19 Nisan 2024 Cuma

Emekli-Sen'den yasak tepkisi: 'Yeni normal' kime normal?

65 yaş üstüne uygulanan sokağa çıkma yasaklarının son bulmasını isteyen Emekli-Sen üyeleri, "Bütün topluma genelleştirilmemiş olan bir kısıtlamanın olumlu sonuçlar getirmesini beklemek rasyonel olmaktan çok uzaktır" tepkisinde bulundu. 

Emekli-Sen, İzmir ve Adana'da pandemi döneminde 65 yaş üstü insanların yaşadıklarını gündeme taşıdı, "65 yaş üstüne özgürlük" dedi.

İzmir Kemaraltı girişinde "Yeni normal kime normal, bu tecrit çok anormal", "Özgürlük ve demokrasi mücadelesinde emekli olunmaz" pankartlarını açan Emekli Sen üyeleri, fiziki temas kurallarına uyarak açıklama yaptı.

DİSK Emekli Sen Ege Bölge Temsilcisi Hüseyin Özkaynak okudu. 21 Mart'tan bu yana sokağa çıkma yasağı uygulandığı hatırlatılan açıklamada, 1 Haziran'dan itibaren kısıtlamaların kaldırılmasıyla 65 yaşındakiler dışında herkesin eski yaşamına döndüğü kaydedildi.

65 yaş üstü insanların evlerde kalmasının başka birçok sağlık sorunlarını gündeme getirdiği belirtilen açıklamada, "Psikolojik sağlığın, bedensel ve bilişsel yapının, bir bütün olarak insanın iyi olma halinin güneş, yürüyüş, iletişim gibi pek çok faktöre bağlı olduğu bir gerçektir. Covid-19'un en büyük risk grubunu oluşturan emekliler/yaşlılar en temel haklarından dahi mahrum bırakılarak pek çok başka risk faktörüne açık hale getirilmiştir" denildi.

"Bütün topluma genelleştirilmemiş olan bir kısıtlamanın olumlu sonuçlar getirmesini beklemek rasyonel olmaktan çok uzaktır" ifadelerinin kullanıldığı açıklamada, yasaklama kararının bir an önce son bulmasını talep edildi, "65 yaş üzerine özgürlük" denildi.

ADANA

Emekli-Sen Adana Şubesi, 65 yaş üstü yurttaşların salgın sürecinde yaşadıkları sorunlara ilişkin Heykel Park'ta basın açıklaması yaptı. "Yeni normal, kime normal? Bu tecrit çok anormal" pankartının açıldığı açıklamaya DİSK ve KESK yöneticileri de destek verdi. Açıklamada; Adana Valiliği'ne teslim edilecek, 65 yaş üstü yurttaşların sokağa çıkma yasağının sona erdirilmesi talepli dilekçeler dolduruldu.

Hükümetin "normalleşme" adımlarına değinen Emekli-Sen Çukurova Şube Başkanı Zeliha Divarcı, hükümetin "normalleşme" adımlarıyla 65 yaş üstü herkesin eski yaşamına döndüğünü belirterek, "Yeni normal, kime normal? Bu tecrit çok anormal" diyerek duruma tepki gösterdi.