12 Mayıs 2024 Pazar

Ekoloji Birliği: Mücadeleden vazgeçmeyeceğiz

Çevre örgütlerine yönelik karalama kampanyalarına tepki gösteren Ekoloji Birliği, "Mücadelemizden vazgeçmeyeceğiz" diye yanıt verdi.

Ekoloji Birliği, çevre örgütlerine yönelik karalama kampanyalarına ilişkin yazılı açıklama yayımladı. Açıklamada, Balıkesir Edremit'te yerel bir gazetede Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği ile yöneticileri hakkında "bölgedeki altın madenlerinin çıkartılmasını istemeyen Almanya'nın çıkarına Alman istihbaratı ile ilişki içinde olmakla ve ülkenin ekonomik kalkınmasını engellemekle" yapılan suçlamalar hatırlattı. Açıklamada, "Bu kampanya Bergama mücadelesinden bu yana ülkemizin her yanında yaşam savunucularına yapılan saldırının aynısıydı" denildi.

Edremit Kaymakamlığı tarafından vergi dairesi uzmanlarıyla birlikte Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği'ne denetleme ekibi gönderildiği belirtilen açıklamada, Dernek Başkanı Süheyla Doğan'a 51 bin 730 TL idari para cezası kesildiği ayrıca Süheyla Doğan Edremit Kaymakamlığı tarafından Cumhuriyet Savcılığına yapılan suç duyurusunda bulunulduğu ifade edildi.
 
'MÜCADELE İTİBARSIZLAŞTIRILMAYA ÇALIŞILIYOR'
Kazdağı Koruma Derneği ve Burhaniye Çevre Platformu'nun (BURÇEP) HDP ziyaretinin suç unsuru olarak sunulduğu ifade edilen açıklamada "HDP ziyareti suç unsuru olarak sunularak saldırılar farklı yönde de sürdürüldü" diye belirtildi. Açıklamanın devamında, ekolojik derneklerinin "eko-kırıma" karşı verdikleri mücadelenin itibarsızlaştırılmaya çalışıldığına, farklı bölgelerdeki ekoloji örgütlerine yönelik saldırılarında devam edildiğine işaret edildi.

Açıklamanın devamında, şu ifadeler yer aldı: "Başta altın madenciliği, termik santrallar olmak üzere JES'ler, RES'ler, derin deniz deşarjları, imar projeleri ve son dönemde de Akçay Sazlığı ve Sulak Alanının talanına karşı önemli kazanımlar elde edilmiş olması ve pek çok ekokırım projesinin durdurulması nedeniyle hedef gösterilerek itibarsızlaştırılmaya çalışılmışlardır. Benzer suçlamalar, cezalar ile yıldırmalar, hedef göstermeler ülkemizin diğer bölgelerindeki bileşenlerimiz ve diğer ekoloji örgütlerine karşı da bu tarz baskılar artarak sürdürülmektedir.

'SALDIRILAR BİZİ VAZGEÇİREMEZ'
Bizler, ekoloji mücadelesine yönelik itibarsızlaştırma, marjinalize etme, kriminalize etme gibi saldırıları Bergama sürecinden bu yana çok iyi biliyoruz. Maden şirketleri tarafından yazdırılan ve dağıtılan kitaplar, çeşitli odaklar tarafından çıkartılan asılsız haberler ve ithamlar, baskılar, saldırılar bizleri mücadelemizden vazgeçiremez.

Gerek siyasi iktidar gerekse havuz medyası tarafından sivil toplum örgütlerinin, yaşam ve doğa savunucularının hedef gösterilmesini kabul etmiyoruz. Her türlü baskıya rağmen iktidarın ve sermayenin 'daha fazla rant ve kar' için doğayı sömürmesine karşı, yaşam alanlarımızı ve doğamızı korumaya, saldırıya uğrayan örgütlerimizle dayanışmaya devam edeceğiz."