17 Mayıs 2024 Cuma

Emek düşmanı İBB karşısında Saraçhane direniş alanına döndü

CHP'li İBB yönetiminin emek düşmanı uygulamalarına karşı mücadele eden Ağaç A.Ş. ve İBB işçileri, Saraçhane parkını sloganlarla doldurdu. İşçiler, işten atma saldırılarına ve sefalet ücreti dayatmasına karşı haklarını alana kadar direnişi sürdüreceklerini söyledi.

CHP'li İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin (İBB) emek düşmanı politikaları sonucu Saraçhane parkı İBB bünyesinde çalışan pek çok işçinin direniş alanına dönüştü. Sabahın erken saatlerinden itibaren alanda toplanan ve İBB'nin kendilerine verdiği sözü tutmadığına dikkat çeken Ağaç A.Ş. işçileri haklarını alana kadar gece gündüz alanda bulunacaklarını belirtirken, Süleyman Soylu'nun hedef göstermesi sonucu güvenlik soruşturmalarıyla işten atılan ve aralarında KHK'li Barış Akademisyenlerinin de bulunduğu işçilerin direnişi 40'ıncı gününde alanda devam etti. Direnişteki işçilere, Halkların Demokratik Partisi (HDP) milletvekili Musa Piroğlu, Sosyalist Yeniden Kuruluş Partisi (SYKP) İstanbul İl Eşbaşkanı Roni Gören, Ezilenlerin Sosyalist Partisi (ESP), Emekçi Hareket Partisi (EHP), Kaldıraç ve çok sayıda kişi destek verdi.

'SOMUT İMZA GÖRMEDEN HİÇBİR ŞEYİ KABUL ETMEYECEĞİZ'
İBB yönetiminin kendileriyle görüşme talep ettiğini aktaran DİSK/BTO-SEN üyesi Ağaç A.Ş. işçileri, "Biz somut imza görmeden hiçbir şeyi kabul etmeyeceğiz" diyerek, yönetim yazılı belgeyle zam yapacağını söylemeden direnişi bitirmeyeceklerinin altını çizdi.

'BİZE VERİLEN SÖZLER TUTULMADI'
İşçiler adına basın açıklamasını Erkan Urel okudu. Haziran ayında başlatan direniş sürecini ve İBB'nin verdiği sözleri tutmadığını anlatan Urel, işten atılan işçilerin hala geri alınmadığını, mobbing uygulayan şefler hakkında işlem başlatılmadığını ve ücretlerinde herhangi bir iyileştirme olmadığını söyledi. Urel, gelinen noktada işçilerin TİS hakkının en az 5 yıl engellendiğini ve Ağaç A.Ş. işçilerinin İBB'de enflasyon farkı oranında zam almayan tek işçi grubu olduğunu dile getirdi.

TALEPLER
Urel, taleplerini şöyle sıraladı:
🔹 "Verilen sözler tutulmalıdır. 
🔹 Ayrımcılık son bulmalıdır. 
🔹 Açlık sınırı altında bir ücret önermekten ve işçiye yalan söylemekten vazgeçilmelidir.
🔹İnsan onuruna yakışır ücret için makul bir ücret zammı verilmelidir. 
🔹Ağaç A.Ş. işçileri arasında hak eşitliği sağlanmalıdır. 
🔹Diğer İBB ve iştirak şirket işçileri gibi bizlerin de enflasyon farkı alması sağlanmalıdır. 
🔹Toplu sözleşme hakkı tanınmalı ve imza altına alınmalıdır."

Urel, hangi sendikanın üyesi olursa olsun tüm Ağaç A.Ş. işçilerine çağrı yaparak, kazanmak için birlikte mücadele etmenin önemine vurgu yaptı.

PİROĞLU: İŞÇİ SINIFI MÜCADELE ETMEYİ BİLİR
Basın açıklamasında konuşan HDP milletvekili Musa Piroğlu, ülkedeki sömürünün doruk noktasına ulaştığını söyleyerek, "Temel soru şu: İşçiden mi yanasınız, patrondan mı yana? İşçiden yana olanlar burada, patrondan yana olanlar karşıda duruyor" dedi. AKP'nin 20 yıllık iktidarında işçiler için bir cehennem yarattığını ve taşeronun, güvencesizliğin temel çalışma sistemi haline getirildiğini söyleyen Piroğlu, "İşçinin kaderi patronun iki dudağına sıkıştırıldı. Mobbing, işten atma, düşük ücret, kölece çalışma kural haline getirildi. Ne yazık ki ülkeyi yönetmeye talip olduğunu iddia edenler de bu uygulamaların hepsini yapıyorlar" ifadelerini kullandı. 

