9 Mayıs 2024 Perşembe

Elmalı davasının 6. duruşması görüldü: İstismarda bulunanlar tutuklanmadı

Cinsel istismara maruz kalan iki çocuğun yaşadıklarını çizimlerle anlattığı ve Elmalı davası olarak bilinen yargılamanın 6. duruşması görüldü. Mahkeme, çocuk istismarından yargılanalanların tutuklanma talebini reddetti. 

Antalya'nın Finike ilçesinde iki çocuğu cinsel istismara bırakan ve tutuksuz yargılanan anne Merve A. ile üvey baba Rahmi A., Elmalı Ağır Ceza Mahkemesi'nde 6. kez hakim karşısına çıktı.

Balıkesir'de 2020'nin haziran ayında savcılığa giden babaanne G.S., o dönem 6 ve 9 yaşında olan 2 torununun cinsel istismara uğradığını belirterek Merve A., eşi Rahmi A. ve kadının erkek arkadaşlarından şikayetçi oldu. Savcılık, istismara maruz bırakılan iki çocuğun, Çocuk İzlem Merkezi'nde ifadesine başvurdu. Çocuklar ifadesinde üvey babası Rahmi A. ile isimleri F., A. ve M. olan kişilerin kendisine cinsel istismarda bulunduğunu; anneanne F.G. ile dayı S.C.G.'nin de kendilerini şiddete ve istismara maruz bıraktıklarını anlattı.

Çocuklar yaşadıklarını deftere çizimlerle aktarmış, resimler soruşturma dosyasına girmişti. Soruşturma kapsamında gözaltına alınan anne Merve A. ile üvey baba Rahmi A., sevk edildiği adliyede çıkarıldığı mahkemece tutuklanmış ancak 3. duruşmada yurt dışına çıkış yasağı şartıyla adli kontrolle serbest bırakılmıştı. Çocukların resimlerinin yayımlanmasının ardından kamuoyunun gündemine yeniden gelen cinsel istismar davasında faillerin serbest bırakılması büyük tepki çekmişti.

6. DURUŞMA GÖRÜLÜYOR
Elmalı Ağır Ceza Mahkemesi'nde bugün görülen 6. duruşmaya, tutuksuz sanıklar Merve A., Rahmi A., istimara maruz kalan iki çocuk ve taraf avukatları katıldı. Duruşmada, Türkiye'nin birçok ilinden avukat da hazır bulundu.

BABAANNE, SORUMLULUĞU OLAN HERKESTEN ŞİKAYETÇİ OLDU
Babaanne G.S. sanıklardan şikayetçi olduğunu belirterek, "Burada olmayan çocukların dedesi, anneanne ve teyzelerinden de şikayetçiyim. Çocuklar mağdur oldular. Torunlarım ağır travma altındalar. Yaşlarının üzerinde ağır ilaçlar kullanıyorlar" dedi.

TUTUKLAMA TALEBİ
Duruşmada konuşanlardan Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı avukatı sanıkların üst İddia makamı, mevcut delil durumu neticesi ve kuvvetli suç oluştuğu gerekçesiyle sanıkların tutuklanmalarını talep etti. Sanık Merve A. ise haksız yere lince uğradıklarını, oğlunun yanına gelmeden önceki telefon görüşmelerinin alınmasını istedi. Sanık Rahmi A. da suçlamaları kabul etmediğini söyledi. Sanık avukatı ise diğer baro ve derneklerin katılma talebini kabul etmediklerini belirterek, çocukların savunmalarının delil olarak kabul edilmesini istedi.

DURUŞMA KASIM AYINA ERTELENDİ
Mahkeme heyeti, sanıkların adli kontrol şartıyla tutuksuz yargılanmalarının devam edilmesine karar vererek, duruşmayı 15 Kasım'a erteledi.