16 Nisan 2024 Salı

Emek, meslek örgütlerinden TTB'ye destek

DİSK, KESK, TTB ve TMMOB, Sağlık Bakanlığı tarafından TTB Merkez Konseyi üyelerine açılan idari soruşturmaya ilişkin, "TTB'nin savaş karşıtı ve barıştan yana olan tavrını desteklediğimiz gibi Sağlık Bakanlığı'nı da görevi kötüye kullanmamaya çağırıyoruz" denildi. DİSK, KESK, TTB ve TMMOB, Sağlık Bakanlığı'nın TTB Merkez Konseyi üyelerini hedef alan uygulamalarına ilişkin Ankara'da basın toplantısı düzenledi.

TMMOB Genel Merkez binasında düzenlenen toplantıya, KESK Eşbaşkanı Aysun Gezen, DİSK Genel başkanı Arzu Çerkezoğlu, TMMOB Genel Başkanı Emin Koramaz ve TTB Merkez Konseyi Başkanı Prof. Dr. Sinan Adıyaman katıldı.

Açıklamayı yapan TMMOB Genel Başkanı Emin Koramaz, TTB Merkez Konseyinin "Savaş bir halk sağlığı sorunudur" açıklaması sonrası hedef alındığını hatırlattı. TTB üyelerinin gözaltına alınıp serbest bırakıldığını sonraki süreçte ise TTB Merkez Konseyi üyeliklerinin düşürülmesi için haklarında Sağlık Bakanlığı tarafından açılan davanın reddedildiğini hatırlatan Koramaz, "Bu gerçeklere rağmen Sağlık Bakanlığı tarafından bağlı işyerlerinde çalışan TTB Merkez Konseyi üyelerine yönelik baskılar ve idari soruşturmalar devam etmektedir" dedi.

'TTB'NİN ÖZERKLİĞİ KALDIRILMAK İSTENİYOR'

Sağlık Bakanlığı'nın bu uygulamalarla TTB'yi etkisiz kılmak, faaliyetlerini engellemek ve baskı altına almak istediğine dikkat çeken Koramaz, "Hükümetin ve Sağlık Bakanlığı'nın uygulamalarının sağlık, sağlık hakkı ve insan hakları açısından değerlendirilmesi için TTB'nin özerkliği ve özerk kalması tüm toplum açısından çok önemlidir. Ancak siyasal iktidar bu özerkliği ortadan kaldırmak istemektedir" diye belirtti.

'SORUŞTURMAYI KABUL ETMEK MÜMKÜN DEĞİL'

Koramaz, TTB Merkez Konseyi üyelerinin meslek kuruluşunda yürüttükleri faaliyetlerin Anayasal bir hak olduğunu vurguladı. Bu nedenle TTB üyelerine idari işlem yapılmasının mümkün olmayacağını ifade eden Koramaz, aksi durumun görevi kötüye kullanmak olduğunun altını çizdi. Koramaz, "Bakanlığın, TTB üyelerine açtığı dava reddedilmesine rağmen aynı zamanda TTB üyeleri hakkında ceza davası bile açılmazken Bakanlığın yürüttüğü idari soruşturmayı kabul etmek mümkün değil" dedi.

'SAĞLIK BAKANLIĞINI GÖREVİ KÖTÜYE KULLANIYOR'

Kurumlar olarak TTB'ye yönelik bu baskıları kınadıklarını belirten Koramaz, "TTB'nin savaş karşıtı ve barıştan yana olan tavrını desteklediğimiz gibi Sağlık Bakanlığı'nı da görevi kötüye kullanmamaya çağırıyoruz" diye konuştu.

TTB Merkez Konseyi Başkanı Prof. Dr. Sinan Adıyaman ise bu süreçte TTB ile dayanışma içinde olan DİSK, KESK ve TMMOB yöneticileri ile üyelerine teşekkürlerini iletti. Yaşamdan yana tavır alan TTB'nin bu tavrını sürdüreceğini vurgulayan Prof. Dr. Adıyaman, baskıların kendilerini yıldırmayacağını söyledi.