Belediye yöneticilerinin patron olmadığının altını çizen Piroğlu, işçilere sefalet ücretlerinin reva görülmesinin işçileri açlıkla terbiye etmeye çalışmak olduğunu söyledi ve işçi sınıfının bu zulüm karşısında patronlara diz çöktürmesini de bildiğini kaydetti.

İşçilerin basın açıklaması boyunca, "Direne direne kazanacağız", "Ağaç A.Ş. işçisi köle değildir" sloganları atıldı.

ALTINTAŞ: AĞAÇ A.Ş. İŞÇİLERİYLE SESİMİZİ ORTAKLAŞTIRARAK DİRENECEĞİZ
Daha sonrasında alana güvenlik soruşturmalarıyla işten atılan İBB işçileri gelerek, "İşimizi geri istiyoruz" pankartını astı. İşçiler adına konuşan KHK'li Barış Akademisyeni Veysi Altıntaş, "Bugün Ağaç A.Ş. işçileri de aramızda, onlar da kendi hakları için mücadele ediyorlar. Bizler burada dayanışarak, sesimizi ortaklaştırarak İBB'ye yönelik taleplerimizi hep birlikte dillendireceğiz" dedi. Ağaç A.Ş. işçileri de basın açıklaması boyunca işten atılan işçilere destek verdi.

İBB işçileri olarak 40 gündür işe iadeleri için mücadele ettiklerini belirten Altıntaş, İBB yönetimiyle 3 görüşme yaptıklarını aktardı. Altıntaş, şöyle devam etti: "İlk görüşmeden itibaren kendileri bize kısaca şunu söylediler: 'Bu sürecin hukuksuz bir şekilde yürütüldüğünü biz de kabul ediyoruz' dediler. Masumiyet karinesini çiğnediklerini ve yapılan işlemin anayasaya aykırı olduğunu da kabul ettiler. Ancak şunu da kabul ediyorlar: 'Üzerimizde bir baskı vardı, önümüzde bir seçim vardı ve birtakım saiklerle biz bunu yapmak zorundaydık.' Aslında burada bir suçun itirafı var."

KELEŞ: HAKSIZ YERE İŞTEN ÇIKARILAN İŞÇİLERİN TALEPLERİNİN DESTEKÇİSİYİZ
BTO-SEN Örgütlenme Uzmanı Ali Haydar Keleş, İBB yönetiminin kendilerine dayattığı açlık ücretine isyan ettiklerini anlatarak, "Bu ayrımcılığa isyan ediyoruz ve hakkımızı alana kadar da buradan gitmeyeceğiz. Haksız yere işten çıkarılan arkadaşlarımızın taleplerinin biz de destekçisiyiz, onların yanındayız" dedi.

'ERDOĞAN'IN GİTMESİNİ BEKLEMEYİN'
HDP milletvekili Musa Piroğlu, KHK zulmüyle yüz binlerce insanın bir gecede hayatlarından olduğunu belirterek, "Kendi ülkelerinde vatansız kılındılar. Sosyal güvenlikleri yok edildi, haklarındaki işlemler nedeniyle iş bulamaz hale getirildiler" dedi. Kemal Kılıçdaroğlu'nun "KHK ile Barış Akademisyenleri atıldı. Evet, hepsini görevlerine geri getireceğiz" sözlerini hatırlatan Piroğlu, İBB yönetimine seslenerek "Erdoğan'ın gitmesini, saltanatın yıkılmasını beklemeyin. Süleyman Soylu'nun karşısında bir kere olsun dik durun. Yaptığınız hukuksuzluğa son verin, işten attığınız işçileri geri alın" dedi.

Eylem, "İşçilerin birliği sermayeyi yenecek" sloganıyla sona erdi. 

TİYATRO İMGE İŞÇİLER İÇİN OYUN SAHNELEDİ
BEKSAV bünyesinde faaliyet yürüten Tiyatro İmge de direnişteki işçileri ziyaret etti. Tiyatro İmge, işçiler için bir oyun sahneledi. 

İşçilerin direnişi halaylarla sürdü.