PATRON İŞÇİNİN EMEKÇİNİN HAKKINI YOK SAYAMAZ'
Gülüm, "Şunu da sormak gerek, sendikadan atılmak bu kadar açıkken, bakanlık ne yapıyor. Çalışma Bakanlığı bunu denetlemekle sorumlu değil mi? Çalışma Bakanlığı işçiyi sendikalaştığı için, örgütlendiği için işten atamazsın demekle sorumlu değil mi? Bunu yapmıyor. Çünkü sermaye, devlet, iktidar bir arada işçinin sırtından kendilerine kazanç sağlamaya çalıyor. İktidara, patrona sesleniyoruz işçinin emekçinin hakkını yok sayamazsınız, yıllarca alın teriyle kazandıklarını yok sayamazsınız, örgütlendikleri için en doğal haklarını istedikleri için yasal ve anayasal haklarını kullandıkları için işçileri işten çıkaramazsınız. Herkes bir daha düşünsün bu kadar zenginliği nereden aldınız" dedi. Gülüm, işten atılan işçilerin derhal işe geri alınmasını istedi.

KESKİN: BİTER DEDİKLERİ DİRENİŞ 50. GÜNÜNDE
Enerji Sen Genel Başkanı Süleyman Keskin de dayanışmanın ve birlikte mücadelenin önemine dikkat çekti. "Üç günde bağırır gider dedikleri direniş 50. gününe ulaştı" diyen Keskin, yapılan görüşmelerde işçilere en ufak bir suç bulunamadığını söyledi. 

'GERİ ADIM ATMAYACAĞIZ'
Talepleri kabul edilene kadar bu direnişin süreceğinin altını çizen Keskin, görüşmelerin devam etmesini istediklerini belirtti. "Ancak ve ancak bu iş yerlerinde bu iş başı böyle sağlanır, bu iş yerlerinde adalet böyle sağlanır" diyen Keskin, şöyle devam etti: "450 kilometre Ankara'ya gitmek de, 450 kilometre İstanbul'a gelmek de olsa işin ucunda çocuklarımıza, emek dostlarımıza, işçi arkadaşlarımıza verdiğimiz sözün arkasında olacağız. Güvenceli bir çalışma ortamını birlikte, beraber sağlayacağız. Bunun için mücadeleden asla geri adım atmayacağız."

NÖBET DEVAM EDECEK
Daha önce başlattıkları nöbete yine Sabancı Kuleleri önünde devam edeceklerini duyuran Keskin, yarın itibaren her gün 13.00 ile 15.00 eylemde olacaklarını belirtti. 

Eylem, "Direne direne kazanacağız" ve "Yaşasın sınıf dayanışması" sloganlarıyla sona erdi.