6 Mayıs 2024 Pazartesi

Elazığ Hapishanesi'nde 3 tutsak öğrenciye işkence

Elazığ Hapishanesi'nde aralarında SGDF üyesi Cengiz Fidan'ın da olduğu 3 öğrenciye gardiyanlar tarafından işkence yapıldı.
Diyarbakır'ın Sur ilçesinde ilan edilen sokağa çıkma yasağını protesto etmek amacıyla 14 Aralık 2015'de düzenleyen bir yürüyüşte katledilen Munzur Üniversitesi öğrencisi Şerdil Cengiz anısına düzenlenen anma etkinliğine katıldıkları için tutuklanan 3 öğrenciye Elazığ Hapishanesi girişinde işkence yapıldı.
 
Cumartesi günü evlerine yapılan baskınla gözaltına alınan öğrenciler, tutuklanmıştı.
 
SGDF üyesi Cengiz Fidan, Şehmus Bakır ve bir öğrenci Elazığ F Tipi Yüksek Güvenlikli Hapishanesi'ne götürülürken hapishane girişinde gardiyanlar tarafından darp edildi. Tutsaklar tek kişilik hücreye konuldu.
 
ETHA'ya konuşan SGDF üyesi Cengiz Fidan'ın ablası Şahide Fidan, avukatının ve kendilerinin bu durumdan geç haberdar olduklarını söyledi.
 
Abla Fidan, "Avukatıyla görüştük, dosyada gizlilik kararı olduğunu söylediler. Cengiz ve arkadaşlarının işkenceye maruz bırakılıp tek kişilik hücreye atıldığından avukatının da bizim de geç haberimiz oldu. Dün kardeşimin açık görüşüne gittik ve durumunun iyi olmadığını gördük. Annemiz kalp hastası ve beyin kanaması riski olduğundan Cengiz yaşananları yansıtmak istemedi. Bizim ısrarlarımız sonucu, gelişen durumları bize anlattı" diye konuştu.
 
Cengiz Fidan açık görüşte ablasına, diğer arkadaşlarının daha işkenceye maruz kaldıklarını fakat durumları ile ilgili bilgi alamadığını söyledi.
 
Abla Fidan, "Kardeşim, durumlarının iyi olmadığını, çıplak aramadan geçtiklerini, cezaevinde dilekçe üzerinden haberleştiklerini fakat dilekçelerinin cezaevi görevlilerince işleme dahi alınmadığını söyledi. Şuan bulundukları hücreye kitap ve dergi verilmiyor. Yolladığımız mektuplar ulaşmıyor" dedi.
 
Nakil esnasında uğradıkları işkencenin her gün sabah ve akşam sayım esnasında sistematikleştiğini söyleyen abla Fidan, "Gardiyanlar günde iki kez sayım için hücreye giriyorlar ve Cengiz'den ayakta beklemesini, kendilerine itaat etmesini istiyorlar. Cengiz ayakta sayımı reddettiği için sistematik işkenceye maruz kalıyor. Kişisel ihtiyaçları karşılanmıyor. Duş almasına ve traş olmasına müsade edilmiyor" diye ifade etti.
 
Fidan, "Kardeşim yemek yiyemediğini söyledi. Ağır bir tecrit altında olduklarını, konuldukları hücreye işkence etmek dışında uğramadıklarını iletti" dedi.