25 Nisan 2024 Perşembe

Emek ve Sosyal Politikalar Komisyonundan asgari ücret kampanyası

HDP Emek ve Sosyal Politikalar Komisyonu Eş Sözcüsü Yüksel, asgari ücret 12 bin 500 TL olsun talebiyle 1-10 Aralık arasında "Asgari ücret insan onuruna yaraşır düzeyde olsun" başlığı altında bir kampanya yürüteceklerini duyurdu.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Emek ve Sosyal Politikalar Komisyonu Eş Sözcüsü Cemalettin Yüksel, partisinin İstanbul İl Örgütünde düzenlediği basın toplantısında komisyonun asgari ücret önerisini açıkladı.

AKP-MHP iktidarının yıllardır hem uluslararası sözleşmeler hem de Anayasa ve Asgari Ücret Yönetmeliği tarafından belirlenen kriterleri gözetmeyerek ve işçilerin geçim koşullarını ve ülkenin gerçek ekonomik durumunu göz önüne almadan asgari ücreti belirlediğini kaydeden Yüksel, ekonomik krizin bütün yükünün işçilerin, emekçilerin omuzlarına yüklendiğini kaydetti. Türkiye tarihinde yaşanan açlık, yoksulluk, gelir adaletsizliğinin hiçbir dönem bu kadar yüksek olmadığına dikkat çeken Yüksel, "Türkiye'de 25,5 milyon kişi açlık sınırının, 51 milyon yurttaşımız ise yoksulluk sınırının altında yaşıyor. Kimi araştırma sonuçlarına göre, ülke nüfusunun yüzde 90'ına karşılık gelen 76,5 milyondan fazla kişi aç ve yoksul olarak yaşamaktadır. Yaşanan ekonomik kriz ile Türkiye tarihinde açlık ve yoksulluk sayısı ne yazık ki rekorlar kırmaktadır. Sendikaların 2022 araştırmalarına göre, yoksulluk sınırı 24 bin 185 (4 kişilik aile), açlık sınırının ise 7 bin 552 TL'ye ulaşmıştır. Asgari ücret ise 5 bin 500 TL'dir" dedi.

Yüksel, şöyle devam etti: "HDP olarak, asgari ücret düzeyinin yükseltilmesi, emekli maaşlarının insan onuruna yaraşır düzeye getirilmesi, örgütlenme ve toplu sözleşme hakkının sağlanması, temel yurttaşlık gelirine dair çalışmalar yapılması kapsamında hayat pahalılığı ve yoksullaşma ile birlikte ortaya çıkan sorunların giderilmesine yönelik mücadelemizi aralıksız bir biçimde sürdüreceğiz. Bu kapsamda partimiz, asgari ücret 12 bin 500 TL olsun talebiyle 1-10 Aralık arasında 'Asgari ücret insan onuruna yaraşır düzeyde olsun' başlığı altında bir kampanya yürütecektir."