19 Mayıs 2024 Pazar

Emekli-Sen: Açlığa ve örgütsüzlüğe mahkum edemezsiniz

DİSK/Emekli-Sen kapatma saldırılarına karşı yaptığı açıklamada, insanca yaşama hakkı istediklerinin altını çizdi. Sendikalaşma hakkının ihlal edildiği vurgulanan açıklamada EYT sorunun ekonomi ve demokrasi mücadelesinin en önemli başlıklarından biri haline geldiği belirtildi. 

Kurulduğundan bugüne hakkında kapatma davaları açılan Emekli-Sen DİSK Genel Merkezi önünde bir basın açıklaması gerçekleştirdi. "Emekliler açlığa ve örgütsüzlüğe mahkum edilemez! İnsanca yaşama hakkı isteyen DİSK/Emekli-Sen kapatılamaz" yazılı pankartın açıldığı eylemde DİSK Genel Sekreteri Adnan Serdaroğlu söz aldı. 

Türkiye'nin milyonlarca emeklinin adeta sefalet içinde yaşadığı bir ülke durumunda olduğunu dile getiren Serdaroğlu, "Emekliler ve onların hak sahipleri 13 milyonu aşan nüfuslarıyla Türkiye'deki en önemli toplumsal gruplardan birini oluşturuyor. Ama yaşamlarının büyük bölümünü çalışarak, emek harcayarak geçiren emekliler yaşlılıklarında yoksulluk ve sefaletle baş başa kalıyorlar. Emeklilerin yaşadığı geçim sıkıntısı her geçen gün derinleşiyor. Öte yandan EYT büyük bir toplumsal sorun olarak önümüzde durmaktadır. 1999 yılında çıkarılan ilgili yasa ile milyonlarca kişi emeklilik hakkından mağdur edilmiştir. EYT sorunu ekonomi ve demokrasi mücadelesinin en önemli başlıklarından biri haline gelmiştir" dedi.

Emekliliğin temel bir insan hakkı olduğunu vurgulayan Serdaroğlu, "Sosyal güvenlik hakkı, dolayısıyla emeklilik hakkı Anayasa ve uluslararası sözleşmelerle güvence altına alınmış temel bir insan ve yurttaş hakkıdır. Türkiye'de emeklilerin ekonomik ve sosyal temel hakları ihlal edilirken emeklilerin kendilerini temsil etme, talep ve sorunlarını dile getirme yani sendikalaşma hakkını da ihlal edilmektedir" ifadelerini kullandı. 

Okunan basın metninde ise, "Avrupa Sendikalar Konfederasyonu (ETUC) ve Avrupa Emekliler ve Yaşlılar Federasyonu (FERPA) olarak Türkiye'de Yargıtay'ın FERPA üyesi Emekli-Sen'in faaliyetlerini bir kez daha yasaklamasını şiddetle kınıyoruz. Bu karar emeklilerin yaşam koşullarının zorlaştığı bir ülkede taleplerini savunmak için kendi sendikalarını kurma hakkını inkar etmektedir." denildi.

Açıklama, şöyle devam etti: "Emeklilerin, işsizlerin, gençlerin, kadınların ve göçmenlerin yani işçi sınıfının farklı kesimlerinin talepleri sendikal mücadelenin ayrılmaz parçasıdır. Emekli-Sen nezdinde emeklilerin sendikalaşması hak ve özgürlükler mücadelesine dahil olması DİSK'in öncelikleri arasındadır. Emekli-Sen'in dediği gibi emek ve demokrasi mücadelesinden emekli olunmaz."