28 Mart 2024 Perşembe

Ekoloji Birliği: Ülke yangın yeriyken bayram yapılmaz

Ekoloji Birliği, bölgede yaşanan yangınların en önemli sebebinin güvenlik ve askeri operasyonlar olduğunu belirterek, "Ülke yangın yeriyken bayram yapılmaz" denildi.
Ekoloji Birliği, Dersim, Mardin, Hakkari, Şırnak, Diyarbakır ve Bingöl illerinde yaşanan ve devam eden orman yangınlarına ilişkin yazılı açıklama yapıldı.
 
"Ülke yangın yeriyken bayram yapılmaz" başlıklı açıklamada, orman yangınlarının en önemli sebeplerinin güvenlik ve askeri operasyonlar olduğuna dikkat çekildi.
 
"Bölgede her yaz çıkan/çıkarılan orman yangınları bu yaz da şiddetli bir şekilde devam etmektedir. Mardin, Hakkâri, Şırnak, Diyarbakır, Bingöl illeri başta olmak üzere bölgedeki birçok ilde ormanlar yandı/yanıyor. Bu orman yangınları 2 haftadır Dersim'in birçok yerinde devam etmektedir. Hozat ilçesinde yangın yakın zamanda kontrol altına alındı.
 
Bölgede çıkan/çıkarılan orman yangınlarının birçok sebebi olmakla beraber en önemli sebep güvenlik ve askeri operasyonlardır. Bölgede devam eden çatışmaların olumsuz etkileri sadece toplumsal olmayıp birçok ekolojik yıkıma da sebebiyet vermiştir" denilen açıklamada, yangınlara halkın müdahale etmesine ve bilgi edinmesine izin verilmediğine vurgu yapıldı.
 
YANDAŞ BASIN TEK BİR BİLGİ DAHİ GEÇMİYOR
 
Bölgede ekoloji mücadelesi yürüten aktivistlerin ve gönüllülerin hazırladıkları raporlar ve edindikleri izlenim ve gözlemler ışığında askeri karakol ve noktalara yakın ormanlık alanların yandığının tespit edildiğinin belirtildiği açıklamada, süren operasyonlar ve çıkan çatışmalarda ateşli silahlar kullanıldığından dolayı ormanların yanmakta ve yakılmakta olduğu ifade edildi.
 
Devletin resmi kurum ve kuruluşları yangınlara hiçbir müdahale etmediğinin ifade edildiği açıklamada, basına ve kamuoyuna ise orman yangınlarının yaşanmadığına dair bilgilendirmeler yaptıkları aktarıldı. Açıklamada, iktidar dilini kullanan yandaş meydanın da orman yangınlarına ilişkin tek bir bilgi geçmediği  belirtilerek, "Devletin ilgili kurum ve kuruluşları bu süreci ‘faili meçhul orman yangınları' olarak tanımlarken bölge insanı ise orman yangınlarının sebebinin ‘bölgenin insansızlaştırılması' olarak tanımlamaktadır" denildi.
 
‘DERSİM'DE, YAŞAM YANIYOR'
 
Açıklamada, Dersim'deki orman yangınlarıyla ilgili şunlar paylaşıldı: "Dersim'de orman yangınlarının yaşandığı bölgelerde halk köyleri boşaltmak zorunda kalmaktadır. Orman yangınlarının neden olduğu duman ve gazdan olumsuz etkilenen insanlar hastaneye kaldırılmıştır. Birçok hayvan yangından dolayı yaşam alanlarını terk etmek zorunda kalmaktadır. Diğer yandan yangınlardan dolayı bölgedeki ekosistem geri dönülmez bir şekilde tahrip edilmektedir. Yangının yaşandığı bölgelerde askeri engellemeleri aşıp yangına müdahale eden yerel halk birçok endemik bitki ve hayvan türlerinin yandığını tespit etmiştir. Dersim yaylalarında geçimlerini hayvancılık faaliyetleri ile sürdüren bölge halkı hem maddi hem de manevi zarara uğramaktadır. Ayrıca Dersim'de yerel halk tarafından kutsal kabul edilen mekânların da yanma tehlikesi bulunmaktadır."
 
MÜCADELEYE ÇAĞRI
 
Yangına müdahale edilmediği takdirde toplumsal, ekonomik ve ekolojik tahribatların geri dönülmez bir noktaya geleceğinin belirtildiği açıklamada şunlar kaydedildi: "Bölgede yaşanan ve yaşanabilecek zorunlu göçü engellemek ve bölge ekosisteminin daha fazla zarara uğramaması için ilgili kurumları, ekoloji mücadelesi veren kurum, kuruluş ve kişileri güvenlik/askeri amaçlı orman yangınlarına/yakmalarına karşı mücadele etmeye çağırıyoruz. Devlet, tüm olanaklarıyla yangınlara bir an önce müdahale etmelidir. Ülkenin herhangi bir yerinde ormanlar yanarken seyirci kalmak, görmezden gelmek vicdansızlıktır, hukuksuzluktur. Devlet kurumları ise görevi ihmal ve Anayasal suç işlemektedirler. Devlet, Anayasa'ya göre ormanları korumak zorundadır. Ülkenin ormanları, o ormanlardaki canlı cansız varlıklar yanarken, ülke yangın yeriyken bayram yapılmaz!"