8 Mayıs 2024 Çarşamba

'Ekolojik ayak izimiz büyüdükçe, gelecek ihtimalimiz küçülmekte'

Başta yerel yönetimler ve iktidar sahiplerini uyaran Salihli Çevre Derneği, insanlığa dair kavramların, politikaların, gelecek kurgusunun yeniden tartışılmasının önemine vurgu yaptı.

Salihli Çevre Derneği, etkisi gün geçtikçe artan koronavirüs salgınına karşı insanlığa dair kavramların, politikaların, gelecek kurgusunun tartışılması ve yeniden oluşturulması ihtiyacının daha kaçınılmaz bir gerçeklik olarak ortaya çıktığını kaydetti.

Tropikal ormanların, endüstriyel tarım uygulamaları, madencilik, enerji adına yok edilmeye başlanmasıyla birlikte bugüne kadar "modern" yaşama temas etmemiş virüslerin, yaşam alanları yok edilen hayvan türleri ile birlikte insan yaşamına dahil olduğu hatırlatılan açıklamada, "Yarattığımız kürüsel ısınma ve iklim değişikliğinin bir yandan ihtimal dahilinde olmayan türlerin/virüslerin karşılanmasına bir yandan da diğer tüm canlı varlıklarla birlikte zayıflamış bağışıklık sistemimizin gelecekte çeşitlenerek artacağı bilinen bu tip salgınlara maruz kalacağı da bilinmelidir" denildi.

"Ekolojik ayak izimiz büyüdükçe, gelecek ihtimalimiz küçülmekte" vurgusu yapılan açıklamada, koronavirüs pandemisi dolayısıyla yerel yönetimler de dahil olmak üzere tüm iktidar sahiplerine şu uyarılar yapıldı:

Ekolojik bütünlüğü ve sağlıklı bir çevrede yaşama hakkını tehdit eden enerji, maden, inşaat sanayi projelerinden ivedilikle vazgeçilsin.
Bu olağanüstü durum ve sokağa çıkmama hali fırsat bilinerek KHK'lar ile yeni tahribatlara yol açmaktan, sendikal hakların ve mülkiyet hakkının kısıtlanmasından vazgeçilsin.
Kamu kaynaklarının, halk sağlığının, sağlıklı gıdaya ve içilebilir suya erişim hakkını öncelleyen faaliyetlere aktarılsın.
Bu süreçte evsel su ve elektrik giderlerinin ücretsiz karşılanmasını, ücretsiz gıda ve temizlik maddesi dağıtımı ile nakdi destekleme yapılsın.
Yoğun risk altındaki sağlık çalışanları ile zorunlu hizmet alanlarında çalışanlar için sağlık güvenliği tedbirleri arttırılsın.
Zorunlu mal ve hizmet alanı dışındaki iş kollarında çalışmaların durdurularak, ücret ödemelerinin koşulsuz şartsız İşsizlik Fonundan karşılansın.
İş sözleşmesinin feshi anlamına gelen ücretsiz izne çıkarmanın, arabuluculuk kurumuna başvuruların durdurulmuş olması dolayısıyla kesin olarak yasaklansın.
Sokakların ve meydanların dezenfeksiyonunda diğer canlıların yaşam hakkın da dikate alınmasını ve şehirlerde yaşamak zorunda kalan canlıların yaşamsal varlığını sürdürmesi sağlansın.