18 Mayıs 2024 Cumartesi

'Emekliler hiç olmadığı kadar yoksullaştı'

Maaşlara ek zam, ücretsiz, erişilebilir, güvenli sağlık hakkı istiyoruz" talepleriyle Alsancak'ta açıklama yapan Tüm Emekli-Sen, "AKP'nin ölümü gösterip, sıtmaya razı etme taktikleri emeklilerin kanacağı taktikler değildir" dedi. 

Tüm Emekliler Sendikası (Tüm Emekli-Sen) İzmir Şubesi, emeklilerin bayram ikramiyelerine zam yapılmamasına karşı Alsancak Türkan Saylan Kültür Merkezi önünde açıklama yaptı. Açıklamada "Maaşlara ek zam, ücretsiz, erişilebilir, güvenli sağlık hakkı istiyoruz" pankartı açıldı. Tüm Emekli-Sen Konak Şubesi Başkanı İhsan Mermerkaya, taleplerinin arasında bayram ikramiyesinin asgari ücret seviyesine çıkarılmasını istediklerini söyledi.

Emeklilerin açık sınırında yaşadıklarını yılda iki defa verilen emekli ikramiyesinin 4 defaya çıkarılması gerektiğini ifade eden Mermerkaya, "Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin'in emeklilere yanıtı; taleplerimizin karşılanması ve sorunlarımızın çözülmesi yerine, bütün emeklileri hayal kırıklığına uğratan bir açıklamayla; bayram ikramiyesinde artış yapılmayacağını ve bin 100 lira olarak ödeneceğini açıkladı. Bu bir akıl tutulması değilse ki; değildir, tükenmişliğin, yönetememenin sonucudur. Bakanın bu açıklamasını kabul etmiyor ve şiddetle kınıyoruz. Halkla inatlaşmanın ne kendisine ne de iktidarlarına hayır getirmeyeceğini hatırlatırız. Bakan'ın halkın içine çıkmasını ve emeklilerin yüzüne karşı bu açıklamayı yapmasını öneririz. Yapamayacağını biliyoruz. Halktan kopmuş bir bakanlıkla, hatta iktidarla karşı karşıyayız. Bakan fanusta mı yaşıyor? Bu ülke de her üç emekliden ikisi neredeyse açlık sınırının yarısı kadar ücret alıyor" şeklinde konuştu.

Mermerkaya, "Her defasında geleneklerine bağlı olduğunu söyleyen ittifaklı iktidar; Emeklilerin hiç olmadığı kadar yoksullaştığı bir dönemde aile büyükleri olarak bayram geleneklerini yaşatma şansı var mıdır? Günü geldiğinde, emeklileri yok sayanları emekliler de yok sayacak ve gereken en güzel dersi verecektir. Yazacak bir hikayeleri kalmayanların şaşkınlığını yaşıyor Bakan. Bu siyasi intihardır. AKP'nin ölümü gösterip, sıtmaya razı etme taktikleri emeklilerin kanacağı taktikler değildir. Siyasi iktidara sesleniyoruz. Derhal emeklilerin bayram ikramiyelerini asgari ücret düzeyine çekin. Aile büyükleri olarak çoluk çocukları, torunları ve eş dostları ile bir nebze de olsa birlikte daha insanca vakit geçirmelerini engellemeyin. Çocuklarımızın, torunlarımızın yüzlerine ışıyacak gülümsemeye engel olmayın" diye belirtti.