2 Mayıs 2024 Perşembe

Emekli-Sen: Sonuna kadar mücadele edeceğiz

Emekli-Sen Genel Başkanı Cengiz Yavuz, Emekli-Sen hakkında verilen kapatma kararına  tepki gösterdi ve sonuna kadar mücadele edeceklerini kaydetti. 

Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK), Yargıtay'ın DİSK'e bağlı Emekliler Sendikası'na (Emekli-Sen) yönelik kapatma kararına yapılan itirazı reddetmesi ile emeklilerin taleplerine dair genel merkez binasında açıklama yaptı. DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu'nun da katılımıyla gerçekleşen açıklamanın yapıldığı salona "Emekliler açlığa ve örgütsüzlüğe mahkum edilemez. İnsanca yaşam hakkı isteyen Emekli-Sen kapatılmaz" asıldı.

YAVUZ: MÜCADELEMİZİ ORTAYA KOYMAYA KARARLIYIZ
Emekli-Sen Genel Başkanı Cengiz Yavuz, emeklilerin sosyal ve ekonomik haklarının hiç sayıldığını ifade etti örgütlenmelerinin önünün engellendiğini söyledi. Açıklanan zam oranlarına işaret eden Yavuz, Türkiye halklarının açlık ve yoksullukla terbiye edilmek istenildiğini vurguladı. Yavuz, emeklilerin de yüzdelik zamlara mahkum edilmek istenildiğini belirterek, "DİSK olarak bu süreci bu şekilde sonlandırmayı düşünmüyoruz. Türkiye'deki 13 buçuk milyon emeklinin hala büyük çoğunluğunun açlık sınırının altında ücret aldığını düşündüğümüzde açıklanan yüzdelik zamlarla bizi geçiştirmelerine izin vermeyeceğiz. Aslında bu açıklamamız bir start anlamı taşıyor. Bundan sonra ülkenin dört bir alanını eylem alanına çevireceğimizi ve sesimizi yükselteceğimizi deklare ediyoruz" ifadelerini kullandı.

Sendikalarının kapatılma sürecine de değinen Yavuz, emeklilerin yaşadığı ekonomik ve sosyal sıkıntılardan Emekli-Sen'in vücut bulduğunu kaydetti. Yavuz, "İktidar, bu haklı ve meşru taleplerimizi engellemek adına ısrarla sendikamızın kapatmak istiyor. Bu bir insan hakları ihlalidir, anayasa ihlalidir. Buna karşı da bizler mücadeleyi büyüteceğiz. Ayrıca örgütlenme hakkımızın önündeki engeli aşarak, büyük bir örgütlü mücadelemizi ortaya koymaya kararlıyız" dedi.

ÇERKEZOĞLU: UTANILMASI GEREKEN BİR İTİRAF
DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, bir yurttaşın emekli olması ve emekli olduktan sonra insanca yaşayabilmesi iktidarın sorumluluğunda olduğunu belirterek, şu anki yaşanan sorunların 2000 yılından itibaren yapılan yasal düzenlemelerle başladığını ifade etti. Emeklilerin yaşadığı tüm sorunların 5510 sayılı yasa ile başladığını söyleyen Çerkezoğlu, "Bu yasayla beraber aylık bağlama oranları, kat sayılar, düşürüldü, emekli aylıklarında alt sayılar aşağıya çekildi ve emekli aylıklarındaki artışın milli gelirden pay alması ortadan kaldırılarak enflasyona endekslendi. Bin 500 TL ile yaşamaya çalışan milyonlarca emekli ve ailesi var. Ama bu maaşı Cumhurbaşkanı övünerek açıkladı. Oysa bu durum iktidar açısından utanılması gereken bir itiraftır" diye belirtti.

Yaşanan bu sefaletin ortandan kaldırılması gerektiğini söyleyen Çerkezoğlu, bunun da köklü bir değişimle mümkün olacağını kaydetti. Çerkezoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü: "Her şeyden önce emekliliği bir hak olarak görülmesi ve emeklilerin insanca yaşayabileceği bir düzenlemeyi yapılması gerekiyor. Amasız fakatsız bütün emekli aylıkları için en az asgari ücret düzeyine getirilmeli. Emeklilerin yaşadığı hak kayıpları da kendileri karar verebilirse düzeltilir. Bununda yolu sendikalaşmadan geçiyor. O nedenle sendikamıza yönelik devam eden kapatma kararları karşısında sonuna kadar mücadele edeceğiz."