19 Mayıs 2024 Pazar

Ekonomik krize karşı sokakta 'birlikte mücadele' çağrısı

Ekonomik krize karşı, "hükümet istifa" talebiyle Mersin, Adana, Ankara, Hatay, Antalya ve Çanakkale'de sokağa çıkan çok sayıda kişi birlikte mücadele çağrısı yaptı. 

Mersin, Adana, Hatay, Antalya,Ankara ve Çanakkale'de sokağa çıkan çok sayıda kişi ekonomik krizi protesto etti. 

MERSİN
Mersin Pozcu'da "Yeter artık, geçinemiyoruz, istifa" pankartının açıldı; "Yargılanacaksınız", "Batırdınız", "Saray sebep dolar sonuç" dövizleri taşındı. Açıklamaya Halkların Demokratik Partisi (HDP), Ezilenlerin Sosyalist Partisi (ESP), Türkiye İşçi Partisi (TİP), Toplumsal Özgür Partisi (TÖP), Halkevleri ve çok sayıda kişi katıldı. 

Açıklamada sık sık, "Faşizme karşı omuz omuza", "Hükümet istifa", ve "AKP halka hesap verecek" sloganları atıldı.

Yürümek isteyen kitleye polis saldırdı. Kitleye kalkanlarla  saldıran polis üç kişiyi de darp ederek gözaltına aldı. Gözaltına alınanlardan ismi öğrenilenler şöyle: TİP Mersin İl Başkanı Uğurcan Esiroğlu, TİP üyeleri Alican Coşkun, Sergen Gerger.

ADANA
Adana'da Birleşik Mücadele Güçleri (BMG), EMEP, TKP, TÖP, Halkevi, TİP, Sol Parti ve üniversite öğrencileri Barajyolu'nda yürüyüş yapmak istedi. Ancak polis yürüyüşü engelledi bunun üzerine kitle Gençlik Meydanı'nda basın açıklaması yaparak, hükümeti istifaya çağırdı. Kitle adına basın açıklamasını okuyan Eylül Çapar,  hükümete, "Tek çare ayağa kalkıyoruz. Zamlarınızı da yalanlarınızı da tanımıyoruz"  dedi. Çapar, "Seçenek, işçi, emekçi, üretici halkın birleşik mücadelesidir. Krizden çıkışın ağır faturasını ödemeyi reddedip, İş, ekmek, özgürlük talepleri için hep birlikte mücadele etmeliyiz" şeklinde konuştu.

Açıklama, "Hükümet istifa" sloganıyla son buldu. 

HATAY
Antakya Emek ve Demokrasi Güçleri de Uğur Mumcu Meydanı'nda basın açıklaması yaptı. Açıklamada basın metnini okuyan SYKP Hatay İl Eşbaşkanı Mehmet Çelik, "Krizden, zamlar ve yoksulluktan kurtulmanın yolu, ancak demokrasiden, barıştan ve halktan yana olan tüm güçlerin ortak mücadelesi ile mümkündür.  Demokratik halkçı taleplerle sokakta birleşen kitleleri geri çekmeye çağıran her hamle bu çete düzeninin çıkarınadır. Bu mücadeleyi sadece seçim sandığında değil, sokakta, Meclis'te, fabrikada, ofiste, tarlada, mahallede, okulda, kısaca hayatın her alanında faşizme, tek adam diktatörlüğüne birlikte direnmeli ve birlikte kazanmalıyız" diye konuştu.

ANTALYA
Antalya Emek ve Demokrasi Güçleri yürüyüş yapmak istedi. Ancak polis izin vermedi. Kitle, Kapalı yol Halk Bankası önünde basın açıklaması yaptı. Basın açıklamasını okuyan Açıklamayı KESK Antalya Şubeler Platformu Dönem Sözcüsü Devrim Mol, Türkiye tarihinin en büyük ekonomik kriziyle karşı karşıya olup, Türk Lirasının döviz karşısında her gün değer kaybettiğini belirtti. Mol, "Yaşanan krizden dolayı soframızdaki ekmek her geçen gün küçülüyor,  gıdaya, giyime, ulaşıma, yakıta, iğneden ipliğe her şeye zam geliyor, işsizlik artıyor. 21 yy'da bu ülke açlığı, kıtlığı, yokluğu ve evsizliği yaşıyor. Bu iktidar emekçi yoksul halklara baskı ve sefalet, bir avuç para babasına saltanat demektir.  Yaşanan kriz dış ülkelerin ülkemize bir oyunu değil AKP iktidarının bilinçli bir tercihidir. İktisadi dayanaklardan yoksun açıklama ve politikalardır. Buradan haykırıyor, Artık yeter diyoruz! Yönetemiyorsunuz istifa edin. Yirmi yıldır bu kötülük iktidarına teslim olmayan bütün ilerici, yurtsever emekçi halkımıza sesleniyoruz, gelin kadınlar, gençler, işçiler, memurlar, köylüler omuz omuza verelim haramilerin saltanatını hep birlikte yıkalım bu köhnemiş iktidara birlikte son verelim" dedi. 

ÇANAKKALE
Çanakkale'de de sokağa çıkan çok sayıda kişiye polis saldırdı. En az 15 kişi darp edilerek gözaltına alındı. 

ANKARA
Ankara'nın Çankaya ilçesine bağlı Kızılay bir araya gelen Kaldıraç okurları da bildiri dağıtarak slogan attı. Kaldıraç okurları, "Biz cebimizdekini, soframızdakini bilmiyormuşuz gibi yalan söylüyorlar. Onlar saltanatlarını sürdürmeye çalışıyorlar. İnsanın sözüne değil eylemine bakılır. Bizler yaşamak istiyorsak eğer kendi kaderimizi elimize almamız lazım. Onlara karşı direnmemiz, örgütlenmemiz lazım" ifadelerini kullandı. Alkış ve "Kurtuluş yok tek başına ya hep beraber ya hiç birimiz" sloganı eşliğinde eylemlerini sonlandıran Kaldıraç okurlarına halk da alkışlarla destek erdi.

Mamak ilçesine bağlı Tuzluçayır Mahallesi'nde protesto eylemi gerçekleştirmek isteyenlere polis saldırdı. Saldırıya rağmen Misket Mahallesi'nden Tuzluçayır Mahallesi'ne doğru halk yürüyüşe geçti. Eylem boyunca, "AKP istifa", "İnsanca yaşamak istiyoruz", "AKP mezara halk iktidara" sloganları atıldı.