3 Mayıs 2024 Cuma

Elmadağ'da ırkçı saldırıya maruz kalan aile tehdit edildi

Elmadağ'da ırkçı saldırıya maruz kalan Kürt aile, mahallenini muhtarı tarafından "Başın belada büyük sıkıntı alacaksın" tehdidine maruz kaldı; eski mahalledeki kişiler ailenin taşındığı binadakilere de "bunlar eroin satıyor" diyerek hedef gösterildi. Öte yandan emniyetten arayanlara adalete güvenmediğini belirten Z.D., emniyet müdürünün "Seni bulacağız" dediğini aktardı. 

Ankara'nın Elmadağ ilçesinde maruz kaldıkları ırkçı saldırı sonucu taşınmak zorunda kalan aile, mahallenin muhtarı H.K. tarafından tehdit edildi. 

Kürt aileye yönelik 28 Temmuz'da saat 22.30'da komşuları tarafından ırkçı saldırı gerçekleşmiş ve aile taşınmak zorunda kalmıştı. Aile bireylerinden Z.D. isimli kadın, yaşadıklarına ilişkin Jinnews'e konuştu.

'BİZİM İÇİN EROİN SATIYORLAR DEMİŞLER'
Z.D., maruz kaldıkları ırkçı saldırıya dair şunları söyledi: "Yeni taşındığımız binadan bir kaç kişi daha önce saldırıya maruz kaldığımız mahalleye giderek, 'bunlar nasıl bir aile' diye eski mahallemizde olanlara sormuşlar. Eski mahallemizden bir kaç kişi ise, 'onlar eroin satıyorlar' diyerek iftirada bulunmuş. Yeni taşındığımız evin emlakçısına gidip, 'bunlar eroin satıyor' demişler. Bize evi kiralayan emlakçı ise, 'bunlar eroin satıyorsa, arabaları olur, evleri olur, bunların iki kanepe bir buzdolabından başka bir şeyleri yok,' demiş."

'POLİS BİZİM DEĞİL SALDIRANLARIN YANINDA DURDU'
Maruz kaldığı ırkçı saldırının basına yansımasından dolayı, mahalle muhtarı H.K.'nin 31 Temmuz günü saat 00.30'da kendisini arayarak, "Sen çocuk teröristleri çağırmışsın, senin başın çok büyük belada, büyük sıkıntı yaşayacaksın. Biz değil sen ceza alacaksın" diyerek kendisini tehdit ettiğini söyleyen Z.D., şöyle devam etti: "Polis benim yanımda durmadı, ilk saldırı yapıldığında oğlum kendini savunmak için eline bıçak aldı. Ama polis 'haneye tecavüz' eden iki kişinin yanında durdu. Karakola gidip ifade dahi almadılar. Devlet yanımda değil, zenginin yanında yer alıyor."

EMNİYET MÜDÜRÜ: SENİ BULACAĞIZ
İki gün önce Elmadağ Emniyet Müdürü'nün kendisini aradığını ve yeni evinin adresini istediğini aktaran Z.D., "Emniyet müdürüne, 'Size güvenmiyorum, adalet diye bir şey yok, gelmeyin' dedim. Emniyet müdürü de bana, 'Seni bulacağız' dedi. İlk saldırıda bir polis oğlumu tutmasaydı ya ben ya da çocuklarım öldürülecektik. İki kişi evime geliyor, 6-7 tane bekçi var, 2 tane de polis var ama bir şey yapmıyorlar. Oğlum bıçağı alıp kendini savunmak istediği için 'Neden bıçağı aldın' dediler. Mecbur kaldık kendimizi savunmak zorunda kaldık" dedi.

'POLİS HİÇ TEPKİ GÖSTERMEDİ'
Daha sonra karakola gittiğini belirten Z.D., maruz kaldığı ırkçı saldırıyı anlattığını, devlete güvenmediğini, bunu karakolda da ifade ettiğini sözlerine ekledi. Z.D., olay anında ırkçı grubun, "Burada PKK istemiyoruz, gidin memleketinize" gibi söylemler karşısında polislerin tepki göstermediğini ifadesinde yinelediğini dile getirdi. Z.D., "Karakoldayken, üç polis beni kameraların olmadığı bir odaya koyarak, telefonumu istediler. Telefonumu elimden almaya çalışırken, 'Öldürün beni ama telefonumu vermeyeceğim' diye tepki gösterdim" şeklinde yaşadıklarını anlattı. 

'SOSYAL HİZMETLERDEN KOVULDUM'
Sosyal hizmetlerden bin TL yardım aldığını, ancak  daha önce taşındığı mahalleden komşularının şikayeti sonucunda yardımın kesildiğini söyleyen Z.D., "Paranın neden kesildiğini sormak için sosyal hizmetlere gittim. Bana, 'Sakat değilsin, git çalış, size bakmak zorunda değiliz' denilerek oradan kovuldum. Ben durumumu anlatsam da bir işe yaramadı" dedi.

Z.D., muhtar tarafından aldığı ikinci tehdide karşı İnsan Hakları Derneği'ne (İHD) başvuruda bulundu.