4 Mayıs 2024 Cumartesi

Emekliler hakları için Ankara'ya yürüyor

Kadıköy'de yaptıkları basın açıklamasıyla hakları için Ankara'ya yürüyeceklerini duyuran emekliler, "Akaryakıt doğalgaz, elektrik ve temel gıda ürünlerine yapılan zamların geri alınması için! Sendikal Haklarımızın önündeki engellerin kaldırılması için Türkiye'nin her yerinden Ankara'ya yürüyoruz" dedi. 

Tüm Emekliler Sendikası ve Emekliler Dayanışma Sendikası, 16 Nisan Cumartesi günü hakları için Ankara'da olacak. Eylem programına ilişkin Kadıköy rıhtımda düzenlenen basın açıklamasında, 14.00'te Anıtpark'ta miting gerçekleştirileceği duyuruldu. 

"İnsanca ve onurlu bir yaşam için emekliler Ankara'ya yürüyor" yazılı pankartın açıldığı eylemin metnini Mahinur Şahbaz ve Ahmet Özdemir okudu. Bugün var olan bütün değer ve hizmetleri beyni ve bedeniyle çalışarak var eden ettiklerini belirten Şahbaz, "Bütçede yok sayılmayı, yoksulluğu, ayrımcılığı eşitsizliği hak etmiyoruz! Yoksulluk şiddeti, insanlarımızın onuru kırıyor bunalıma sokuyor içten içe çürütüyor. Demans Alzheimer hastalarının sayısında patlama yaşanıyor. Açlık sınırının altındaki aylıklar kiraya faturalara gıda ihtiyacına yetmiyor. Aylıkların yüzde 42 si vergilere gidiyor. İçtiğimiz her yudumda, bastığımız her düğmede dolaylı vergi ödüyoruz. Banka kredileri, kredi kartları yaşamımızı esir almış durumda" dedi. 

Geçen iki yıl içinde küresel kapitalist politikalara uyum için emeklilik sisteminde ve sağlık alanında yapılan özelleştirilmeler ve ticarileştirmelerin emeklilerin kazanılmış haklarını yok ettiğini belirten Şabhaz, "İhtiyacımız olan sağlık hizmeti için bugün on dört kalemde ödeme yapıyoruz. Emekli aylığı artışlarının on bir yıldır enflasyon oranına bağlanması, milli gelirden ve ülkenin büyüme hızından pay verilmemesi, emekli aylığının güncellenmemesi ekonomik güvencemizi yok etti. Aynı prim-gün çalışmış işçilerin emekli aylık ve ikramiye hesabını değiştirip ayırım yaparak dünyada benzeri olmayan eşitsizliğe imza atıp yıllardır intibak yasası çıkaracağız bekleyin diye çaresizlik üretildi. Kazandığımız emeklilik hakkımızı; hukuk geriye doğru işletildiği için kullanamaz olduk, yaşa takıldık. Dul ve yetim aylığı bağlama oranını düşürüp tercihli hale getirip emekli hakkı sahibi olmamız engellendi. Bugünden kadınların yaşlılıkta yoksul ve güvencesiz olmalarının zemini hazırlandı. Toplumsal dayanışmayı sevgiyi saygıyı, devlete güveni besleyen kuşaklararası dayanışma yok edildi" diye konuştu. 

Ahmet Özdemir de şöyle devam etti: "Bizleri görmezden gelen, sorunlarımızı çözmeyen, erteleyen siyasilere sesimizi duyurmak, sorumluluklarını hatırlatmak ve taleplerimizi iletmek için Ankara yolundayız. Kamu emekliliği hakkımızdan vazgeçmiyoruz, sorunlarımıza çözüm istiyoruz. İnsanca onurlu bir yaşam için yollardayız. Emekli aylıklarımızın güncellenmesi için! Ücretsiz erişilebilir güvenli sağlık hakkımız için! Bayram ikramiyelerimizin, bayram yaptıracak düzeyde olması için! Akaryakıt doğalgaz, elektrik ve temel gıda ürünlerine yapılan zamların geri alınması için! Sendikal Haklarımızın önündeki engellerin kaldırılması için Türkiye'nin her yerinden Ankara'ya yürüyoruz."