24 Nisan 2024 Çarşamba

Emek ve Demokrasi Güçleri: Bozuk düzen değişene kadar mücadele edeceğiz

İzmir ve Samsun'da sokaklara çıkan emek ve demokrasi güçleri, ekonomik kriz ve yoksulluğa dikkat çekti, bozuk düzene karşı mücadeleyi büyütmek için örgütlenme çağrısı yapıldı.

Emek ve demokrasi güçleri, İzmir ve Samsun'da sokaklara çıktı. Döviz kurundaki yükselme, yoksulluk, derinleşen ekonomik krize dikkat çekilen eylemlerde, "Geçinemiyoruz" denildi.

Samsun'da Emek ve Demokrasi Güçleri, Süleymaniye Geçidi'nde eylem yaptı. Dövizin yükselmesi ve yaşanan yoksulluğa dikkat çekilen açıklamada, Emek ve Demokrasi Güçleri adına Coşkun Konca konuşma yaptı.

Açlık ve yoksulluğun etkilerinin her geçen gün daha fazla hissedildiğini belirten Gonca, temel tüketim maddelerine yapılan zamları hatırlattı. Emekçilerin maaşlarındaki erimeye işaret eden Gonca, "Haramiler para piyasasındaki dengesizliklerle zenginliklerine zenginlik katmaya devam ediyorlar. Benzine 1 haftada 1, 1.5 lira zam gelirken, TL bir günde 2 liraya yakın değer kaybederken, tek adam rejimi krizi çözmek yerine, büyütmeye ve derinleştirmeye devam ediyor. Her şeye tek kişinin karar verdiği bu ucube sistem ülkeyi büyük bir çöküşe sürüklüyor. Bu düzen bir avuç mutlu azınlığın her koşulda kazandığı, işçilerin, köylülerin tüm emekçilerin ise her koşulda kaybettiği bir harami düzenidir" dedi.

'ARTIK YETER'
Ülkeyi soyup soğana çevirenlerin kendileri için kurdukları cenneti korumak için halka "kuru soğan yiyelim" dediğini hatırlatan Gonca, "Bu aymazlığa yeter artık diyoruz. Zamlara, hayat pahalılığına yeter" diye seslendi.

Gonca, AKP iktidarının bu ülkenin başında bir saniye bile kalmaması gerektiğini söyledi, "20 yıldır bu ülkenin üzerine zebani gibi çöktünüz. Elinizi yoksulların, emekçilerin, kadınların, ezilenlerin, gençlerin üzerinden çekin ve derhal istifa edin" çağrısında bulundu.

Halkın emeği üzerinden zenginleşen harami düzenine karşı kavgayı sürdüreceklerini vurgulayan Gonca, "Sokaklara çıkıp isyan edenler, sizin deyiminizle provokatör, terörist değildir. Artık çocuğuna mama alamayan annelerdir. Üniversite mezunu iş bulamayan gençlerdir. İşsiz kalan insanlardır. Alınteriyle geçinemeyen emekçilerdir" dedi.

ÖRGÜTLENME ÇAĞRISI
Ezilen, yoksul halkın yönetim süreçlerine katılması gerektiğini belirten Gonca, "Bu bozuk düzen değişinceye kadar mücadelemiz devam edecektir. Tepemizdeki bir avuç zorbayı indirmek de erken seçime mecbur etmek de ancak mücadelemizle başarılabilir. Tüm halkımızı bu mücadeleye omuz vererek birlikte yürümeye, örgütlenerek mücadeleyi büyütmeye çağırıyoruz. Biliyoruz ki sonunda onlar kaybedecek biz kazanacağız" diye konuştu.

'KİRALARIMIZI ÖDEYEMİYORUZ'
İzmir'de Bornova Emek ve Demokrasi Güçleri öncülüğünde Bornova Küçük Park'ta eylem yapıldı. "Geçinemiyoruz. İnsanca yaşam, emekten ve halktan yana bütçe için omuz omuza" yazılı pankartın taşındığı eylemde, Eğitim-Sen İzmir 4 Nolu Şube Başkanı Şuğayip Vayiç açıklama yaptı.

İşsizliğin ve güvencesizliğin arttığını vurgulayan Vayiç, "Enflasyon aldı başını gidiyor. TÜİK'e göre yüzde 19,89 bağımsız araştırmacılara göre yüzde 50 civarında. Ücretlerimiz enflasyonun altında ezildi. Asgari ücret açlık sınırının altında kaldı. Ev kiralayamaz, kiraladığımızı da ödeyemez olduk. Binbir emekle büyüttüğümüz gençler barınacak yurt bulamıyor, mezun olanlar iş bulamıyor. Kadına yönelik şiddet arttı. Kadınlar esnek, güvencesiz, taşeron çalışmaya mahkum ediliyor. Kadınlar işyerlerinde taciz, baskı ve mobbinge maruz bırakılıyor. Ücretlerimiz açlık sınırının altında. Maaşlarımız eridikçe eriyor" diye konuştu.

'TOPLUMSAL CİNSİYETE DUYARSIZ BÜTÇE HAZIRLANDI'
Bütçe görüşmelerine değinen Vayiç, "Toplumsal cinsiyete duyarsız, eşitsizlikleri artıran bütçede kadınların ekonomik kaynaklara, kamusal hizmetlere, eğitime, sağlığa ve sosyal koruma haklarına eşitsiz erişimi, bakım ve ev içi emeği ile çifte mesaisi bir kez daha göz ardı edilmektedir. Bizim cebimizden alınanlar, eğitime, sağlığa, sosyal güvenliğe değil, silahlanmaya ve iktidarın destek beklediği silah tüccarı devletlere aktarılmaktadır. Bizim cebimizden alınanlar, bir avuç yandaşın aldığı beş rakamlı üçer beşer maaşa, itibar adı altındaki şatafata, yandaş vakıflara-cemaatlere aktarılmaktadır" dedi.

Taleplerini sıralayan Vayiç, iktidara istifa ve erken seçim çağrısı yaptı. İşçi ve emekçilerin ücretlerine son beş yılda yaşanan kayıpları telafi edecek zam yapılması gerektiğini söyleyen Vayiç taleplerini şu şekilde sıraladı: "İstihdamı artıracak acil önlemler alınmalıdır. Asgari ücret Ocak ayı beklenmeden, insanca yaşayacak bir tutara çıkarılmalı, vergiden muaf tutulmalıdır. İşçi ve memurların vergi dilimi yüzde 10'da sabitlenmelidir. Temel tüketim ürünlerinden vergi alınmamalıdır. Mal ve hizmetlere son iki yılda yapılan zamlar geri çekilmeli, denetim sağlanmalıdır. Elektrik, doğalgaz ve suyun bir kısmı devlet ve belediyeler tarafından karşılanmalıdır.
Herkese yaşanabilir bir ücret düzeyinin altında olmamak kaydıyla 'temel gelir güvencesi' verilmesi için bütçeden kaynak ayrılmadır. Toplumsal cinsiyete duyarlı bir bütçe hayata geçirilmelidir."

Açıklama "Hükümet istifa", "Zam, zulüm, işkence, işte AKP" sloganlarıyla sona erdi.