3 Mayıs 2024 Cuma

Ekoloji örgütleri: Belediyelerin temel hijyen konusunu maskeleyen şovlarına karşıyız

Belediyelerin köpüklü su ile kent meydanlarını yıkayarak sözde "dezenfekte" çalışmalarının tamamen göz boyamadan ibaret olduğunu kaydeden ekoloji örgütleri halkın yanlış bilgilendirdiğini belirtti. Ekoloji örgütleri, "Herkesi koronavirüsüne karşı doğayı ve toplumu savunmaya çağırıyor, bu kimyasal kirliliğin yol açacağı ekolojik yıkıma karşı çıkmaya davet ediyoruz" dedi.

Koronavirüs salgını nedeniyle dünya genelinde yaşamını yitirenlerin sayısı 13 bini aştı. Salgının giderek yayıldı şu günlerde belediyeler görevlerini yerine getirmek yerine kentlerin en işlek meydanlarını köpüklü suyla yıkayarak kendilerince "temizlik" yapıyorlar.

Belediyelerin bu uygulamalarının temel hijyen değil tamamen göz boyama olduğunu kaydeden ekoloji örgütleri ortak bir açıklama yayınlayarak, bu yanlış uygulamadan derhal dönme çağrısı yaptı.

'BÜTÜN KENT DEZENFEKTE EDİLDİĞİNDE CANLI YAŞAMI KALMAYACAK'
Açıklamada, "Su ve sabundan oluşan temel hijyeni hekimlerimiz topluma anlatmaya çalışırken kentin merkezini dezenfekte edilmesi gibi adımın sakıncalarını biliyoruz. Kent doğasının bir parçası olan kent meydanı ve parkların kent ekosisteminin bir parçası olduğunu biliyoruz. Ayrıca yaşamın bir parçası olan bakterileri yok etmenin mantıksızlığını da biliyoruz. Bütün kenti dezenfekte ettiğinizde canlı yaşamı kalmayacağını da biliyoruz. Ama neden böylesi bir dönemde temel hijyen yerine popüler bir göz boyama yapıldığını, kentin bir parçası olan ağaç ve sokak hayvanlarının düşünülmediğini hiç anlamıyoruz" denildi.

'KİMYASAL KİRLİLİĞİN YOL AÇACAĞI EKOLOJİK YIKIMA KARŞI ÇIKMAYA ÇAĞIRIYORUZ'
ABD'de Çinlileri koronavirüsü kaynağı olarak görüp saldıranlar ne ise burada da hayatın bir parçası olan bütün mikroorganizmaları koronavirüsü olarak görmek arasında bir fark olmadığının altı çizilen açıklama, şöyle devam etti: "Bizler temel hijyen konusunu maskeleyen, takıntıyı öne çıkartan, topluma kafa karıştırıcı mesajlar veren bu şovlara karşıyız. Onun yerine yoksulların ve yaşlıların gıda sorunu çözülmesini, kentlerde mikrop yuvası olan atıkların azaltılmasını, temiz ve içilebilir içme suyu verilmesini daha önemli görüyoruz. O yüzden bakterilere, kentin ağaçlarına, hayvanlarına sahip çıkıyoruz. Herkesi koronavirüsüne karşı doğayı ve toplumu savunmaya çağırıyor, bu kimyasal kirliliğin yol açacağı ekolojik yıkıma karşı çıkmaya davet ediyoruz."

Metne imza atan ekoloji örgütlerinin isimleri şöyle: 350Ankara, Karadeniz Çevre Haberleri Portalı, A Platformu- Antalya Isparta Burdur Denizli Kaş Platformu, Doğanın Çocukları, AnıtparkForum, Yaşam ve Dayanışma Yolcuları, Yeşil Direniş Gazetesi, Antalya Dostları Derneği, Edremit Çevre Platformu, Polen Ekoloji, Akdeniz İsyandadır Platformu, Çeşme Çevre Platformu, Kemaliye ve Köyleri Çevre Platformu, Kocaeli Çevre Savunması, Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği, Van Çev-Der, Gümüşhane Dayanışma Platformu.