19 Mayıs 2024 Pazar

Emin Galip Sandalcı mezarı başında anıldı: Mücadeleni yürüteceğiz

İHD kurucusu ve İstanbul Şubesi'nin ilk başkanı Emin Galip Sandalcı mezarı başında anıldı. Sandalcı'nın tüm saldırılara rağmen geri adım atmadan mücadelesine devam ettiğini kaydeden İHD İstanbul Şubesi, Sandalcı'nın mücadelesini sürdürme sözü verdi. 

İnsan Hakları Derneği'nin (İHD) kurucusu ve İstanbul Şubesi'nin ilk başkanı gazeteci, yazar, demokrasi ve insan hakları savunucusu Emin Galip Sandalcı, ölümünün 28. yılında Zincirlikuyu'da bulunan mezarı başında anıldı. 

İHD İstanbul Şube Başkanı Gülseren Yoleri'nin de katılımıyla düzenlenen anmada, Sandalcı'nın mücadele hayatı şu sözlerle aktarıldı: "Gazeteci, yazar, insan hakları savunucusu Emil Galip Sandalcı, görev yaptığı TRT'deki muhalif duruşu nedeniyle 1971 yılında tutuklandı, ağır işkence gördü. 1981, 1983 yıllarında tekraren yine tutuklandı. 'Aydınlar Dilekçesi'nin imzacıları arasında yer aldı ve yargılandı.

1986'da İnsan Hakları Derneği Kurucusu ve 1987 de İHD İstanbul Şubesi başkanı oldu. Gazete ve
dergilerde yazılar yazdı, partilerde çalıştı, Türk-Yunan Dostluk Derneği , Helsinki Yurttaşlar Derneği, Türkiye İnsan Hakları Vakfı, Toplumsal Araştırmalar Vakfı ve Kültür ve Sanat İçin Vakıf'ın kurucuları arasında yer aldı.

1990 yılına kadar İnsan Hakları Derneği İstanbul Şubesi başkanlığı yaptı. 3 yıl gibi kısa bir sürede iz bırakan bir insan hakları savunucusu tipi yarattı ve insan hakları anlayışının gelişmesine büyük katkısı oldu. Emil Galip Sandalcı; yaşamı boyunca yüreğiyle, mücadeleci kişiliğiyle, sözüyle, kalemiyle baskılara direndi, hiçbir otoriteye boyun eğmedi, güce dayanmayı da güç olmayı da reddetti. Çalışanların ekonomik hakları için mücadele yürütürken de, Deniz'lerin idam edilmemesi için çabalarken de, 12 Eylül karanlığında cezaevlerine, işkencelere mahkum edilenler için de aynı gönül ferahlığı, aynı kararlılıkla mücadele etti ve bu mücadele geleneğini bizlere miras bıraktı. 10 Mart 1993 günü aramızdan ayrıldığında 71 yaşındaydı. Kendisini tutuklayan ve işkence eden 12 Mart darbesinin yıl dönümünde toprağa verildi."

İHD İstanbul Şubesi, Sandalcı'nın ölümünün 28. yılında, "Emil Abi, varlığınla yarattığın etki, bu gün mücadelemizi yürütürken yüreğimize ve aklımıza dokunmaya devam ediyor. Seni sevgiyle anarken senden devraldığımız mücadele kararlılığımızı ve umudumuzu koruyacağımıza söz veriyoruz" dedi.