20 Nisan 2024 Cumartesi

Emrah Apartmanı'nda oluşan çatlakların üstü kapatılmış

İzmir depreminde yıkılan Emrah Apartmanı'na ilişkin görülen duruşmada binanın 2005 yılında gerçekleşen depremde oluşan çatlaklarının üstünün kapatıldığı ortaya çıktı. 

İzmir'de 30 Ekim 2020'de gerçekleşen depremde 30 kişinin öldüğü Emrah Apartmanı ile ilgili açılan davanın 2. duruşması görüldü. 1'i tutuklu 3 sanığın, "bilinçli taksirle birden fazla insanın ölümüne ve yaralanmasına neden olma" suçundan yargılandığı duruşma Bayraklı'da bulunan İzmir 4. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görüldü. Duruşmaya, tutuklu sanık Turgay Akkoçlu, tutuksuz sanıklar Hayati Uzun ile Hüseyin Bilgin Sert, taraf avukatları ile müştekiler katıldı.

Duruşmada ilk olarak tanıklar dinlendi. Tanıklardan apartmanın eski çalışanı İ.S. "2005 depreminden sonra binaya epoksi işlemi uygulandı. İşlem sonrası Bayındırlık İl Müdürlüğü'nden 'oturulabilir' raporu verildi. Ben de bunu apartman panosuna astım" diye belirtti. Tanık olarak dinlenen, apartmanın zemin katındaki iş yeri sahipleri de dükkanlarında herhangi bir tadilat yapmadıklarını aktardı.

Tanık ifadelerinin ardından, sanıklar ile taraf avukatlarına söz verildi. Müşteki avukatları binanın 1975 deprem yönetmeliğine aykırı yapıldığını belirtti. Tanıkların binada tadilat görmediklerini söylediklerini anımsatan avukatlar, bunun projede imalat ve malzeme eksikliği olduğuna gösterge olduğunu vurguladı.

Avukatların ifadelerinin ardından söz alan tutuklu sanık, statik-betornarme proje müellifi ve fenni mesulü Turgay Akkoçlu, binanın 2003 ve 2005 depremlerinde çatlayarak ayakta kaldığını söyledi. Çatlamanın depreme başarılı bir cevap verdiğinin göstergesi olduğunu ifade eden Akkoçlu, "Daha sonra gerekli teknik önlemlerin alınması gerekiyordu. Bu çok önemli. Tahliyemi talep ediyorum" dedi.

Ardından söz alan tutuksuz sanık Hayati Uzun ise müteahhit olmadığı yönündeki ifadesini tekrarladı.

Mahkeme heyeti, tutuklu sanık Akkoçlu'nun tutukluluk halinin devamına, Hayati Uzun hakkında verilen konutu terk etmeme şeklindeki adli kontrol tedbirinin uygulanan devamına, henüz dinlenmeyen tanıkların dinlenilmesine, İzmir Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü'nden Emrah Apartmanı ile ilgili tüm bilgilerin istenmesine ve eksiklerin giderilmesine karar vererek duruşmayı erteledi.